USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

Mardin`de İnsani Değerler ve İnsan Hakları Sempozyumu

- Taşkesen, çözüm sürecinin başta bölgeyi olmak zere ülkeyi yoran, yıpratan, ağlatan geri bırakan çalışmaların ve kanın durması adına bir büyük milli çalışma olarak yürüdüğünü vurguladı

Mardin`de İnsani Değerler ve İnsan Hakları Sempozyumu
31-10-2014 13:37
Google News
 

 

Sabah ve öğle olarak bir gün sürecek olan sempozyuma, Mardin Valisi Mustafa Taşkesen,  Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay katıldı.  ,

İnsani Değerler ve İnsan hakları hakkında konuşmaların gerçekleştirildiği sempozyumda Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay açılış konuşması yaptı.

Prof. dr. Cevdet Yılmaz`ın başkanlığında, Prof. dr. Ahmet Ağırakça, Doç. dr. Bilcan Şahin, Prof. Dr. Niyazi Öktem ve Doç.Dr. Zenep Üskül Engin konuşmacı olarak katıldı.

Taşkesen, İnsan hakları,  insan onurunu korumayı insanın gelişimini sağlamayı amaçlayan haklara verilen bir isim olduğunu söyledi.

İnsanların sırf insan olduklarından dolayı sahip oldukları maddi ve manevi potansiyelleri gerçekleştirmek için gereken değerlerin insan haklar olduğunu kaydeden Taşkesen,  uygulamaya yansıması açısından  Türkiye`de ve dünyada farklı görüşlerin bulunduğunu belirtti.

Çünkü insanoğlunun kaba kuvveti ehlileştirmek  mücadelesinin en önemli parçasını oluşturan insan hakları davası aynı zamanda bir uygarlık davası olduğunu vurgulayan Taşkesen şöyle dedi: "İnsan hakları devlete karşı ileri sürülen haklardır. İnsan hakları insan olmanın kazandırdığı haklardandır.  İnsan haklarına riayet ve saygı göstermek aynı zamanda her insanın görevidir. İnsan hakları artık ülkelerin sorunu olmaktan çıkmıştır. Tüm insanların ortak sorunu haline gelmiştir. "

Taşkesen, çözüm sürecinin başta bölgeyi olmak zere ülkeyi yoran, yıpratan, ağlatan geri bırakan çalışmaların ve kanın durması adına bir büyük milli çalışma olarak yürüdüğünü vurguladı

Çözüm sürecinin bu coğrafya`nın barış, huzur, hoşgörü, etnik ve dinsel zenginlik ile yoğrulmuş özüne bir dönüş süreci olduğunun altını çizen Taşkesen şunları söyledi:

"Bu anlayış ile baktığımızda sürecin sadece silahları susturmaya indirgenemeyecek bir dönüşümü simgeleyeceği de görülecektir. Devletimiz de özellikle son yıllarda ülkemizde ve özellikle yöremizi esir alan bu soruna karşı kardeşliği esas alan güvenliğin özgürlüğün ön şartının olduğunu unutmayan terörün hiçbir hizmet eksikliği yada kusuru bahanesi olmaması gerektiğini kavramış ve ait olduğumuz çağdaş dünyayı tanımlayan İnsan Hakları kriterlerini özümsemiş Türkiye`nin geleceğini geçmişine takılmadan inşa etmeyi hedef alan anlayışta hareket etmektedir"

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ise 3 gün önce Ermenek`te bir maden faciasını yaşandığını, içerde kalan kardeşlerinin sağ salim ailelerine kavuşmalarını dilediklerini söyledi.

İnsan haklarının yüzyıllardır tartışıldığını bugün de tartışamaya devam edildiğini kaydeden Türk, bireysel hakkın ele alınmasıyla toplumun hukukuna ulaşılabileceğini söyledi.

Ortadoğu`da insanlığın incindiği durumlar ile karşı karşıya olduklarını kaydeden Türk,  bu coğrafyalarda büyük acıların yaşandığını belirtti.

bugün Kürdistan da eğer biz sadece Kürtlerin yurdu Kürtlerin vatan olarak değerlendirirsek yine büyük bir yanlışın içine gireriz. Kürdistan sadece Kürtlerin yaşadığı bir toprak değil, binlerce yıl Arap, Türkmen, Asuri,Süryani,Ermeni`nin birlikte yaşadığı bir topraktır bir coğrafyadır. Eğer biz bunları göz ardı edersek tekkçi bir anlayışla meseleye yaklaşırsak yine burada bölgemizde kendi içimizde yeni sorunlar ile karşı karşıya kalırız."

Mardin  Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedii Serdar Omay ise  geçmişte bütün savaş ve çatışmalarda milyonlarca insan öldüğünü belirterek " Maalesef, hala bu acımasızlık, bu cehalet, bu zulümler sürüp gidiyor. En çok da bizim coğrafyamızda, Müslümanların topraklarında yaşanıyor" dedi.

Prof.Dr. Cevdet Küçük`ün oturum başkanlığını yaptığı ilk oturumda, İnsan Hakları Alanında Evrensel Boyutta Atılan Adımlar, Çoğulculuk ve Çok Kültürlülük Açısından İnsan Hakları, Anadolu'da Irki ve Kültürel Alışım Karşısında İnsan" konuları ele alındı.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ