USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yıllardan Beridir, Mardin Kalesi

24-12-2021
Mardin'in yıllardan beridir süregelen, hatta bazıları kronikleşmiş olan sorunları gündeme her geldiğinde; ilk sırayı hep Mardin Kalesi alır.
Mardin için sembolleşmiş, çeşitli yakıştırmalar arasında Kartal Yuvası adıyla tescillenmiş, yüzyıllara meydan okuyan heybetiyle Mardin Kalesi'nin Mardin kültürüne, Mardin inançlarına ve de Mardin turizmine yeniden kazandirılması uzun yılların beklentisi.
Sorunlar yumağına her dokunuşta; vatandaşın talepleri peşpeşe sıralanmaya başlar :
* " Mardin Kalesi turizme açılsın "
* " Savunma ihtiyacı özelliği tamamlandığı için
Hava Radar Mevzi Komutanlığı'nin boşalttığı Kale'nin yeniden Mardin kültürüne, Mardin'in eski yaşam biçimine kazandırılmasını istiyoruz"
* " Mardin Kale'sinde yatmakta olan tarihi canlandıracak kazıların başlatılması gerek "
* " Kale'ye bağlantılı teleferik sistemi kurulmalı"
Söz konusu Mardin'in olduğu her platformda benzer talepler sıralanır gider.
Konunun siyasi malzeme olarak kullanılacak kadar önemsendigini gören siyasiler de her fırsatta kullanıp oya dönüştürme gayretine girdi :
* " Mardin Kale'sini turizme kazandıracağız "
* " Bakanlık nezdinde gereken girişimlerde bulunup en kısa zamanda bu konuyu halledeceğiz "
* " Sayın Başbakan emir verdi. En kısa zamanda Mardin Kalesi halka açılacak "
* " Kaledeki tüm tarihi değerleri gün yüzüne çıkarmak için Bakanlık kazıları başlatacak "
Mardin Kalesi ile ilgili talepler ve vaadler hiç bitmedi.
Konuyu daha ciddi bir zemine çekerek irdeleyen bazı yazarlar ve bazı sivil toplum kuruluşları ise; yazıp cizdiklerinin, hazırladıkları çalışma dosyalarının karşılığını eften-püften bahane ve engelleme olarak aldı.
Ülke savunması adına, zamanında en uygun yer kabul edilerek konuşlandırılan askeri savunma cihazlarıyla güçlü çalışmaların yapıldığı, güvenli bir ortam oluşturduğu hepimizin malumu. Ancak gelişen teknolojik
koşullarla birlikte ; daha yeni ve daha elverişli olanakların oluşması karşısında Hava Radar Mevzi Komutanlığı'nın Mardin'deki görev süresi ; kalan birkaç cihazın kontrolü ve işlevi için sayılı askeri personel bıraktirilarak sona erdirilmisti.
Oluşan koşullar, yılların talebinin karşılanarak Mardin Kalesi'nin halka açılmasını kolaylaştırmıstı. Ona rağmen, bu konuyu sonuçlandıracak olan siyasilerden hâlâ somut bir adımın atıldığı görülmedi.
Oysa; tahliye sonrasında bu işi kolaylaştıracak kararlar alınmış, bazı yasalarda iyileştirmeler yapılmıştı.
2005 yılında; tam da bu konuyu çözümleyecek bir adımla, TBMM'ne sunulan bir yasa tasarısı kabul edilerek askeri bölge olarak kullanılmakta olan bazı yerlerin kamu yararına açılmasının önü açılmış oldu.
TBMM Genel Kurul Toplantısı tutanaklarından elde edilen bilgiler doğrultusunda;
" ASKERİ YASAK BÖLGELER VE GUVENLİK BÖLGELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAIR KANUN TASARISININ " görüşülmesi; TBMM 22. Dönem 4. Yasama yılı 10. Birleşimi 20.Ekim.2005 tarihinde gerçekleşti.
Kanun tasarısı üzerinde siyasi partiler grubu adına yapılan konuşmalar ile birlikte; zamanın Mardin Milletvekili Nihat Eri, kişisel görüşleri için yaptığı konuşmada; halen askeri bölge olarak kullanılmakta olan Mardin Kalesi ile Kiziltepe'de bulunan Tel-Ermen Höyüklerinin tarihi konumlarını belirten uzunca bir konuşma yaptıktan sonra, kanun tasarısının maddeler halinde oylaması yapıldı. Oylamada kabul edilen 1. Maddeye göre;
18.12.1981 tarih ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 5.Maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir :
" KARA HUDUTLARI BOYUNCA TESİS EDİLEN ASKERİ YASAK BÖLGELERİN SINIRLARI ; KAMU YARARI BULUNMASI KAYDIYLA MİLLİ EĞİTİM, KÜLTÜR-TURİZM VE SPOR AMAÇLI FAALİYETLER İÇIN , GENEL KURMAY BAŞKANLIGININ TEKLİFİ ÜZERINE BAKANLAR KURULU KARARIYLA BAZI BOLGELERDE KALDIRILABİLİR "
Âdeta Mardin Kalesi ile Kızıltepe Tel-Ermen Höyüklerinin askeri alandan çıkarılması için hazırlanmış yasa değişikliğinin gerçekleşmiş olması neden kamuoyuyla paylaşılmadı ?
Bu değisiklikle yasal engel kaldırılmış olmasına rağmen; 2005 tarihinden bu yana 16 yıl içinde Mardin Milletvekili olarak TBMM'de bulunanların tümü gerekli girişimlerde bulunarak tüm Mardin halkının bu beklentisini karşılamayı neden çok gördü?
Şu anda parlementoda bulunan Sayın Mardin Milletvekillerinin ; bu oturumdan, kabul edilen bu yasa değişikliğinden haberleri olmamış olabilir. Biz duyurmuş olalım.
YILLARDAN BERIDIR ÇÖZÜMLENEMEMİŞ MARDİN KALESİ İLE TEL-ERMEN HÖYÜKLERININ HALKA AÇILMASININ ÖNÜ AÇILMIŞTIR.