USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

T E R T İ P    Ş A F A K    K A Ç ?..

14-05-2022
Özellikle askerlik süresinin 24 ay olduğu dönemlerde ; Mehmetciğin severek yaptığı işlerin başında, terhise kaç gün kaldığının hesaplandığı ŞAFAK sayma olayı olur.
Beraberinde getirdiği bol sayfalı cep defterine silah altında kalacağı günleri özenle yazan askerimiz ; anasına-babasına, kardeşine, eşine, çocuğuna, yavuklusuna kavuşacağı günü her akşam bir güne çertik atıp gün sayarken, karşı ranzadan bir ses gelir : "Tertip şafak kaç"
Askerlik süresince yapılan en zevkli işlevlerden biridir şafak saymak...
Özenle ve sabırla geride bıraktığı ve geçmesini beklediği günleri saymak , klişe bir eylemden çok; bir umut, bir özlem duygusunun dışa vurumudur şafak saymak...
Şafak sayma olayı bu ara aynı umut ve aynı özlem duyguları içinde günlük yaşantımıza da girmiş gibi gözüküyor. 
Abondone olmuş vatandaşın yaşamakta olduğu şaşkınlık ortamında gün sayacak mecali kalmamışken; bu kez ülkenin gidişatından memnun olmayan bazı yazar-çizerlerin de şafak sayma moduna girdikleri gözlemleniyor.
Yazarımızın yazısına başlarken, yazının orta yerinde veya yazının bitiminde , en yakın olması beklenen seçim tarihi konusundaki düşüncelerini;
" 1 yıl, 1 ay, 12 gün " veya 
"  408 gün sonra " şeklinde belirtmeye çalışması ; özlem içinde ve umutla bekleyiş içinde şafak sayan Mehmetçiğin duygularıyla bire bir örtüşmüş gibi.
Ancak arada küçük bir nüans farkı var.
Mehmetciğin  şafak saymak için defterinin bir sayfasına attığı her bir çertik; asla bir kurtuluş duygusu taşımaz, sevdiklerine kavuşmak için bir vuslat beklentisinin ifadesidir.
Olup bitenden oldukça rahatsızlık duymakta olan , ülkenin gidişatından memnun olmayan, bir an önce bir kan değişikliğine ihtiyaç duyan, vatandaşın hukuksuzluk-talan-adam kayîrmacılık-vurgunculuk gibi birçok olumsuzluğun bitmesini , ülke dışındaki itibar kaybına son verilmesini isteyen yazar-çizerlerimizin, aydınlarımızın şafak beklentisi ise ; hukuka, adalete, ekonomik istikrara , barış ve kardeşliğe duydukları özlemle birlikte bir kurtuluş ifadesidir.
Yalnız unutmamak gerekir ki ; Mehmetçiğin şafak saydığı defterin son sayfasıyla birlikte beklediği vuslat gerçekleşir. Ancak seçim günü ile ilgili şafak sayanların beklentisi, sadece seçim gününü hatırlatmakla sınırlı kalmamalı.
Demokratik ölçekler içinde şafak için bir şeyler yapmalı.