USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
EKONOMİ

Mardin Tarım Fuarında Barış Mesajları verildi

-Mardin´de açılan 3. Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarına 125 firma katıldı.

Mardin Tarım Fuarında Barış Mesajları verildi
22-04-2016 00:11
Google News

    Haber:Mehmet Çelik

          Mardin´de bu yıl 3. MARGOTEX´16 Mezopotamya Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı, Mardin Hava Limanı bitişiğindeki Mova Park Fuar alanında açıldı. Fuara 125 yerli ve yabancı firma katıldı. Aşılışa Mardin Vali Vekili Bahattin Çelik, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Tarım Bakanı Abdülstar Majid, Kızıltepe Kaymakamı Ali Güldoğan,Mardin Sanayici Ve İşadamları Derneğ Başkanı ve OSB Başkan Vekili Nasır Duyan, Mardin Ticaret Odası Başkanı M.Ali Tutaşı,Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin ve çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.

         Zümrüt fuarcılık Genel Koordinatörü Mehmet Ünal, 3. MARGOTEX´16 Mezopotamya Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarını ve MEXFOOD Mardin Gıda ve Gıda teknolojileri Fuarını Mardin de açmanın memnuniyetini yaşadıklarını söyledi. Ünal fuara 125 yerli ve yabancı firmanın katıldığını, 100 bin ziyaretçi beklentisinde ifade ederek, destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

         Fuar´ın ana sponsorluğunu üstlenen Karaboğa Şirketler Grubu Ceosu Şükrü Karaboğa, çevresel olumsuzluklara rağmen katılımın yüksek olmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Karaboğa, fuarın Mardin sanayicisinin geldiği durumu göstermesi açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi. Karaboğa? İlimizde ve bölgemizde yaşanan olumsuzluklar biz sanayicileri olumsuz yöne-de etkilemiştir. Fuar sanayicilerin ticari ortamda geldikleri noktayı göstermesi açsından önemlidir? dedi.

         Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı ve OSB Başkan Vekili Nasır Duyan, fuarın Mardin´in ekonomisine ve turizmine destek sağlayacağı inancını taşıdıklarını söyledi. Son yıllarda gerek sanayide gerekse turizmde büyük adımlar attıklarını ifade eden Duyan ?2014 yılında ihracatımız bir milyar doları aştı. Bölgemizde yaşanan üzücü olaylar ne yazık ki büyük tahribatlar yaratmıştır. Hendek siyaseti üzerinden ortaya konan şiddet konsepti bölgemizi yaşanmaz hale getirmiştir. Binlerce insan göç etmek durumda kaldı. Bölgemizde son beş yılda yaşanmış olumlu tablo, istenildiğinde barış dilinin  egemen olabileceğini, silahların susabileceğini bizlere göstermiş. Devletiyle, siyasi partileriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, medyasıyla ve iş dünyasıyla tüm Türkiye´nin bu sorunu  çözümüne katkı sunması gerekmektedir.? Dedi.

        Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin elektrik kesintilerinin bölge insanını rahatsız ettiğine vurgu yaparak ?DEDAŞ´ın Buğday ürününün tam döllenme döneminde elektrik enerjisinin kesmesi verimsizliği ortaya koyacaktır. DEDAŞ´ın bu uygulaması Mardin Ekonomimizi baltalayacaktır. Mardin ve bağlı köylere enerjinin verilmemesi kabul edilemez. Bu uygulamaya derhal son verilmeli, Bir an evvel sağlıklı ve gerekli enerjinin verilmesini gerekir. Elektrik dağıtım işletmesinin devlet eliyle yapılması ve tarımsal sulamadaki harcanan elektrik tüketimine farklı bir tarife getirilerek ucuzlatılması gerekir. Çiftçilerimiz bütün bu haksız uygulamalara rağmen inadına üretimine devam edip ilimize ve ülke ekonomisine katkı sağlamakta ve büyük bir istihdam oluşturmaktadır.? Dedi.

       Mardin´e bir fuar alanının yapılması gerektiğini ifade eden Şahin, ?Önümüzdeki senelerde sektörel bazda gerçekleştireceğimiz fuarlar için medeniyetler şehri Mardin´imize yakışır bir fuar alanının tahsisini ve müjdesini beklemekteyiz. Gerekli adımların biran evvel hızlandırılması gerekir.? Dedi.

       Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk Mardinlilerin Suriye´nin inşasına önemli katkılar sunabileceğini söyledi. Federal Kürdistan ve Rojava´da hakların geleceğini karartmaya yönelik bir savaşın yaşandığını ifade eden Türk,  ? Mardin ilimiz ve bölgemiz bu durumdan ciddi anlamda etkileniyor. Ancak şunu görmemiz lazım. Bu savaşlar bitecek.  Mardin´in Rojava ile 190 kilometrelik sınırı vardır. Yine Irak Kürdistan´a komşu bir yer. Akrabalık, dostluk ve ticaret ilişkilerinin çok yoğun olduğu bir dönem. Eğer bu savaş dönemi sona erirse Mardin Rojava´nın Suriye´nin Irak´ın ve Irak Kürdistan´ın kalkınmasına çok ciddi katkılar yapabilir. Çünkü yerle bir edilmiş Suriye´de başta tarım olmak üzere sanayi ve inşaat alanında önemli bir rol oynayabilir. Bu nedenle özellikle Mardinli hemşerilerimizin geleceği düşünerek, geleceği görerek, bu günden kendilerini hazırlamaları lazım? şeklinde konuştu.

          Birçok toplantı ve konferansta Mardin´in önemli bir kent olduğunu dile getirdiklerini aktaran Türk, şunları dile getirdi: ? Mardin Ezidisiyle, Süryanisi ile Kürdü ve Arabıyla ortak bir gelecek kurmuş ve birlik içinde yaşamaya kararlıdır. Biz tarihten gelen bu farklı inançların farklı kimliklerin bir arada yaşadığı bir şehirde aslında büyük bir özveri ile çalışma içinde olmamız gerekiyor.?

          Halkların kardeşliğine zarar verebilecek bir politika uygulanıyor

        Konuşmasında güncel sorunlara da değinen Türk,  bölgede yaşanan çatışmaların hendek siyaseti olarak değerlendirilmesini eleştirerek, şunlara değindi: ? Kürtleri yeniden sindirmeye ve susturmaya çalışan bir anlayış bu gün Türkiye´de egemen. Halklarımızın kardeşliğine zarar verebilecek bir yaklaşım ortadadır.  Eğer biz kendimizi bu dar milliyetçi, ırkçı çemberden kurtaramazsak,  halklarımız yarın büyük bir felaketle karşı karşıya kalacak. Bu nedenle aslında bu çatışmanın Kürde´de Türk´ede insanlığa da zarar verdiğini yüksek bir sesle dile getirmemiz lazım. Bu çatışmanın bu savaşın önüne geçmemiz lazım. Biz bunu yapabiliyorsak, biz insanız.  Eğer biz bunu gerçekleştirebilirsek, halklarımızın kardeşliğini gerçekleştirmiş oluruz.?

             Elektrik kesintileri kabul edilemez

          Mardin´in mahallelerinde yaşanan elektrik kesintilerine de değinen Türk, dünyanın birçok ülkesinde tarımda çalışan emekçilerin korunmasına yönelik formüller geliştirildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:? bizim işçilerimizin emekçilerimizin kaderi bir işadamına terk etmişler. Adam yok deyince hükümet hiçbir şey yapamıyor. Ve şunu açık söylüyor hükümet, bakanlar benim emrimde ve benim aldığım kararlara karşı kimse karşı gibi bir mantıkla yaklaşıyor. Biz bunu kabul etmeyeceğiz. Halk olarak kabul etmeyeceğiz. İnsanların sömürülmesine asla izin vermeyeceğiz. Göreceksiniz ki kısa bir süre içinde halk bu haklı ve makul talebini yüksek sesle de dile getirecektir.?

      Kuzey Irak Bölgesel Tarım Bakanı  Abdülstar Majid, Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Türkiye´nin siyasi, iktisadi ve ticari anlamda ilişkilerinin iyi olduğunu, Türk şirketlerinin Kuzey Irak Bölgesinde faaliyetlerinin bulunduğunu hatırlatarak ?Siyasi ilişkilerin iyileştirilmesi, ekonomik ve ticari ilişkileri de olumlum yönde etkileyecektir. Olumsuz olayların çözümünde Kürt kardeşlerimin barışçıl davranmasını istiyoruz ? dedi.

       Mardin Vali Vekili Vali Yardımcısı Bahattin Çelik ise Gıda ve tarımın insan hayatında önemli bir rol oynadığını, gıda olmadan insan oğlunun yaşama şansının da bir anlamda olmayacağını vurgu yaptı. Türkiye´nin önemli bir kısmında tarım ile uğraşıldığını ancak tarımla uğraşan diğer ülkelerle karşılaştırıldığında  çok az verim alındığını söyledi. Tarımda sürdürülebilir, daha yüksek verim ve gelir getirici bir politika izlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Vali Vekili Çelik ? Bölge de yaşanan olayları değerlendirirken, insan haklarının da tek taraflı değerlendirilmemesi gerekir. Birinin özgürlüğü, hakkı, başkalarının özgürlüklerine, insan haklarına zarar verdiği yerde biter. Bunu bu şekilde değerlendirmek gerekir? dedi.

      Fuarın açılışı yapıldı, açılışa katılan heyet ve vatandaşlar stantları gezdi, görevlilerden bilgi aldı.

 

 

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ