USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
EĞİTİM

Gastronomi ve Ekonomi Yazarları Mardin´e Hayran Kaldı?

Mardin Valiliği ve Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğinin desteklediği, Mardin Bulgurcular Derneğinin organize ettiği, gastronomi ve ekonomi yazarları gezisi renkli geçti.

Gastronomi ve Ekonomi Yazarları Mardin´e Hayran Kaldı?
25-03-2017 08:13
Google News

 Haber:Mehmet Çelik

 Mardin Valiliği ve Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğinin finanse ettiği, Bulgurcular Derneğinin ev sahipliği yaptığı Gastronomi ve Ekonomi Yazarı 20 dolayında gazeteci Mardin´de tarihi mekanları gezdi, mahalli yemeklerin çekimini yaptı.

      Mardin Valiliği ve Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğinin desteklediği, Mardin Bulgurcular Derneğinin organize ettiği, gastronomi ve ekonomi yazarları gezisi renkli geçti.

        Mardin Valisi ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman´ı Makamında ziyaret eden gazeteci heyete, Vali Yaman Mardin´in tarihi ve kültürel değerleri hakkında bilgi verdi. Mardin´in   tarihi ve kültürel zenginlikleri bakımından önemine vurgu yaptı. Yaman ? Mardin bir dünya şehri. Tarihi ve kültürel değerleri yanında, yöresel yemekleri, sanayi ve tarım alanındaki güçlü yapısı ile kendi kendine yetebilen kentler arasında ilk sıralarda yer alır. Gastronomi ve ekonomi yazarlarını Mardin´de ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Gözlemleriniz, Mardin´in her yönü ile yaşanılır ve güvenli bir kent olduğu özelliğine  katkı sağlayacaktır? dedi.

     Dünya Gazetesi Yazarı Faruk Şüyün,   Show TV Haberlerden Sorumlu Müdür Neşe Toptaş,  Haber Türk Gazetesi Yazarı Nur Toprakoğlu,   Vatan Gazetesi Yazarı ve Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç, Bein Gurme Program Sunucusu ve Hürriyet Gazetesi Gastronomi Yazarı Mehmet Yaşin,   Vatan Gazetesi yazarı, Mutfak Dostları Eski Başkanı Ahmet Burak Örs,  Sırha Türkiye Project Manager Abel Mıchel Vıllemın  ve Sabah Ekler Yazarı Begüm Gürsoy´un aralarında bulunduğu gazeteciler  Deyrulzafaran Manastırı sosyal tesislerinde, Süryani Çöreği, Manastır çevresinde yetiştirilen özel zeytin, taze kaymak ve köy peyniri çeşitlerinden oluşan zengin bir kahvaltı yaptı. Mardin Vali yardımcısı Bahattin Çelik, Deyrulzafaran Derneği Başkan Yardımcısı Yılmaz Hiçbezmez, Manastır Başrahibi Gabriyel Akkurt, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, gazetecilere kahvaltıda eşlik etti. Kahvaltının ardından Deyrulzafaran Manastırını gezen gazetecilere  Başrahip Akkurt bilgi verdi.

        Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Mardin terörle anılmayı hak etmediğini, cazibe merkezleri projesi ile yatırımlarla anılacağını söyledi. Altındağ ? Mardin bir turizm şehri. Tarihi ve kültürel değerleri ile dünyada sayılı şehirler arasında yer alıyor. Ekonomik potansiyeli ve coğrafi konumu ile yatırımda cazibe merkezi bir şehir. Yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çeken bir konumda. Ajans olarak görev alanımız illerin kalkınmasını sağlamayı ve istihdam alanları yaratmayı hedefliyoruz. Mardin ve bölgemizin tanıtımına katkı sağlayacak ve mevcut dinamikleri hareketlendirecek  bu tür etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz. Alanında söz sahibi gazetecileri ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum? dedi.

        Organize Sanayi Bölgesinde İpek Bulgur Fabrikasını gezen gazeteciler, bulgur işleme, paketleme, yükleme işlemlerini yerinde inceledi. Daha Sonra Bulgurcular Derneği Başkanı  Faysal Sun, gazetecilere bulgur ile ilgili bir sunum yaptı.  

     Mardin´in, dillerin, dinlerin ve kültürlerin şehri olmasının yanında en önemli bir diğer özelliğinin dünyanın en bereketli Mezopotamya toprakları üzerinde kurulu olmasına bağlayan Faysal Sun ?İşte bu dünyanın en kaliteli topraklarında dünyanın ve Türkiye´nin en kaliteli buğdayı yetişmektedir. İlk çağlardan bu yana buğdayın beşiği ve ilk bulunduğu bu coğrafyada ilkel koşullardan bugünkü modern üretim şekline gelinceye kadarki bütün bulgur üretim metotları ve kalitesi artarak devam etmiştir. Mardin bulgurunun özelliği buğdaydan ileri gelmektedir. Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulgur, devletlerin ordu erzakları arasında yer almıştır. Mezopotamya´da doğup dünyada yayılan bulgur, evrensel bir damak tadı olma yolunda ilerlemektedir. Mardin bulgurunu diğer bulgurlardan ayıran temel özellik kehribar sarısı rengi, doğal tat ve aromasıdır.? Dedi.

 MARDİN BULGURUN FAYDALARI?

Bulgur lif açısından zengin olduğuna vurgu yapan Sun ? Bulgurun karbonhidrat oranı buğdaya yakındır. Bulgurun raf ömrü işlenmiş gıdaların en yükseğidir ve birçok ürüne göre daha uzundur. Hazırlanması kolaydır. Kolesterol içermez. Radyasyon emmez sıcak ve rutubetli ortamlarda stoklanmaya elverişlidir .İçerdiği folik asitten dolayı çocuk ve hamile kadınlar açısından çok önemli bir gıda maddesidir. Kabızlığı engeller. Bağırsak kanserini önler. Obeziteyi önler. Şeker hastaları için pirince göre çok daha sağlıklı bir gıda maddesidir. B vitaminleri açısından zengindir. Demir açısından zengindir. Ispanaktan daha fazla demir içerir ? şeklinde sözlerini sürdürdü.

         Faysal Sun ihracat yaptıkları  10 ülkeyi şöyle sıraladı. ?Irak, Suriye, Libya, Sudan, Somali, Lübnan, Almanya, Mısır, Benin, Japonya?

         Bulgurcular Derneği tarafından, Gazetecilere Gölü Köyünde   yöre geleneklerine göre etli bulgur hazırlandı. Gazetecileri köyde Bulgurcular karşıladı.Yörede  aşiret yemekleri pişirimcisi  Hikmet Ölçer´in  Kazanlarla odun ateşinde açık havada pişirdiği  et ve bulgur dört kişinin taşıyabildiği langeri denilen tepsilerle konuklara sunuldu. Cercis Murat Konağı İşletmecisi ünlü Şef  Ebru  Baybara Demir´in  hazırladığı haşlanmış içli köfte ve keşkek çorbası beğeni topladı. Çiğköfte, Köy Yoğurdu, tandır ekmeği ve ardından yörede mırrra denilen acı kahve ikramından sonra gazeteciler Tarihi Mekanları gezip alış veriş yaptı.

         Gastronomi ve Ekonomi yazarları, Cersis Murat Konağı İşletmecisi  Ebru Baybara Demir  ve eşi Fatih Demir´in verdiği yine  yöresel lezzetlerle ağırlandı.

 

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ