USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Siyasette Yeni Anlayış?

18-05-2018

Uç beş kişinin kahvede, berberde, kasapta bir araya gelip yaptıkları sohbetlerde; yerelde ve ülke genelindeki sorunlar konuşulurken ister istemez siyasete dönüşür mevzu. Arada bir de olsa yapılmış doğrular bile görmezlikten gelinir; yapılan yanlışlar sorgulanacağına, hesap sorulabilirliğin yolları aranacağına kolaycılığa gidilerek ve kadercilik anlayışına sığınırcasına " zaten siyaset yalandır" klasiğiyle noktayı koymağa çalışılır.

Oysa siyaset bir erdem, bir bilgi-birikim hazinesiyken bizleri bu yanlış tespiti yapmaya zorlayan nedenler ne olmuş yıllar yılı? Niçin bu yanlış tespitin ardına sığınarak gerçek siyasetin bu olmadığını, doğrusu yapıldığında siyasetin "halka hizmet hakka hizmettir" düsturunun zemini olduğunu anlatma gereği duymadık.

Kolaycıların basiretsizliğiyle yalan olarak tanımlanan siyaset aslında bir ekoldür ve bu olgunun gereği gibi yapılabilmesi bu ekolün mutfağından başlayarak bir disiplin içinde ilerlemeyle mümkün olabilir. Bilgi-birikim ve siyasi ferasete sahip kişilerin yerel ve genel sorunlarla hemhal olması, o sorunlarla dertlenmesi tırmanacağı siyasi merdivenlerin en son basamağında amacına ulaşabilmesinin ilk kuralıdır.

Hem genelde ve hem yerelde bu özelliklere sahip siyasilerin az sayıda ön plana çıkması, değişik özelliklerdeki şahsiyetlerin siyasi arenada yer alması vatandaş olarak bizlerin sorunlarına çözüm getirmesinin önünü açmaktadır.

Şu anda seçim sathi mahalline girdiğimizde; daha önce yapılmış hataların tekrarlanacağı kuşkusunu taşımaktayım. Siyah çantalıların ,şunun bunun yakını, bilgi-birikim yoksunu, temsil yeteneği olmayan kişilerin değerlendirilmesi bizlere sıkıntılı bir dönem daha geçireceğimizin işareti olacaktır.

Bazı değerleri kullanarak yapılacak liste oluşumları dan da bahsetmek durumundayım. Vitrin oluşsun diye siyasi birikimi olmayan, daha önce hiç siyaset yapmamış, sadece bir din veya topluluk mensubudur diye kişilerin değerlendirilmesi, okul çağındaki gençlere sadece "önemsiyorum" algısı yaratmak için yer verilmesi yıllarını siyasete adamış insanlara haksızlık olur.

 NOT: Yaptığım tespitler herhangi bir siyasi parti veya herhangi bir kişiye yönelik değildir.