USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Güneydoğu`da GAP Eylem Planı sevinci

- Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun Mardin`de açıkladığı GAP Eylem Planı, bölgedeki iş çevrelerinden destek gördü

Güneydoğu`da GAP Eylem Planı sevinci
10-03-2015 12:12
Google News

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı, bölgedeki iş çevresini sevindirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Mardin`de açıklanan ve bölgede sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimin hızlandırılmasını ön gören yeni GAP Eylem Planı, sivil toplum kuruluşlarınca olumlu karşılandı.

- "Bölgenin çehresini değiştirecek"

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Ebubekir Bal,a Kalkınma Bakanlığı`nca hazırlanan yeni plan sayesinde Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak`ta uzun süredir devam eden yatırımların tamamlanacağını söyledi.

Bal, çözüm sürecinde sağlanan huzur ve güven ortamının yatırımlarla kalıcı hale getirilmesi gerektiğini kaydederek, plan ile tarım, sanayi ve turizm altyapısının oluşturulacağını belirtti.

Diyarbakır`daki işsizliğin yüzde 25 olduğunu ifade eden Bal, şöyle devam etti:

"Başbakan Davutoğlu`nun Mardin`den açıkladığı GAP Eylem Planı, işsizliğin azalması açısından önem taşıyor. Verilen bilgiler doğrultusunda planın çok güzel şekilde hazırlanmış olduğunu gördük. Eylem planında sulama projeleri dahil 26.7 milyar lira yatırım yapılacağı belirtiliyor. Bunun 3 yılda gerçekleşmesi bölgenin çehresini değiştirecektir. Yeni plan çözüm sürecine büyük katkı yapacak. Yatırımlar sayesinde işsizlik azalacak, bölgeden başka illere göç duracak."

- "Kan davaları son bulacak"

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal da eylem planında yer alan arazi toplulaştırmalarının önemine vurgu yaptı.

Bölgedeki 2.4 milyon hektarlık alanın toplulaştırılmasının "devrim" niteliğinde olduğunu kaydeden Akbal, "Toplulaştırma tamamlandığında artık arazi ihtilafları olmayacak, kan davaları son bulacak. Silahların sustuğu dönemde planın uygulanması çok önemlidir" diye konuştu.

- "Plan, beklentilerimizi karşılıyor"

Mardin Sanayici İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan,  Başbakan Davutoğlu`nun GAP Eylem Planı`nı Mardin`de açıklamasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

GAP`taki yatırımların tamamlanması açısından bir önceki plana oranla daha fazla bütçenin ayrılmasının kendilerini sevindirdiğini dile getiren Duyan, "Mardin`deki yatırımcılarımızın enerji, ulaşım ve sulama projelerini tamamlanması konusunda beklentisi vardı. Başbakan Davutoğlu`nun açıkladığı bu plan, beklentilerimizi karşılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "Huzura katkı sunacak"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şube Başkanı Mehmet Nurettin Kasap ise bir önceki plana oranla daha fazla bütçenin ayrıldığı yeni planın içeriğinin dolu olduğunu belirtti.

Birçok sektörü kapsayan planın bölgedeki vatandaşların yaşam kalitesini artıracağını dile getiren Kasap, "GAP Eylem Planı, çözüm süreciyle sağlanan huzura katkı sunacak. Çözüm süreciyle aynı anda uygulanacak plan, kısa zamanda bölgenin kalkınmasını sağlayacak" dedi.

-"Bölgede kadın girişimci sayısı artacak"

Mardinli girişimci Deniz Beşenk de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nde GAP Eylem Planı`nın açıklanmasının kadın olarak kendisini sevindirdiğini bildirdi.

Sulama projelerinin kısa sürede tamamlanmasının GAP`ta tarımsal üretim artışını sağlayacağına işaret eden Beşenk, şunları söyledi:

"Yatırımcının en çok aradığı huzur, güven ve istikrardır. Bunlar, çözüm süreciyle sağlandığı için bölgemize daha fazla yatırımcı gelecek. Girişimciler için gerekli sanayi altyapısı da eylem planıyla sağlanacak. Bunların gerçekleşmesi sanayileşmeyi sağlayacak. Çözüm süreci ve GAP Eylem Planı ile bölgede kadın girişimci sayısı artacak."

- "Bölge şahlanacak"

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Vekili Sedat Güneş ise sanayinin gelişmesi açısından huzur ortamının önemine değindi.

Eylem planını çok önemli bulduklarını işaret eden Güneş, "Plan, bölgede işsizlik sorununun çözümünü öngörüyor. Çözüm süreciyle birlikte uygulanacak plan, bölgeyi şahlandıracak" ifadesini kullandı.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu da GAP Eylem Planı`nın bölge ekonomisini canlandıracağını kaydetti.

Plan ile 3 yılda bölgede 27 milyar lira tutarında yatırım gerçekleştirileceğini ifade eden Kuzu, bunun çözüm sürecine büyük bir ivme katacağını belirtti.

Eğitim ve istihdama büyük önem veren plan sayesinde terör nedeniyle gecikmiş yatırımların 2018 yılına kadar gerçekleştirileceğini kaydeden Kuzu, "27 milyar liralık kamu yatırımı bölge ekonomisini canlandıracaktır. Açıklanan plan bizi mutlu etti. Bu planın gerçekleşmesine vesile olan Kalkınma Bakanlığı`na ve diğer ilgililere teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ