USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Mardin’de

Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit Gül, “Mağdur Odaklı Adalet Buluşmaları” programına katılmak ve çeşitli inceleme ile ziyaretlerde bulunmak üzere Mardin’e geldi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Mardin’de
08-10-2021 18:07
10-10-2021 13:59
MARDİN
Google News

Bakan Gül, “Mağdur Odaklı Adalet Buluşmaları” katılmak üzere geldiği özel otel Vali Mahmut Demirtaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Coşkun Sel, Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Aydın Turhan, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Önder Kürşat Mutlu,Vali Yardımcıları, AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, AK Parti İl Başkanı Faruk Kılıç ve diğer protokol üyeleri tarafından karşılandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan yapılacak çalışmalar ve yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verdi.

“Mardin; insanlığın kalbi, birlik ve beraberliğin sembol şehri”

Programda konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Mardin’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugün medeniyetler beşiğinde, kadim bir şehirde, Mardin'de sizlerle bir arada bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu öncelikle belirtmek istiyorum. Mardin, birlik ve beraberliğin sembol şehridir ve 'farklılıklarla birlikte güzelliği yaşatmanın en güzel adreslerinden birisi neresi' derlerse hiç şüphesiz Mardin akla gelen ilk şehirlerden biridir. Dolayısıyla bu birlikteliği muhafaza eden, koruyan medeniyetimizin bu değerlerine sahip çıkan tüm hemşerilerimi buradan sevgiyle selamlıyorum. Keza aynı zamanda hukuka baktığımız yeri de Mardin temsil etmektedir. Bir arada birlikte yaşayabilme iradesini ortaya koyma ve farklılıklara saygı gösterme adına da çok önemli bir sembol ortaya koymaktadır.” dedi.

“Vatandaş memnuniyeti, insan yararı neredeyse hukuk oradadır”

Adli süreçte mağdurların yanında olmak için yapılan çalışmaları değerlendirmek ve bundan sonra neler yapabilecekleri konusunda görüşmek üzere bir arada olduklarını dile getiren Bakan Gül, “Mağdur odaklı adalet konusunda birçok yerde çalışmalar yapılıyor, birçok analizler yapılıyor ama tüm bu çalışmaların bence özeti 'Adliyenin kapısı adaletin kapısıdır' cümlesinde özetlenir. Bu kapının herkese açık olduğu, kim olursa olsun, bu kapıdan giren herkesin adalete erişeceğine olan inanç ile oradan çıkması gerçekten bizim en temel arzumuzdur. Herkesin hukukunu korumak, herkesin hukuktan nasibini alması için vardır. Vatandaş memnuniyeti, insan yararı neredeyse hukuk oradadır. Orada olmalıdır. Bugüne kadar da işte bu bakış açısıyla vatandaş memnuniyetini önceleyen bir anlayışı hep sergiledik ve sergilemeye de devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

"Mağdurun mahremiyeti sansasyon malzemesi ya da reyting meselesi olmaz"

105 adliyede bulunan 110 adli görüşme odasında 35 bin 232 görüşmenin sağlandığını aktaran Bakan Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü “Vatandaşlarımızın ve mağdur odaklı adalet anlayışındaki en önemli adımlarından birisi adli görüşme odalarıdır ve özellikle son zamanlarda yoğunluğunu arttırdığımız 2017'den itibaren adalet müessesesinde dahil olan uygulamayla vatandaşlarımızın adli sürecine çok önemli katkılarda bulunuyoruz. Peki, bu odalar olmadan daha önce ne oluyordu? Daha önce çocuklar, kadınlar, yaşlılar, engelliler suça maruz kalmış tüm mağdurlar karakol, savcı, mahkeme, polis, hakim, doktor arasında gidip geliyordu ama bu merkezlerle birlikte çocuk duruşma salonu bir köşesinde durup, o acıyı bir kez daha yaşamıyor. Farklı bir merkezde uzman marifetiyle tüm bu süreçlerde, bir kez daha örselenmiyor ve travmasını bir kez daha yaşamıyor.Mağdurun mahremiyeti hiçbir zaman, hiçbir yerde ortalığa dökülüp, saçılacak bir sansasyon malzemesi ya da reyting etkileşim meselesi olamaz. Bu nedenle özel hayatın korunması ilkesi, hassasiyetle korunmalıdır. Bu bağlamda kişilerin kesinleşmiş yargı kararı olmadan ya da yargı kararına rağmen damgalanması, suçlu ilan edilmesi de asla kabul edilemez. Bu hukukun evrensel ilkesidir. Olmazsa olmazıdır. Türkiye, bir hukuk devletidir. Kurumlarıyla kanunlarıyla kurallarıyla bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde yargı, bağımsız ve tarafsız mahkemelere aittir. Yargı bu yetkisini kullanırken dosyaya bakar, delillere bakar, ona göre karar verir ve esas itibarıyla bu vicdani kanaatiyle beraber Türk milleti adına karar verir, Türk milleti de bu kararı değerlendirir, eleştirir ya da katılır ama her halükarda bir hukuki sürecin yöneticisi yargı mercidir. Verilen karara eksik hatalı bulunuyorsa da itiraz merci ile de işleyen bir hukuk sistemi vardır. İnşallah yıl sonuna kadar bunun sayılarını daha da arttıracağız. Yine, bu ay 400 yeni uzman psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacı atamasıyla sayıyı bin 202'ye çıkardık. İnsan kaynağımızı son atamalarla yüzde 50 artırdık. Güçlenen insan kaynağımız ile birlikte 45 adliyede daha müdürlükleri açacağız. Adliyelerde daha etkin psiko-sosyal destekleri vatandaşlarımıza sağlayacağız. Uzmanlar sosyal incelemeler için saha ziyaretlerine daha fazla zaman ayıracak ve raporlar hazırlayacak bu da mağdurun meramını daha rahat bir şekilde aktarmasına katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda 40 adliyede daha adli görüşme odaları açmış olacağız. İnşallah, yıl sonuna kadar 200 kişilik bir uzman alım ilanına daha çıkacağız. 2022'de ayrıca 310 uzman alarak bu çalışmaları güçlendirmeyi hedefliyoruz”

Suç mağdurlarına gereken destek verilmekte

Adalet Bakanlığının son dönemde hayata geçirdiği suç mağdurlarının ve çocukların adalete erişimini merkeze alan fevkalade anlamlı bir proje olduğunu belirten Vali Mahmut Demirtaş, “Adalet Bakanlığımızın bünyesinde kurulan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri, suç mağdurlarına yönelik bilgilendirme, yönlendirme ve psiko-sosyal destek hizmetlerini sunmaya devam etmektedir. İstismarın her türüne maruz kalmış, yaşadığı travmalar nedeniyle hayata küsen ve mutlak desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza, ilgili birimlerde görev yapan pedagog ve psikologlar eliyle gereken destekler verilmektedir.” dedi.

Mesai mefhumu gözetmeden çalışmalar sürdürülmekte

Valilik olarak mesai mefhumu gözetmeden çalışmalarını sürdürmekte olduklarını vurgulayan Vali Demirtaş, şunları söyledi:

 “Suç mağdurlarının yaşadığı travmaların tedavi edilmesi, mağdurların adalete erişiminin önündeki engellerin kaldırılması noktalarında mesai mefhumu gözetmeden çalışmalarını sürdürmektedir. Mağdur Odaklı Adalet Buluşmaları konulu toplantımızın, kurumlarımız ve personelimiz arasında birlikteliğin sağlanmasına ve işbirliğinin güçlendirilmesine ciddi katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Bu bağlamda Valilik olarak dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de adaletin ivedilikle tesisi ve mağduriyetlerin önlenmesi noktasında üzerimize düşenleri bihakkın yerine getireceğimizin bilinmesinde yarar görüyorum. Bu vesileyle teşriflerinizden ötürü bir kez daha şükranlarımı arz ediyorum. Toplantımızın ülkemiz ve Mardin’imiz açısından hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

 


Editor : Mehmet ÇELİK
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Reklamı Geç