Diyetisyen Ceren Aktaş, beslenme çantasının hazırlanma şeklinin bile okuldaki başarıyı etkilediğini belirterek, ?Gün içerisinde ceviz, badem, fındık, elma, armut ve muz gibi çocuğun seveceği türden besinlerle bir beslenme çantası oluşturulabilir? dedi.
Diyetisyen Ceren Aktaş, pazartesi günü ders başı yapacak olan öğrencilerin okula gitmeden önce ve okulda nasıl beslenmeleri konusunda anne babalara bazı tavsiyelerde bulundu. Aktaş, iki gün sonra ders başı yapacak olan öğrencilerin okula gitmeden ve okulda nasıl sağlıklı beslenebilecekleri ile ilgili olarak anne ve babalara önemli tavsiyelerde bulundu. Okul başarısında sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapan Aktaş, ?Özellikle çocukluk döneminde ve bazı özel dönemlerde daha da önem kazanmaktadır. Bu dönemde özellikle okula yeni başlamış çocuklar ya da okula devam eden çocuklar için en önemli şey sabah kahvaltısıdır. Çünkü gece uzun bir açlık sonrası beynin gerek duyduğu enerjiyi sabah ilk kahvaltıda alırız. Bu nedenle gün içerisindeki okul başarısını sağlamak, konsantrasyonu sağlamak açısından güzel sağlıklı öğün düzeniyle hazırlanmış olan bir kahvaltı tüketmek çocuklar için en önemli öğündür? diye konuştu.
?Çocukların dört besin grubuna ihtiyacı var?
Dört tane sağlıklı besin grubu olduğunu anımsatan Aktaş, çocukların özellikle okul döneminde bu besin gruplarına gereksiniminin olduğunu kaydetti. Aktaş, şunları kaydetti:
?Bunlar, içerisinde esmer ekmek, makarna, bulgur gibi tahılları bulunduran ekmek ve tahıl grubumuz, içinde peynir, tavuk, yumurta, et gibi besinleri barındıran et grubumuz ve içinde ayran, yoğurt, cacık, kefir gibi besinleri barındıran süt grubumuz ile sebze ve meyvenin içinde bulunduğu sebze grubudur. Sağlıklı öğün düzenine baktığımızda sabah kahvaltısında çocukların mutlaka protein grubundan peynir, yumurta gibi besinlerin tabaklarında olması gerektiğini savunuyoruz. Bir de süt grubundan süt olabilir, yoğurt olabilir. Bu kalsiyum ihtiyacını da çocuğun karşılayabilmesi için gerekli. Çünkü kalsiyum hem kemik hem diş sağlığı için çok önemlidir. Özellikle o dönemde gereksinimi fazladır çocukların. Onu karşılamak için yine süt grubundan bir besin, sebze-meyve grubundan bir besin bulundurarak ve tahıl grubunda bulunan esmer ekmeklerden çocuğun ihtiyacına ve kilosuna göre tabi ki bu miktarlar değişmekle beraber iki üç dilim porsiyon ölçülerinde olabilir. Bu besine gruplarından besinler bulundurarak sağlıklı tabak görüntüsü oluşturmamız gerekmektedir.?
?Çocuğun hafızası için balık tüketimi önemli?
Sağlıklı besin grubundaki besinlerin insanlara sağlıklı, kaliteli bir yaşam için zemin hazırladığına dikkat çeken Aktaş, ?Özellikle okul döneminde Omega-3 alımı çocuğun hafızası, konsantrasyonu için çok önemlidir. Vitamin alımı çok önemlidir. Bu nedenle meyve-sebze, ceviz ve balık tüketimi bu dönemde biraz daha özen gösterilmeye değer. Beslenme çantasına yine protein ağırlıklı peynir, yumurta, süt, yoğurt bulunan veya tavuk, köfte gibi protein grubundan besinlerin bulunduğu bir beslenme çantası oluşturmamız gerekiyor. Peynirli tost ya da tam buğday unundan yapılmış börek olabilir veya annelerin çok sık yaptığı kek olabilir. Bu kek havuç, pekmez ve cevizle zenginleştirilerek daha sağlıklı bir hale getirilebilir. Bu tarz besinlerle hazırlanmış bir beslenme çantası oluşturulabilir. Gün içerisinde ceviz, badem, fındık, elma, armut, muz gibi çocuğun seveceği türden besinlerle bir beslenme çantası oluşturulabilir. Bazı yaş dönemlerinde özellikle 0-7 yaş arası çocuklarda iştahsızlık problemi çok belirgin gözlenir. Bizim önerimiz çocuğa çok baskı yapılmaması. Yani illa yedirilmeye çalışılmaması. Çünkü zaten çocuk aç kaldığında sizin sunduğunuz yiyeceği bir şekilde kabul edecek. Anne babalar bu konuda çok hassaslar. Çocuklarınızı aç bırakın demek istemiyoruz aslında ama sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesi için de birazcık bu konuda taviz vermeleri gerekiyor. Birazcık o hassasiyetlerini aza çekmeleri gerekiyor. Çocukları biliyorsunuz. Hazır paketlenmiş ya da fast-food dediğimiz yağ oranı yüksek ama besin değeri düşük yiyecekleri daha çok yemeyi tercih ederler. Çok üstlerine gitmeden, ısrarcı olmadan, sağlıklı besinleri onların seveceği şekilde pişirerek düzenleyerek, tabağı da şekillendirerek önlerine sunduğunuz zaman belli bir süre sonra onu zaten kabul edeceklerdir. Buna dikkat ederseniz zaten ilerleyen dönemlerde mutlaka çocuğun o direnci kırılacaktır ve sağlıklı beslenmeye başlayacaktır? ifadelerini kullandı.
Editor : HaberPanelim.com