USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Elektrik Sorunu İçin Çiftçiler Kızıltepe'de Bir Araya Geldi

Mardin'ini Kızıltepe ve Derik ilçelerinde çiftçilerin yapmış olduğu üç günlük eylemin ardında Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Başkanı Ahmet Türk'ün araya girmesi ile DEDAŞ yetkilileri ve çiftçiler bir araya gelerek elektrik ödemeleri ile ilgili gö

Elektrik Sorunu İçin Çiftçiler Kızıltepe'de Bir Araya Geldi
03-09-2014 09:47
Google News

 

Bölgede yaşanan elektrik kesintisine dikkat çekmek amacıyla Mardin'ini Kızıltepe ve Derik ilçelerinde çiftçilerin yapmış olduğu üç günlük eylemin ardında Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Başkanı Ahmet Türk'ün araya girmesi ile DEDAŞ yetkilileri ve çiftçiler bir araya gelerek elektrik ödemeleri ile ilgili görüşmeler gerçekleştirdi.

Bölgede yaşanan elektrik kesintisine dikkat çekmek amacıyla Mardin'ini Kızıltepe ve Derik ilçelerinde çiftçilerin yapmış olduğu üç günlük yol kapatma eyleminin ardında elektriğin verilmesi ile beraber son bulurken çiftçiler ile DEDAŞ 2 Eylülde görüşme kararı almıştı. Bugün Kızıltepe MOVA Park alış veriş markezi salonunuda eylem aralarında Mardin Büyük Şehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Mardin DBP İl Başkanı Musa Alkan, Dicle A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şakir Demir, Depsaş Genel Müdürü Neşet Demir Bal, DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, DEDAŞ Mardin İl Müdürü Tekin Kurt, Mardin DEPSAŞ İl Müdürü Ekrem Yalçın, Mardin Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı , ilçe oda başkanları muhtarlar ve çiftçilerin buluduğu toplantı yapıldı. Toplantıda açılış konuşmasını yapan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, bir soruna dönüşen elektrik sorunu için bir araya geldiklerini belirterek yapılacak görüşlerin ardında 20 kişilik komisyon oluşturacaklarını söyledi. daha sonra oluşturulacak komisyonun şirket ile görüşeceklerini kaydeden Türk, 'Elbette ki çiftçilerimizin durumunu biliyoruz. Elektriklerin kesilmesi aslında büyük bir hata idi. Bu sadece çiftçilerimizin mağduriyeti ile sonuçlanan bir durum değildi. Türkiye ekonomisinde zararlar yaratacak bir durumdu.  Hiç para ödemeden çiftçilerin elektriği kullanması ne kadar doğru değil ise çiftçilerin de mağdur edilecek bir konumda şirketin yaklaşması da doğru değildir. Yani çiftçilerimizin gerçekten kaldırabileceği bir yük olarak göz önünde tutmak lazım yine bu şirketin bu işi sürdürebilmesi için hizmet üretecek bir noktada olması konusunda da bir uzlaşmayı esas almalıyız. Çiftçilerimizin genel yaklaşımı trafo bazında bir fiyatın olmasıdır' dedi.

Türk'ün konuşmasının ardında söz alan Dicle A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şakir Demir ise 'Geçen senede bazı çiftçi arkadaşlar elektrik faturalarını ödedikleri takdirde çiftçilik yapamayacaklarını bu işi bırakacaklarını söylemişlerdi. Bizde onlara hak vermiştik. Aşağı yukarı yapılan hesaplamalarda tükettikleri enerji bedelini beraberce ortaya koymuştuk. Ben bizzat kendim onlarla konuşarak acaba ne kadar ödeyebilirler. Bizde biliyoruz ki yüzde 100'ünü ödedikleri zaman bu sizi kurtarmıyor. Ürününüzü sattığını zaman para kazanamıyorsunuz.  Ortak bir yol bulmak istedik.  Bu toplantılar farklı illerde farklı şekillerde yapıldı 9, 8, 7, 6 ve 5 5 lira dediğimiz zaman tüketilen enerjinin yüzde 10'u anlamına geliyor. Eğer özel sektör bu parayı ödemese enerji alamaz her gün bir bedel ödüyor ama burada bir gerçek var ki biz sizden hepsini talep ettiğimiz zaman sizde para kazanamıyorsunuz. Buda bir ralite ve biz bunu kabul ediyoruz. Ve bunu talep etmiyoruz zaten. Burda anlaşılması gereken en önemli hususu şu yani dicle elektrik çiftçimize tükettiği enerjinin yüzde 100'ü talep etmiyor  ' şeklinde konuştu

Yapılan konuşmaların ardın bazı çiftçiler söz alarak yaşanan sorunlara çözüm önerileri sundu. Çiftçi Abdulkadir Vural ' Bizler çiftçi olarak toprağın altında sadece mısırı buğdayı yada arpayı ekmiyoruz bizler aynı zamanda toprağın altına onurumuzu haysiyetimizi şerefimizi de koyuyoruz çekimizin vadesi gelir ödeyemeyiz lekeleniriz almış olduğunuz gübrenin tohumun mazotun  vadesi gelir ödemediğimiz zaman şerefimiz onurumuz lekelenir. Eve alınan bulgur pirinç sesondan sezona alınır. Yüne ödeyemeyiz şerefimiz lekelenir en ufak bir arızada dedaş ekibini aradığımız zaman gidip bu arızayı gidermek yerine bizimle oturup alacaklarını konuşuyor olmak bize bir nebze rahat nefes aldıran doğrudan gelir desteğini de iktidarın gücüne sığınıp el koydunuz o konuda da sizi Allah'a havale ediyoruz. Yalnız bu gücün arkasına sığınırken unuttuğunuz bir şey var bu bölgede bu topraklarda iktidardan daha güçlü bir halkın direnişi var ve halkın gücü var' dedi.

Kızıltepe Sevimli mahallesi muhtarı Mikail Erbeyi de ' İki tarafta mağdur ama en çok mağdur bu gün çiftçidir. Çünkü çiftçiler daha önce buradaydı ama siz bir enkazın olduğunu  bildiğiniz halde bunu aldınız. Aldıysanız o zaman sonuçlarına katlanacaksınız. Bizim kazanamayacağımız bir işte çalışmamız mümkün değil. İki yıl önce belki bir yıl önceye kadar hiçbir çiftçi elektrik parasını ödeyeceğim diye bulamazdınız ama bu gün maalesef çiftçimiz ödeyeyim diyor ama maalesef siz ve dayatmalarla bakanları başbakanı arkanıza alarak  siz bu halkın üzerine baskıcı bir yöntemle biz işte yapmasanız bunu yaparız. Biz hırsızsak bir paranızı ödemiyorsak kestiniz bırakmayacaktınız yani illa birşeyleri kıralım birilerinin başına bir şey mi gelsin polisimiz mi ölsün askerimiz mi ölsün çiftçimiz mi o gaz fişeğinin başına isabet etmesi ile öldükten sonra mı sorunlar çözülecek.madem okumuş insanlarız maden bilgili insanlarız maden Türkiye bu gün büyüyor niye biz bunu yapmıyoruz' dedi.

Yapılan görüşmelerde yetkililer ve çiftçiler görüşlerini aktardılar. Daha sonra çiftçilerden oluşan 30 kişilik heyet ile saat 18.00'da Mardin Büyükşehir Belediyesinde konu ile ilgili görüşülecek.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ