USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

RAKAMLARLA GERÇEKLER

22-08-2023
Olması gereken, sağgörülü her bir kişinin olmasını arzu ettiği, gönüllerde yatan bir durumun ; bazı ihtiraslar uğruna, genellikle öne çıkma egosuyla istismar edilerek, sanki gerçekten varmış gibi gösterilmek istendiği, insanları aldatıcı kronik bir hastalıkla karşı karşıyayız.
Zerresi yokken "Dillerin ve Dinlerin Kardeşliği" iddiasında bulunulduğu gibi,
İnsanları açlığa mahkum edilmiş, geçim zorluğu içinde hayatını geçirmekte olanların çoğunlukta olduğu bir ülkede "Şahlanış dönemi yaşıyoruz" ve "Ekonomisi en iyi on ülke arasında yer alıyoruz" söylemleri gibi,
Basit bir tetkik için günlerce beklemek zorunda kalanları, aylar sonrasına randevu verilen hastaları, ameliyat ipi bulunmayan hastanede parmağını kaybedenleri, ödeme yapılmadığı için ilaç firmalarının ilaç ve medikalcıların malzeme vermek istemediği, iklimleme cihazlarının çalışmadığı hastanelerin olduğunu görmezden gelip "Sağlıkta çağ atlıyoruz" söylemleri gibi,
Samanın bile ithal edilir duruma geldiği, tarımsal üretimin durma noktasına geldiği, kur istikrarsızlığı nedeniyle hammadde bulmakta zorlanan sanayicinin kan ağladığı, rekor seviyede cari açığın oluştuğu ortamdan "İhracatta rekor kırdık" şeklinde bahsedildiği gibi...
Bu "gibileri" çoğaltmak mümkün.
Ancak, yerel bazda da ; olmasının arzu edildiği, olmasının gerektiği durumunun gerçekmiş gibi iddia edildiği aynı hastalığa düçar olanların da varlığından bahsetmeli.
Mardin Artuklu Üniversitesi.
Kuruluşundan beri, akademik anlamda beklenen performansı gösterip bir türlü arzu edilen düzeye gelememiş olmasına rağmen ; hamasi açıklamalarla olduğundan çok ötede lanse edilme gayreti içinde.
Birkaç rakam ve harfi yanyana getirmek süretiyle bir vizyon ve misyon çalışmaları sergileniyor.
Bu gayret içinde olunduğu zaman ; gerçekleri bir yana bırakıp, afaki durumlardan bahsetme icraatının en son yapılacağı, hatta hiç yapılmayacağı kuruluşun, eğitimin zirve noktasındaki üniversiteler olduğu gerçeği unutulmamalı aslında.
Kişilerin kendi sahip oldukları inançlar doğrultusunda, yönetmekte olduğu kuruluşları da yönetme heves ve çalışmaları ; görünürde semere vermiş gibi gözükse de, zaman içinde bunun mümkün olmayacağını kabullenmek gerek.
Bir takım sloganlarla, hele hele "AHLAK-BİLGİ-ÜRETİM" gibi ; düşünülmeden hazırlanmış talihsiz bir sloganla vizyon belirleme anlayışıyla doğru çizgide yol almak hayalden öte birşey değil.
Hadi BİLGİ ve ÜRETİMİ anladık ta ; AHLAK kavramını oraya yerleştirmek hangi düşüncenin ürünüdür?
Ahlaktan bahsederken ; en son sırada olduğumuz üniversitelerin başarı sıralamasındaki diğer tüm üniversitelerin bu yüce değeri düşünmedikleri mi ifade edilmek istenmiş?
Başarı kriterleri ; ne bu şekildeki iddialı söylemlerle, ne de düşünce yapısı aynı olan kişilere dünya görüşleri belli olan iki ayrı gazetede ısmarlama yazılar yazdırmakla belirlenmiyor.
Hacı Beko benzetmeleri yeterli gelmiyor.
Yapılacak tek şey ; bilimin gösterdiği rotada, pusulayı şaşırmadan, ehliyetli kaptanlarla gerçekleştirilecek akademik çalışmalardır.
Altın satan kuyumcunun ; işportada avazı çıktığı kadar "gel abla sen de gel, yetiş sen de al, dünyanın en kaliteli ürünü bunlar" diye bağırdığı gibi, "muhterem hanımefendiler beyefendiler, altınlarımız çok değerli ve ucuz" diye bağırdığını kim duymuş sorusunu sorup, bağımsız araştırma şirketlerinin üniversitelerin başarı sıralamalarındaki duruma bakalım :
University Ranking by Akademic Performans (URAP) Araştırma Lobisinin 2022/23 dönemi sıralamasına göre ; Mardin Artuklu Üniversitesi, devlet üniversiteleri arasında son sıradaki yerini kimseye kaptırmamış ;
Makale puanı, bilimsel döküman puanı, doktora puanı ve öğretim üyesi/öğrenci sayısı total puanına göre 183 üniversite arasında yapılan değerlendirme sonucunda ;
Koç Üniversitesi 1097 puanla birinci,
Artuklu Üniversitesi sonrası hizmete girmiş bölge üniversitelerinden
Batman Üniversitesi 413.3 puanla 138'nci,
Hakkari Üniversitesi 357.7 puanla 155'nci,
Şırnak Üniversitesi 340.4 puanla 158'inci,
Mardin Artuklu Üniversitesi ise 301.7 puanla ancak 168'nci olabilmiş.
Dünyanın en saygın araştırma kuruluşlarından İspanya merkezli (CSIC)'nın üniversitelerde eğitim kalitesinin belirlendiği bir başka araştırmasına göre de ;
Çankaya Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ile Koç Üniversitesi ilk 500'de yer alırken ODTÜ 554. sırayı aldı.
Aynı araştırmada ; Arap coğrafyasında yer alan ülkelerin ve Afrika ülkelerinin de yer aldığı sıralamada ; Şırnak Üniversitesi 3796'ncı sırada bulunurken, Mardin Artuklu Üniversitesi ancak 6895.nci sırada yer alabildi.
Görüldüğü gibi ; ısmarlama yazılar ve popülist söylemler içeren açıklamalar, resmi sonuçların önüne geçip hepimizin arzu ettiği, olmasını dilediği durumu "Dillerin ve Dinlerin Kardeşliği" söyleminde olduğu şekliyle gerçekmiş gibi göstermeye yetmiyor.
Ortaokul düzeyinde işlenmesi gereken "Ahlakla beslenmeyen bilgi bir anlam ifade etmez" söylemi yerine gelin daha akademik içerikli, donanımlı, ileriyi gören, gerçekçi bir anlayışla yılların sıralamasını bozalım.