USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çocuk Yaşta Evlendi İki Kitap Yazdı

Çocuk Yaşta Evlendirilen Remziye Özen Dışarıdan Okuyarak Kendi Hayatını Konu Alan 2 Kitap Yazdı.

Çocuk Yaşta Evlendi İki Kitap Yazdı
27-06-2014 14:12
Google News

Çocuk Yaşta Evlendi İki Kitap Yazdı

Çocuk Yaşta Evlendirilen Remziye Özen Dışarıdan Okuyarak Kendi Hayatını Konu Alan 2 Kitap Yazdı. 

İlköğretim öğrencisi iken nişanlandırılıp 15 yaşında evlendirilen, 19 yaşına geldiğinde ise üçüncü çocuğunu doğuran Remziye Özen (50), buna rağmen dışarıdan ortaokul ve liseyi bitirip, üniversiteyi kazandı. Sonrasında da eline aldığı kalemle, çocuk yaşta evlendirilen başka bir isme sahip bir kadının ağzından kendi hayat öyküsünü anlatan iki kitap yazdı. Kadının erkeğe bağımlı olmaması için mücadele etmesi gerektiğini dile getiren Özen, kaleme aldığı kitaplarında da aslında kendi mücadelesini anlatıyor.
Mardin`in Kızıltepe ilçesinde yaşayan Remziye Özen (50), aile büyükleri tarafından çok küçük yaşlarda kendisine bir kader çizilen ama bu kadere teslim olmayan kadınlardan biri. İlkokulu bitirir bitirmez henüz 14 yaşındayken nişanlandırılan Özen, 15`inde de evlendirildi. 19 yaşına geldiğinde ise kendisi çocukluğunu yaşayamamış olmasına rağmen 3 çocuk annesiydi. Bir yanda yitirilmiş bir çocukluk, diğer yanda genç yaşında üzerine binen sorumluluğun altında ezilmesi de teslim olmayan Özen, eğitimine devam etmek için açık öğretime başvurarak, ortaokul ve lise diplomasını aldı. Bununla de yetinmeyen Özen, sonrasında üniversite sınavına hazırlandı ve Akdeniz Üniversitesi Resim bölümünü kazanmayı başardı.
Aldığı eğitimle uzun yıllar Halk Eğitim Merkezleri`nde el sanatları üzerine usta öğreticilik yaptı. 12 ayrı dalda sertifika alan Özen, yıllarca içinde biriktirdiklerini daha sonra notlar şeklinde yazıya aktarmaya başladı. Boş sayfaları doldurmaya başladıkça da sayfalar yetmemeye başladı. Doldurulan notlar, önce sayfalara sonra da başkalarına ulaşılan kitaplara dönüştü.
`Kitaplarımda genç yaştaki kadınların çocukluklarının elinden alınmasını konu aldım`
Yazdığı iki kitaba Kürtçe isimler veren ancak Türkçe yazan Özen, yazmış olduğu "Delal" ve "Dirok" kitapları ile kendi yaşam üzerinden kadınların hayatına dokunuyor. "İlk kitabım olan `Delal` kitabında, bir kadının hayatını konu aldım. Çocukluğunu ve gençliğini konu aldım. Çocuk yaşta evlendirilmesini yani daha kendisi çocuk iken anne olmasını konu aldım" diyen Özen, kendi hayatından kesitlere de dikkat çekiyor. Özen, "Genç yaşta onun çocukluğunun elinden alınmasını konu aldım" dedi. 

İkinci kitabı olan "Dirok" kitabında da konuları biraz daha açtığını belirten Özen, her bir kitabının 2 bin baskısının yapıldığını ve bunların tüketildiğini söyledi. Özen, kitapları yazarken bile bölgedeki hassasiyeti göz önünde bulundurmak zorundu kaldığını ve bu nedenle kimseyi incitmemeye çalıştığını söyledi. 

Günlük notlar tutmaya özellikle babasını kaybettikten sonra başladığını ve aslında yazılarında babasına hiç bir zaman söyleyemediklerini yazdıklarını ifade eden Özen, bir bakıma babasına hiçbir zaman gönderemediği mektuplar kaleme aldığını söyledi. Özen, ' Babasının eşitliği savunan biri olmasına rağmen kendisini okutmamasına hala bir anlam veremediğini şu sözlerle ifade etti: "Babam yaşadığı zaman devamlı ona beni neden okutmadığını sormak isterdim. Çünkü kendisi bu yapıya sahip biri değildi. Ama neye yenildi de beni okutmadı. Her zaman bu soruyu sormak istedim." Dedi.
`Dört dilde özlü sözler kitabını yazmaya devam ediyorum`
Yazmış olduğu iki kitap ile büyük beğeni aldığını ve bundan dolayı çok memnun olduğunu kaydeden Özen, bölgedeki çok dilliliğe de dikkat çekerek buna ilişkin şuan dört dilde bir özlü söz kitabını yazmaya devam ettiğini ifade etti. 
Özen, dört dilde kitap yazmasını ise "Ben bütün insanların kardeş olduğuna inanıyorum. Dillerimiz ve dinlerimiz farklı da olsa sonuçta hepimizin Allah`ı birdir. Bunun içinde hepimiz kardeşiz. Bu nedenle de ben dört dilde kitap yazmaya karar verdim. Tabiki bu kitabı yazarken Süryanice ve Arapça`yı bilmediğimi için yardım alıyorum" şeklinde konuştu. Özlü sözler kitabının ardında Türkiye`nin hukuk işleyişini konu alan bir kitap yazmayı düşündüğünü kaydeden Özen, "Türkiye`de adil yargılamanın olmadığına ilişkin bir kitap yazmak istiyorum. Çünkü hem gördüklerim hem de yaşamış olduklarım adil yargılamanın olmadığını göstermektedir. Bende bu kitabımın ardında böyle bir kitap yazmayı düşünüyorum" diye konuştu. 
`Kadınlar çok güçlü olmalıdır`
Yazdıkları ile kadınların yaşamına dikkat çeken Özen, kadınların her zaman güçlü olduklarını belirterek, "Kadınlar her şeydir, Anadır, kardeştir, bacıdır. Ama ne yazık ki şimdi erkeğe bağımlıdır. Bağımlı olmamak için mücadele etmelidir. Evet bu zor olacaktır ama mücadele etmelidir. Kendi gücünün farkına varmalıdır" diyor.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ