USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
EKONOMİ

DİKA´dan Modern Ticaret Borsası için destek

Dicle Kalkınma Ajansı destekleri ile Kızıltepe Ticaret Borsası tarafından Mardin gıda analiz ve ticaret kapasitesinin geliştirilmesi için 12 milyonluk yatırım projesinde imzalar atıldı.

DİKA´dan Modern Ticaret Borsası için destek
20-02-2019 15:33
Google News

Dicle Kalkınma Ajansında gerçekleştirilen imza töreninde Kızıltepe ticaret borsası ile 12 milyon Türk Lirası yatırım projesine DİKA tarafından 4 Milyon hibe desteği sağladığı projede  imzalar atılarak Mardin´e kazandırılacak.  

Dicle Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Mardin hububat merkezinin yer tahsisi sağladığı ve Kızıltepe Ticaret Borsası tarafından yürütülen proje kapsamında Mardin´in gıda sektörü değer zincirinin iyileştirilmesi amacıyla modern gıda analiz ve ticaret altyapısının kurulması ve gıda sektörü rekabetçiliğinin artırılmasına yönelik olmak üzere teknik kapasitesinin güçlendirilmesinde önemli rol oynayacak.

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, sanayici ve üretici temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşen programda Mardin´in Kızıltepe ilçesi yeni hububat merkezine kurulacak projeden Mardin´de tahıl üretimi başta olmak üzere tarımsal üretim ve ticaretini yapanlar ile Mardin OSB de yer alan imalatçı firmalar tarla tarımı ve gıda sanayiinde istihdam edilenlerle yereldeki tüccarların ticaret yaptığı firmalar ve sanayi ürünlerinin satıldığı firmalar faydalanacaklarını belirttiler.

Proje hakkında bilgi veren DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ TRC 3 bölgesinde yatırımların hızla arttığını kaydederek, ?Kızıltepe Ticaret Borsasının ?Yeni Hizmet Binası ile Modern Ticaret Borsası Altyapısının Kurulması? projesi ile entegre bir şekilde üç bileşenden oluşmaktadır. Modern gıda laboratuvarı kurulması, müzayede salonu ve elektronik satış sisteminin kurulması, eğitim salonları ve konferans salonunun kurulması, eğitim faaliyetleri (iş güvenliği, dış ticaret, laboratuvar, müzayede sistemi, lisanslı depoculuk, laboratuvar akreditasyonu, yetkili sınıflandırıcı belgesi alımı hizmetleri verilecek. Proje bütçesi Toplam 12 milyon Tl ve modern gıda laboratuvarı kurulması, müzayede salonu ve elektronik satış sisteminin kurulması, eğitim salonları ve konferans salonunun kurulması, dış ticaret destek merkezinin kurulması olduğunu belirtti.

Projenin genel hedefinin Mardin ilindeki tarımsal ürünlerin doğru analiz ve şeffaf ticareti ile üretim ve ihracatını geliştirerek sektörde katma değer sağlanması olduğunu kaydeden Altındağ, ?Bütün kesimlere fayda sağlayacak bir altyapı oluşturmak ve bu sayede bilgiye sayalı tarımsal ekonomiyi geliştirmek projenin genel hedefini oluşturmaktadır. Bölge´nin dış ilişkilerinin geliştirilmesi önceliği altında Bölge´nin dış ilişkilerinin geliştirilmesi tedbiri ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ekseni ile doğrudan ilişkilidir. Mardin de üretilen tarımsal ürünlerin büyük çoğunluğu ihraç edilmesine karşın ilde gıda analizine yönelik yeterli bir altyapı bulunmamaktadır. Ürünlerin ihraç edilmesi sürecinde kontrol aşamalarında yaşanan olası sorunlar ve yeniden analiz gerektiren durumlarda ciddi bekleme kayıpları oluşmaktadır. Ayrıca tarımsal üretim yapan çiftçilerin ürünlerini pazarlamalarında geleneksel buğday pazarı uygulaması ile aracılara komisyon vermek suretiyle ciddi gelir kayıplarına maruz kaldıkları görülmektedir. Bu durum ürün ve fiyat dengesinin de kontrol edilememesine ve dönemsel manipülasyonlarla üretici çiftçileri tüccarlara bağlı hale getirmektedir? dedi.

Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin gıda analiz laboratuvarının bölgede önemli bir yeri olduğunu kaydederek proje ile , tarım ve gıda ürünlerinin katma değerinin arttırılması, çiftçilerin kaliteli ürün üretme eğilimlerinin ve iştahlarının arttırılması, tüccar ve tarımsal ürün tedarikçilerinin kalite ürüne erişimlerinin arttırılması, Ürün kalite, fiyat dengesinin bulunması, yerel gıda üreticilerinin kalite kontrolü yapılmış ürünler kullanması, yerelde üretilen ürünlerin coğrafi işaretli olarak daha katma değerli hale gelmesi, tüketicinin daha kaliteli ürünlere dolaylı olarak erişiminin sağlanması, bölgede üretilen tarım ve gıda ürünleri için alternatif pazarlar oluşturulması ve bu pazarlara erişimin geliştirilmesi, bölgede borsacılık faaliyetlerinin geliştirilmesi, bölgede Lisanslı Depoculuk faaliyetlerinin geliştirilmesi ve E-pazar faaliyetlerine geçiş sağlanması amaçlanmaktadır. Bize destek veren tüm bileşenlere ve Dicle Kalkınma ajansına teşekkür ederiz? diye konuştu.

    MASİAD Başkanı ve OSB Başkan Vekili Nasır Duyan Dicle Kalkınma Ajansının, bölgeye dönük yaptığı yatırım desteklerinin, kentin ve bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sağladığını belirterek, OSB olarak kendileirne düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını bildirdi.

    Uncular Derneği Başkanı Veysi Duyan, eksikliği hissedilen bir yatırıma verilen desteğin yanında olacaklarına vurgu yaparak "Tarıma dayalı bir sektörde bölgenin böyle bir projeye ihtiyaç vardı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

    Bulgurcular Derneği Başkanı Faysal Sun Lİsanslı Depoculuk sektörüne bölgede ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Mardin´de faaliyettet 3 tane lisanslı depo olduğunu, 7 tane içinde izin aşamasında beklediğini ifaede etti. Sun " Altyapıtı oluştursak, bölgeye hzimet edecek imkana sahip olacağız" dedi.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ