USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

" Açılımı Beceremedik, Değişim İnşallah Olur"

22-07-2022
Aslında bugünkü yazının konusu başkaydı.
Facebookun her zaman yaptığı gibi; daha önce yazılmış yazıları, hatırlama amaçlı yıllar sonra aynı tarihte tekrar yayınlama uygulamasıyla; iki yıl önce 21 Temmuz 2020 tarihinde yazmış olduğum bu yazının konusunun bu günlerde yaşanmış olan bazı gelişmelerle tam da örtüştüğünü görünce aynı konuyu gündeme taşımayı düşündüm.
O tarihteki siyasi konjonktüre göre, partilerin durumunu incelemeye çalıştığım SESSİZ ÇIĞLIK başlıklı yazıda HDP için ;
" ALMIŞ OLDUKLARI 6 MİLYON OYUN İÇİNDE PARTİLİ OLMADIĞI HALDE CİDDİ BİR YURTSEVER, DEMOKRAT VE DEVRİMCİ KITLENİN OLDUĞUNU KABUL EDEN HDP, BU SESSİZ ÇIĞLIĞA KULAK VEREREK ŞİMDİLİK SESSİZ OLSA DA BU ÇIĞLIĞIN KULAKLARI ÇINLATABİLECEĞİ GERÇEĞİNİ 'DE GÖRMELI.
SİYASİ ROTASINA KESİNLİK KAZANDIRMALI.
TÜRKİYE PARTİSİ OLDUĞUNU YÜKSEK SESLE DUYURMALI.
ÜLKE SORUNLARININ SADECE DEMOKRASİ İLE HAK VE ÖZGÜRLÜKLER TEMELİNDE OLMADIĞINI HATIRLAYARAK ; EĞİTIM, SAĞLIK, TARIM VE EKONOMİ BAĞLAMINDA PROJELER GELIŞTIRİP, BU PROJELERE UYGUN KADROLARLA HALKIN KARŞISINA ÇIKMALI " görüşüne vurgu yapmıştım.
Barış Süreci denen temelsiz ve biraz da ciddiyetten uzak, bazı çevrelerce oy hesabıyla yapılmış girişimlerin sonuçsuz kalmasıyla, daha sonra yaşanan kayyım uygulaması ve tutuklamalarla birşeylerin değişmesinin ve bu yolda mesafe alınması gerekliliğinin düşünülmeye başlandığı HDP'de meltem yumuşaklığında esintiler oluştu.
Değerlendirilmesi, desteklenmesi gereken ve böylelikle çemberi her geçen gün biraz daha büyüyen bir hareket bekleniyordu.
Önyargısız, keşke ve fakatlardan uzak, birleştirici söylemler ve bu söylemleri somutlaştıracak beklentilerin ; son yapılan 5.Olağan Kongrede ve özellikle tutuklu bulunan eski Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın ses getiren mesajlarında karşılık bulduğunu görmekteyiz.
Çok gecikmiş olsa da ; DEĞİŞİM BİZDE sloganının hakim olduğu kongrede pankartlardaki ifadeler ile Eş Genel Başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan mesajlarında ;
" HALKIN KONGRE SALONUNDAKİ SESINİ İYİ DUYUN. BU SES HALKLARIN DEĞİŞİM ISTEKLERİNİN SESİDİR. "
" DEMOKRASİ ŞÖLENİNE DÖNÜŞECEK BİR ÇÖZÜMÜN ADRESİ PARLAMENTODUR. "
" BU KONGRE SADECE HDP'NİN 5. OLAĞAN KONGRESİ DEĞIL, TÜRKİYE'NİN DÖNÜŞÜM KONGRESİ OLACAKTIR. " düşüncelerini yansıttı.
Daha önce var olmasına rağmen işlevini kaybetmiş Danışma Kurulu'nun yeniden hayata geçirilmesi ve bu kurulda akademisyen, sanatçı ve yazarlardan oluşan bir kadronun yer alması da kongreden çıkan olumlu bir göstergeydi.
Ilerde bir iklim değişikliği yaratacak bu rüzgârın en en etkili esintisi Silivri'den geldi ve gelmeye devam ediyor.
Bu süreçte önemsenmesi gereken mesajların sahibi Selahattin Demirtaş'ın söylemlerinin hayat bulması, birçok çevrede özlenen yeni bir Türkiye'nin oluşması anlamını taşıyor. Hafızaları diri tutmak adına , çoğu şeyin net olarak ifade edildiği açıklamaların altının çizilmesi gereken bölümlerini aktarma gereği var.
9 MAYIS 2022
* KÜRT SORUNUNUN BARIŞ İÇİNDE , BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE GÜÇLENDİRILEREK ÇÖZÜLMESİ MÜMKÜNDÜR, KOLAYDIR.
* SİLÂHI VE ŞİDDETİ NİHAİ OLARAK BİTIRECEK OLAN ADIMLARI ATMAK, BARIŞI SAĞLAMAK TAHMİNLERDEN ÇOK DAHA KOLAYDIR.
* BÜYÜK DEĞİŞIME HAZIR OLUN. KİMSEYİ DIŞLAMAYIN.
* HERKESİN ELELE YAN YANA DURMASI IÇIN UĞRAŞIN.
* ORTAK PAYDAMIZ DEMOKRATİK CUMHURİYETTİR.
* ORTAK EVİMİZ TÜRKİYEDİR.
* ORTAK DEVLETİMİZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİDİR.
15 TEMMUZ 2022
* SİYASETİN VE ŞİDDETIN BİR ARADA OLAMAYACAĞINI BİZIM DE BILDİĞİMİZİ , BÜTÜN SORUNLARA TÜRKİYE'NİN BÜTÜNLÜĞÜ İÇINDE ÇÖZÜM ARADIĞIMIZI VE ONURLU BİR BARIŞ İÇİN CIDDİYETLE ÇALIŞTIĞIMIZI TÜM TÜRKİYE'YE EN UYGUN DİLLE ANLATMAMIZ GEREKİR.
* HDP'NİN YAŞADIĞI MAĞDURIYETLER ; SİYASİ KARARLAR ALINIRKEN DUYGUSAL DAVRANMA GEREKÇESİ OLMAZ.
* TÜRKİYE'DE DEĞİŞİM ISTİYORSAK BUNU KENDIMIZDEN BAŞLATMA CESARETİ GÖSTERMELİYİZ.
* KENDİ HASSASİYETLERİMİZE BEKLEDİĞİMİZ HASSASIYETİ BAŞKALARININ HASSASIYETINE GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ.
* EĞER DİGER MUHALEFETTEN KÜRT AÇILIMI BEKLİYORSAK, BİZ DE TÜRKİYE AÇILIMI YAPMAK ZORUNDAYIZ.
* MAĞDUR KIMLIĞIMIZIN BİZI EZILMİŞLİK VEYA ÖFKE PSİKOLOJİSİNE SOKMASINA İZIN VERMEDEN ÖZGÜVENLE TÜM TÜRKİYE'Yİ KUCAKLAMAK ZORUNDAYIZ.
* ORTAK DİL , MEDYANIN ORTAK KULLANIMI , ORTAK SLOGANLAR , ORTAK EYLEM VE ETKİNLİKLERLE, ORTAK ÇÖZUM PROJELERIYLE GÖSTERECEĞIMIZ ORTAK ADAY SEÇİMİ %8O KAZANIR.
20 TEMMUZ 2022
* TÜRKİYE TOPLUMUNUN BÖLÜNME KORKUSUNU, SİLAH ŞİDDET TERÖR KORKUSUNU ORTADAN KALDIRACAK BARIŞ POLITIKALARI, BİRLİK SÖYLEMLERİ URETMELİYİZ.
* GERÇEKTEN İNANDIĞIMIZ ŞEYİ DAHA SOMUT VE CESURCA GÖSTERMELIYIZ. ÖRNEĞIN ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞINİ ZİYARET EDEREK ÇİÇEK BIRAKMAYI, DUA ETMEYİ, ORADA YATANLAR GİBİ YAN YANA DURMAMIZ GEREKTIĞİNİ GÖSTERMEK İSTERIM. BU GIBİ SOMUT MESAJLAR TOPLUMU RAHATLATIR.
Gecikmiş olsa bile bu mesajların önemsenmesi, dikkate alınması gerekir diye düşünüyorum.
Bu söylemlerin eyleme dönüşmesi ve diğer bazı muhalefet partilerinin, Türkiye'nin sorunlarından kurtulması, önünün açılması, tüm vatandaşlarının yaşanır bir ülkede yaşamasının sağlanması adına ilkelerini esnetip doğrularda buluşması gerekliliği kaçınılmazdır.
Olmasi gereken bu koşullarin yerine getirilmesi durumunda ; siyasi iklim değisir, Türkiye bu karanliklardan sıyrılıp aydınlığa doğru yol alır.
Barış Sürecinde düğmeyi yanlış ilikleyip sonuca gidememiştik.
Şimdi ; güvenerek ve inanarak DÖNÜŞÜMÜ sağlayalım hep birlikte.