USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Seçim Sandığına "Tıpış Tıpış" Gidilecek mi?..

21-03-2023
Başlıkta sorduğum soruya ilk cevabı ben vereyim :
Hiçbir siyasi parti heveslenmesin.
Hiçbir seçmen ; emir buyurulduğu üzere sandığa tıpış-tıpış gidip bekledikleri doğrultuda oy kullanmayacak.
XXX
Ülke olarak uğradığımız felaketler sonrası ; acıları yaşayamamışken, hâlâ ölüsüyle kayıbıyla uğraşır durumdayken, zor yaşam koşullarında doğayla mücadele etmeye çalışırken, hâlâ çadır, konteynır, içecek temiz su, kullanacak hijyen maddesi beklerken, sekteye uğramış eğitim durumunun sonucunu merak ederken, açlık ve giyecek sıkıntısı çekmekteyken kendimizi seçim ortamında bulduk.
Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı seçim takvimine göre; seçim çalışmaları resmen başlamış olurken, seçim yasakları ise belirlenmiş tarih itibariyle başlamış olacak.
Saflarını genişletip netleştirme gayreti içine girmiş siyasi partiler; yaklaşmakta olan ramazan ayında bile siyasi emelleri doğrultusunda, insanların dini inançlarını bile istismar yoluna gidecek.
Normal süreçte ; aç mı tok mu diye merak etmediklerini bir anda hatırlamış olacak.
Kimi zaman önceden belirlenmiş ailelerin evleri ziyaret edilerek, yer sofrasına çömelip kameralar önünde birlikte iftar açma mizansenleri düzenlenecek.
Kimi zaman toplu iftar sofraları hazırlanıp, görevli olarak davet edilmiş müftünün duaları sonrası huşu içinde iftar açılacak.
Seçime katılma hakkı kazanmış siyasi partiler; oluşturdukları ittifakları bir taraftan pekiştirmeye çalışırken, diğer taraftan yelpazeyi genişletme amaçlı olmadık tavizler vermeyi sürdürüyor.
Seçim takvimine göre; aday adayı olacakların son müracaat tarihi 20 Mart iken üç günlük bir uzatmaya gidildi.
Siyasî parti il ve ilçe teşkilatlarında, genel merkezlerinde oldukça kabarık aday adayı isimleri dolaşmakta, bazıları resmi müracaatlarını yapmışken, bazıları hâlâ beklemede.
Geleceğin TBMM'ni oluşturacak milletvekillikleri için aday adayı olmuş, adı geçip te beklemede olan ve genel merkez tarafından aday adayı olması istenen isimler siyasi analiz yapanlar tarafından mercek altına alındığında, bu isimleri katagorize etme durumu doğuyor.
* Koltuğa yapışmış, milletvekilliğin kendisinin doğal hakkı olduğunu sananlar,
* Düğün-taziye, karşılama-uğurlama ve mekan açılışlarına katılıp kordele kesmeyi halkla bütünleşme ve örgütsel görev olarak görenler,
* Siyah çantaları yeşil nesnelerle dolu olanlar,
* Aday olamayacağını bildiģi halde; seçim sonucu, olası bir iktidar durumunda "ben buradayım" diyerek üst düzey bir görev beklentisi içinde olup görevlerinden istifa eden kamu çalışanları,
* Yine milletvekilliği beklentisi olmayıp partiye yakınlığını tescil ettirmek isteyenler,
* Feodal gücü oy pazarlığına dökerek listede yer kapmaya çalışanlar,
* Vazgeçilmez hint kumaşı olduğunu sananlar,
* Roben-Hood görevine soyunanlar,
* Parti üst kurul yetkililerinden biriyle dirsek teması olanlar,
* Bunların dışında; ne kadar partili olduğuna bakılmaksızın, partiyle yakından uzaktan bir ilgisi olmamış, partinin kuruluş felsefesine ve parti ilkelerine uygun olmadığı halde adeta bir kurtarıcı olarak görülüp aday adayı olması istenen ve parti üyeliği o gün genel merkezce yapılanlar...
Böylesine yoğun bir kategorik sistem içinde;
* Partinin kuruluş felsefesini ve ilkelerini benimseyerek üye olmuş,
* Partinin çeşitli kademelerinde yıllarca hizmet vermiş,
* Yaptığı siyasal ve sosyal çalışmalarla ciddi hizmetlerde bulunmuş,
* Eğitimli, liyakatlı, görev bilincine sahip, sorumluluk duygusu taşıyan,
* Çevresinde sayılıp sevilen kişilerin; mevcut siyasi anlayış ve uygulama biçimi içinde yer alması daha önce de söz konusu olmamış, bundan böyle de olacağa benzemiyor.
Ancak ;
Görünen o ki, 14 Mayıs seçimlerinde kararını vermiş seçmen; son 20-30 yıl uygulanmakta olan bu sisteme dur diyecek, kendisine dayatılmak istenen isimlere yol vermeyecek, bu isimleri dayatanlara da gerekli dersi vererek bir devir kapatacak.
Seçmen ;
Kendinden istendiği şekliyle "tıpış-tıpış" sandığa gidip oy kullanmayacak. Dayatılan isimleri veto eder gibi, halkın iradesinin sandıklara yansıyacağı bir modelin ilk adımını atacak 14 Mayısta...