USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Vali Demirtaş, unuttuklarımızı hatırlattı

26-09-2021
ki gün önce bir toplantıya katıldık.
Mahiyet olarak unut(tur)ulmuş cinsten bir toplantı.
Daha önceleri rutin olarak yapılan, ancak son 16 yıldır hicbir Sayın Vali'nin yapmaya gerek duymadığı " STK'larla Danışma Toplantısı " Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mahmut Demirtaş tarafından Rektörlük Binası Vali Koçaklar Salonunda yapıldı.
Davet edilen Meslek Odaları Temsilcileri ile Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ciddi bir katılım sağlamıştı.
Söylenecek şeyleri birinci ağızdan duymak ve birikmiş fikirlerini-önerilerini söylemek için gelmişlerdi. Aynı toplantıları en son Vali Temel Koçaklar döneminde yapmış katılımcılar, daha sonraki 6 Vali döneminde yapılmamış bu toplantıların tekrar yapılmış olacağının sevinciyle gelmişlerdi. Unut(tur)ulmuş bu toplantıları hatırlatan Vali Demirtaş ile bu duygularını paylaşmak için gelmişlerdi.
Birlikte yönetme gibi düşünceleri olmayan 6 Sayın Vali , neden böylesine toplantılarla vakit kaybetsin ki ? Nasıl olsa en iyisini onlar bilir. Başka hiçbir düşünceye itibar etmeksizin kafasindakini " Ben yaptım oldu " metoduyla gerçekleştirme egosu varken...Varsın Şekil A'da görüldüğü gibi proje çuvallasin , varsın vatandaşta karşılık bulmasın, varsın milyonlar boş yere harcanmış olsun ve varsın kendinden sonra gelecekler kucaklarinda bir yığın enkaz bulsun.
Organize edilmiş toplantıda; aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkanvekili olan Vali Mahmut Demirtaş ; göreve geldiği günden bu yana 16 ay içinde ; yapılan- yapılmakta olan ve yapılacak olan projeler hakkında rakamlar vererek yaklaşık iki saatlik bir sunum yaptı.
Açılış konuşması sonrası yaptığı sunuma ,
" Hicbir projeyi Sivil Toplum Temsilcileri ile istişare etmeden, vatandaşın tasvibini almadan, yetkili organlara fizibilite çalıştırması yaptırmadan başlatmayacağım. Ben yaptım oldu anlayışı bizde olmayacak " ifadeleriyle başlaması büyük alkış aldı.
Kendine yakın bulduğu 3-5 dernek ve vakıf temsilcisiyle kendi STK' sını kuran valilerin aksine, tüm Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcisini bir araya getirerek gerçek bir Sivil Toplum Platformu oluşturan Sayın Demirtaş Vali'nin bu söylemi toplantının en can alıcı tarafıydı.
Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mahmut Demirtaş ; projeler konusunu tek tek ele almazdan önce, yaratılan yeni çalışma düzeni ve çalışma disiplini ile ilgili bilgileri satirbaşlariyla verdi.
Tasarruf konusunu çok önemseyerek her birimde azami tasarruf yöntemlerinin oluşturulduğu, bu minvalde hem yüklü kira bedellerinden kurtulmak , hem çalışmaları daha hızlandırmak için Belediyenin dağınık olan birimlerini aynı çatı altinda toplayarak ;
Savurkapı' daki eski Hastane binasına işlevlik kazandırmakla, eski Mardine de canlılık getirilmiş olduğu belirtildi.
16 ay zarfında yapılan tüm hizmet alımlarında şeffaflığın ön planda tutularak , 41 ihalenin açık ihale usulüyle yapıldığı vurgulandı.
Çalışma disiplini sağlanması amaçlı ; İç Denetim Biriminin kurulduğu , Iç Kontrol Sisteminin oluşturulduğu ifade edildi.
Geçen dönemlerden alacağı bulunan yaklaşık 500 esnaf ve işletme sahibinin alacaklarının ödendiği bilgisi verildi.
Buyukşehir Belediyesi ile ilgili yatırım ve projeler konusunda yapılan açıklamada; 19 projenin tamamlandığı, 26 projenin devam etmekte olduğu, bu yatırımların toplam tutarının 485 milyon olduğu belirtilirken ; 8 projenin ihale sürecinde olduğu, 31 yatırım projesinin de fikir aşamasında olduğu ve kısa zamanda ihale sürecine alınacağı ifade edildi.
Gelecek günlerde bir başka yazıyla tek tek aktarmaya çalışacağım Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yatırım projelerinin dışında ; dikkat çeken ve Vali Demirtaş' in da çok önemsediği iki proje hakkında satirbaşlariyla bilgi vermiş olayım :
" Doğal Elektrik, Ucuz Su " parolasıyla ifade edilen ve Türkiye de bir ilk olacak olan GÜNEŞ ENERJİSİYLE ELEKTRİK ÜRETIM TESİSİ. Elektrik maliyetlerinin düşürülmesi, yenilebilir temiz enerji, çevreci ve düşük maliyetli, yüksek verimli 50 MW üretim tesisinin kurulması.
Mardin'de sosyal, kültürel ve doğa canlısı ortamların yaratılması amaçlı ve kapsamında; sosyal tesisler, kafeler, yeşil alanlar, dinlenme alanları ile rekreasyon yerleri olan , Savurkapı Mahallesi ile Cuma Tepesi ( Şeyh Şı'ran ) arasında yaklaşık 1.5 Km. uzunluğunda yapılması planlanan TELEFERİK PROJESİ.
Vali Demirtaş'ın uzun sunumu sonrası soru cevap faslına geçilirken ; varsa ilk soruların basın mensuplarından alınması talep edildi. Ancak kalabalık basın mensuplarının çoğu birkaç fotoğraf çekip gitmişken ; sahada gazetecilik yapmayı pek sevmeyen , Valilik ve ilgili kuruluşlarin internet ortamında yaptıkları açıklamaları "kes-yapıştır" yöntemiyle , sadece değişik başlıklar kullanarak haber yapan basın mensuplarının soracak hicbir sorusu yoktu.
Uzun süredir böylesine bir toplantıya katılmamış Meslek Odaları Temsilcileri ile Sivil Toplum Kuruluş Temsilcilerinin duygularını dile getirmeleri ve soru sormalarının ardı kesilmedi.
Toplantı nihayet bulduğunda ; katılımcılarının tümünün memnuniyeti yüzlerinden okunurken ; geldiği günden beri sahada gözüken ve Mardine birşeyler kazandırmak için heyecanını çalışmalarından eksik etmeyen Demirtaş Valiye destek olmanın bir gönül borcu olduğu anlatılıyor gibiydi.