USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Umutlar Hiç Bitmesin

12-08-2023
İki gün önce tam da yazmaya başladığımda, haber sitelerine düşen haberle; Cumhurbaşkanı'nın imzaladığı valiler kararnamesi kapsamında Sayın Vali Demirtaş’ın Bursa Valiliğine atandığı haberini almış oldum.
Bu nedenle; yazmayı düşündüğüm konulara kısa da olsa değinme hakkını saklı tutarak, yazının formatını değiştirme durumu doğmuş oldu.
Yazının öznesi; yapılmış irili-ufaklı çalışmaların yanında, vatandaşın da merakla beklediği ve Mardin'in büyük ölçüde çehresini değiştirecek İçme Suyu, Güneş Enerjisinden Elektrik Üretme(GES) , Çevre Yolu, Yenişehir'deki otopark ile kötü bir mirasın parçası olan Diyarbakırkapı Çok Katlı Otopark konusunda gelinen noktalar iken; bu atama haberiyle yazının öznesi Vali Mahmut Demirtaş oldu.
Doğrusunu isterseniz şaşırdım.
Bu kararnamede atanabileceğini beklemiyordum ve arzu etmiyordum.
Beklemiyordum çünkü ;
kendi girişimleri ve çalışmaları sonucu gerçekleştirdiği birçok yatırım ve faaliyeti, iktidar partisinin hanesine yazdırma yönündeki gayretlerinin yereldeki 14 Mayıs milletvekilliği seçim sonuçlarını büyük ölçüde etkilediği, iki milletvekilliğinin kazanılmasında büyük payının olması gerçeği karşısında görev süresinin en azından 2024 yerel seçimleri sonrasına erteleneceğini umuyordum.
Bu kararnameyle atamasının yapılmasını arzu etmiyordum çünkü;
Mardin'in geleceği için başlatmış olduğu ve her biri hayati önem taşıyan birçok projenin sonlandırılmasını, vatandaşın bu konudaki beklentisinin karşılanmasını istiyordum.
Umduğumuz ve arzu ettiğimiz bir kez daha karşılıksız kaldı Sayın Demirtaş Vali'nin bu ataması sonucu.
Mardin'den ayrılacak olması ile ilgili üzüntüleri belirten değerlendirmelerin yapıldığı Sayın Mahmut Demirtaş'ın, ahvâl ve şeriatların çok ta uygun olmadığı bir ortamda Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevine başladığı hatırlandığında, kısa sürede çok şeylerin değiştiği, çok işlerin başarıldığı gerçeğini görmekteyiz.
Adeta bilerek ve tasarlayarak, teammüden bir kenti yok etme anlayışının hakim olduğu bir yönetim biçiminin yarattığı enkazı kaldırmak,
imajı bozulmuş bir kuruma tekrar itibar kazandırmak,
vatandaşa kapanmış kapıları yeniden açmak,
hiç olmamış halkla ilişkileri sağlamak,
belediyeciliğin birkaç kişiyle perde arkasından yönetmek olmadığını göstermek,
her işin kadrolarca ve görüş alışverişinde bulunularak yapılabileceğini göstermek,
şeffaflık ve hesap verebilirlik anlayışını hakim kılmak için mücadele vermenin yanında; vatandaşa ihtiyaç duyduğu hizmeti götürebilmek ve
olabildiğince yatırım gerçekleştirmektir aslolan.
Mardinlinin Vali'sini üzülerek uğurlayacak olmasının nedeni; hiç te kolay olmayan bu icraatları gerçekleştirebilmiş olmasına bağlıdır.
90'lı yıllardan bu yana;
Mardin'de görev yapmış valilerin gelişleri, görev süreleri ve gidişlerinin değerlendirmesinin yapılacağı tabloda, kendiliğinden oluşmuş bir kategorize göze çarpacak.
# Bazı sayın valiler iz bırakarak ayrıldıklarında, kırmızı halılar döşenerek Mardin'de havaalanı olmadığı için büyük konvoylar eşliğinde Diyarbakır'a kadar gidilip uğurlanırken ; bazıları da bırakın uğurlanmayı, gitmesi için adanmış kurbanlar kesilip öyle gönderildi.
# Bazı sayın valiler ; atandıkları illerde bile kendilerini Mardin Valisi olarak kabul ettiğini söylemekten çekinmemiştir.
# Bazı sayın valilerin isimleri ayrıldıktan sonra çeşitli mahalle, okul ve değişik yerlere verilirken; bazılarının kendi teklifleriyle verilmiş isimleri bile gittikten sonra geri alınmıştır.
# Görev süreleri boyunca vatandaşla beşeri ilişkileri sıcak tutan bazı sayın valiler; aradan geçen yıllara bakmaksızın Mardin ile ilgili tüm aktivitelere katılmayı hâlâ sürdürürken, halkla ilişkileri sağlamayı becerememiş bazılarının ise; yanlarında bulunan korumalar ve araçlarındaki fors nedeniyle ancak vali oldukları anlaşılabilmiştir.
# Mardin'de görev yapmış sayın valiler arasında merkeze alınanların sayısı çok az iken, Mardin Valiliği sonrası önemli makamlara gelmiş vali sayısı oldukça fazla olmuştur.
Umarım ve dilerim ki;
Bir önceki kayyımın hediye ettiği enkaza rağmen, kısa süre zarfında yaptığı icraatlarla başarılı bir yönetim biçimi sergileyerek Mardin'e ciddi katkılarda bulunan Demirtaş Vali'yi de Mardin'de iz bırakanlar katagorisiyle Bursa Valiliğine uğurlamış oluruz.
Kendilerine yeni görevlerinde engin başarılar diliyorum.
Mardin Valiliğine atanmış Sayın Vali Tuncay Akkoyun'a da yeni görevinde başarılar diliyor, Mardin'de geçirecekleri görev süreleri sonunda; gerçekleştirecekleri icraat ve sergileyecekleri yönetim biçimiyle kendilerinin de iz bırakan valiler arasında yer bulacaklarına inanıyorum.
X X X
Sayın Demirtaş Vali'nin başlatmış olduğu, çalışmalarını titizlikle ve kararlılıkla sürdürdüğü, şu anda belli bir aşamaya gelmiş ;
# Beyazsu Yeni İçme Suyu Projesi,
# Güneş Enerjisinden Elektrik Üretme(GES) Projesi,
# Diyarbakırkapı Çok Katlı Otopark Projesi,
# Yenişehir 500 araçlık iki katlı otopark projesi,
# Çevreyolu Projesi,
# Mağara Turizmi Projesi,
# Şeyhan ve Kasımiye Ormanları Projesi'nin tamamlanıp hizmete girmesi tüm vatandaşların öncelikli beklentisidir.
Yeni Valimiz'in aynı kararlılıkla çalışmalarını sürdürüp bir an önce bitireceği inancını taşıyoruz.