USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
SPOR

Bir Basketbol Koç´u ve takımın Başarı Hikayesi

Ruhlarıyla sahaya çıkan, taraftarı ile bütünleşen ve her maç sonrasında taraftarıyla dakikalarca kucaklaşan, imza veren, taraftarıyla birlikte coşan bir takım.

Bir Basketbol Koç´u ve takımın  Başarı Hikayesi
01-03-2019 22:58
Google News

Röportaj: Mehmet Çelik

Mardin son zamanlarda kapılarını, Mardinliler de yüreklerini açtı.

Basketbolun; kimi yerde sultanları, kimi yerde potanın hakimleri, bazı yerlerde melekleri olur.

Mardin´de de ? Potanın başakları? var.

Candan bir ekip, mükemmel bir takım.

Ruhlarıyla sahaya çıkan, taraftarı ile bütünleşen ve her maç sonrasında taraftarıyla dakikalarca kucaklaşan, imza veren, taraftarıyla birlikte coşan bir takım.

Ve bu takımın başında bulunan, tırnakları ojeli, yüksek topuklu koç!

Bir insana, takım koçluğu bu kadar yakışır.

Bir takımı, bir koç bu kadar güzel yönetebilir!

Bir orkestra gibi, bir şiir gibi yönetiyor Selen Erdem..

Mardinlilere basketbol sporunu sevdiren, heyecanlandıran Mardin Büyükşehir Belediyespor  Kadın Basketbol takımına, her basketbol sever gibi, ben de tutkunum, Maçlarını sabırsızlıkla beklediğimi itiraf edeyim.

Salonu dolduranların coşkusu, gençlerin spor salonunu dolduruşu, beni mutlu ediyor, sevindiriyor, heyecanlandırıyor.

Böyle bir takımın, her oyuncusu ile ayrı ayrı haber yapmak, röportaj yapmak geliyor içimden.

Takımın, dışarıda oldukça sevimli, hanım hanımcık, maçlarda agresifleşen, hareketleriyle seyircinin bir sporcu kadar takip ettiği Takım Koç´u Selen Erdem ile başlamak istedim. Birkaç hafta ertelenen randevulaşmanın ardından görüşebildik.

Artuklu Kapalı Spor Salonunun görevli odasında söyleşimize başlıyoruz.

MBB´in Kadın Basketbol Takımının Koç´unu tanıyalım!

Koç Selen Erdem- Ben Selen Erdem. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Fakültesi Antrenörlük Bölümü mezunuyum. Yaşım..

Tam da burada araya giriyorum. Hocam yaşınızı söylemeseniz de olur.

Basketbola dair geçmişinizi öğrenmek istiyoruz !

Koç Selen Erdem- 15 yıl süre ile basketbol oynadım. 2002 yılında bir sakatlık yaşadım. Talihsizlik diyeyim ve  yoluma antrenör olarak devam ettim.  Çünkü basketbolsuz bir yaşam düşünmüyordum.

 Çankaya Arı Okulları, TED Ankara Koleji  Adana Aski´de antrenörlük yaptım.

 Sonrasında, 4 yıl A Milli Takımda asistanlık, koçluk yaptım. Bu arada, 2 Avrupa Şampiyonası, 1 olimpiyat (RİO), 1 dünya şampiyonası tecrübesi yaşadım.Yıldız Milli Takım antrenörü olarak çocuk olimpiyatlarında görev aldım(EYOF)

 Hocam sizin için Basketbol Nedir?

Koç Selen Erdem:  Basketbol benim için hayattır. Önceliğimdir. Olmazsa olmazımdır. Basketbol ile yatar basketbol ile kalkarım. Basketbol  benim için iş değil, yaşam tarzıdır, tutkudur.

Mardin´e gelişiniz nasıl oldu?

 Selen Erdem : Mardin´de Basketbol kupa organizasyonu vardı , bu organizasyondan sonra  Valimiz sayın Mustafa Yaman basketbolun şehrimize çok yakışacağını düşünmüş ve girişimlerde bulunulmuş ve yazın bana Mardin´e takım çalıştırmaya gelir misin teklifi geldiğinde, doğrusu önce tereddüt ettim. Sonra,  sayın valimle görüşünce kesinlikle doğru yerde olduğumu anladım ve o gün düşünmeden buraya gelmeye karar verdim.

Mardin´e dönük tereddütleriniz?

Selen Erdem; Bir dönem  terör olayları, Mardin´in tarihi ve kültürel değerlerini gölgelemişti. Onun için tereddüt ettim. 

Şimdi nasıl, izlenimleriniz?

Selen Erdem; Mardin bir dünya kenti. Terör yerine bugün salon sporları ile anılıyor. Takım arkadaşlarımla, sporcularımla çok mutluyuz ve huzurluyuz.

Takım kurarken zorlandınız mı?

Selen Erdem;  Biraz zorlandım. Piyasada her spor dalında olduğu gibi bu işin pazarlığını yapanlar var. Yüksek rakamlarla sporcu transferleri geldi. Ben çok pahalı, çok havalı sporcu istemedim. Yüreğini ortaya koyan, alçak gönüllü, formasını terleten sporculardan yana tercihimi kullandım. Bugün  yakaladığımız başarıda, bunun önemli bir yeri var.

Takımın yüksek bütçeli olduğu söyleniyor

Selen Erdem: Ligde 16 takım var. Bütçede 10.sıralarda yer alıyoruz. Başarıda  para kadar, azmin, inanmışlığın ve karşılıklı güvenin önem taşıdığına inanıyorum.  Bütçede 10 sırada olan bir takım, lig sıralamasında, puan listesinde 3. sıradayız. Bizden çok yüksek bütçeli takımların önüne geçtik.

 Başarınızı neye borçlusunuz?

Selen Erdem; Takımda bir aile havası var.  Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Yaman ve takımca  ?Gül Anne? dediğimiz eşi Gülseren hanım, bizi çocukları gibi görüyor. Bu bizi kamçılıyor, doping etkisi yaratıyor. Yönetim çok uyumlu. Taraftarımızla bütünleştik. Maç bitiminde dakikalarca sahadan çıkamıyoruz, taraftarın sevgi gösterisinden. Çarşıda pazarda bizi görenler ?Abla çayımız için, abla kahvemizi için, abla yemeğimizi yiyin? diyor. Bu akşam takım kaptanı ile ikimizi bir taraftarımız yemeğe davet etti. Evlerine gideceğiz, yemek yiyeceğiz. Böyle bir ortamı başka yerde bulamazsınız. Takım olarak sevinçlerimizi, üzüntülerimizi birlikte yaşıyoruz.

 Bir de birlikte çalıştığım  Basketbol sporuna damga vuran, basketbol denince akla gelen isimlerin başarımda büyük etkisi ve emeği var.  Ekrem Memnun, Aziz Akkaya ve Kaan Artun hocalarım. Onlarla çalışmak benim için büyük bir şans. En üst düzey antrenörlerle, çalıştım onlardan aldıklarımı kendi içimde harmanlayarak, bir antrenör karakteri çıkardım.

    Sporcuların ile diyalogunuz nasıl?

Selen Erdem; İyi  anlaştığımı düşünüyorum.  Dedim ya bir aile takımıyız. Kardeş gibi candan ve dost. Her biri iki kişilik oynuyor. Bir ilde kurulan yeni bir takım, Lig´in zirvesini zorluyorsa, sporcularının harikalar yarattığına inanmak lazım. Gerçekten mükemmel bir takımı çalıştırıyorum. Çok para verip sadece maç kazandıracak sporcu profili bana göre değil.

 Hedefiniz?

Selen Erdem; Hedefimiz play off ?a girmekti takım kurulurken. Şu an büyük ölçüde  Play-Off´a çıkmayı garantiledik. Şimdi süper Lig yolunda elimizden geldiğince bize yakışan şekilde mücadele edip, mutlu sona ulaşmak istiyoruz . Basketbol  camiasında çizdiği başarı grafiği ile en çok konuşulan bir takımız. Mardin´e, Sayın Valimize, Gül anneye ve taraftarımızın en iyi yerleri hakkettiğini biliyoruz,  mücadelemizi sonuna kadar sürdürüp, onları mahcup etmemeyi hedefliyoruz .

Kadının sporda yeri nedir?

Selen Erdem: Kadın, her alanda olduğu gibi sporda da hak ettiği yerde değil. Avrupa ve dünya ülkelerinde hemen hemen kadın takımlarının koçları genelde kadındır. Ben zorlanmadım. Başarmak temel hedefimdir.

Başaracağım derken ailenizi ihmal ettiğiniz oldu mu?

Selen Erdem: Her başarının bir bedeli var. Ben be başarı merdivenlerini tırmanırken, ailemi, sevdiklerimi ihmal ettim. Bir dönem Annem rahatsızlandı o hastanede yatarken ben takımımın başında maça çıkıyordum . Daha sonra annem ben maç yönetirken mahalleli kadınları toplayıp televizyondan beni izlemiş. Bunu duyunca nasıl mutlu oldum tarif edemem. Her şeye değer ailemin  mutluluğu .

Kadın takımlarında Koç kadın mı? Erkek mi olmalı?

Selen Erdem: Bana sorarsanız kadın olmalı. Kadın, kadının dilinden, kadının halinden anlar. Empati yapar, sorunları daha erken çözer. Kadın, kadının ruh halini bilir, anlar.

 Taraftar?

 Selen Erdem: Türkiye´nin hiçbir yerinde böyle bir taraftar yok süper lig dahil. Rakiplerimiz tarafından kıskanıldığımızın farkındayız. Bir maçtan sonra Soğukta bir taraftarımız  1 saat  otobüs beklemiş Eve dönmek için bu bizim için büyük gurur . Mardin halkıyla aile olduk . Taraftarlarımız aileleriyle, çocuklarıyla geliyorlar. Ve maç boyunca coşuyorlar, bizi de coşturuyorlar.  Taraftarımızla bütünleştik. Harika bir taraftarımız var. Bize ilgisinden ve desteğinden dolayı taraftarımıza teşekkür ediyoruz.

Maç yönetirken, farklı bir görüntü sergiliyorsunuz, kendinizden geçtiğiniz anları gözlemliyoruz.

Selen Erdem; Evet arkadaşlarım da  söylüyor. Oyuna, galibiyete öylesine endeksleniyorum ki, nasıl davrandığımın farkında değilim. Bazen yardımcılarıma ve sporcularıma bağırıyorum. Elimde değil, kaptırıyorum kendimi maçın havasına. Maç ortada gidip geliyorsa ya da şans faktörüne takıldığımızda cidden kendimi kaybediyorum. Bazen top potaya girmemek için sanki inat ediyor. O zaman sinirler tavan yapıyor.

     Söyleşimiz bitiyor. Selen Erdem Hoca´nın antrenman saati başlıyor.  Erdem´i sahada sporcularıyla baş başa bırakmadan önce  toplu bir fotoğraf alıyoruz. Herkesin gözlerinde sevgi ve mutluluk kıvılcımları var.

      Başarlar Selen hoca!

     Başarılar potanın başakları?

 

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ