USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Mardin'de Müzeler Günü Kutlandı.

Erdoğan Müzeler günü programında Mardin'in yaşayan insan hazinesi ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı? olarak Mardin kent kültürünün oluşumunu emek veren kültür taşıyıcısı 75 kişiye onur belgesi almayı hak etti.?

Mardin'de Müzeler Günü Kutlandı.
19-05-2015 11:16
Google News

           Arkeopark projesi başta olmak üzere hazırladığı eğitim programları ile farklı kültürlerle işbirliği yapan ve ziyaretçi çeşitliliğini arttıran Mardin Müzesinin, 18 Mayıs Müzeler günü için hazırladığı etkinliğine Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak,Artuklu Belediye Eş Başkanı Sevinç Bozan,Vali Yardımcıları Ali Güldoğan, Ali İkram Tuna,Kırıklar Kilisesi Papazı Gabriyel Akyüz ve  çok sayıda davetli katıldı.

 

         Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, Müze, ziyaretçisi ile müze arasındaki bağı güçlendirmek için yeni iletişim ağları oluşturduklarını, yürütülen müze eğitimi programları ile toplumu müzeye yaklaştırarak somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik farkındalık yaratıldığını söyledi. Erdoğan 2009 yılından bu yana Mardin Müzesinin yürüttüğü çalışmalarına   Müzeler Yaşamları Değiştirebilir? sloganı ile yola çıktık. Müze koleksiyonları ile izleyiciler arasında bağ kurmak olarak tanımlanan müze eğitimi? çalışmaları ile müze ziyaretçisi olmayan bir kitleyi müzeye yaklaştırarak halkın yaşamında bir değişim yaratmaya çalıştık. Kültürel mirasını yaşatarak koruyan, farklılıklara saygı gösteren, demokrasi bilinci edinmiş, paylaşımcı ve kendisiyle barışık bir toplum için müzelerin çok önemli olduğunu bu yüzden somut ve somut olmayan kültürel mirası ve korunması hakkında farkındalık yaratmaya çalışıyoruz? dedi. 

            Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, 5 kişilik ekip ve yapılan çalışmalar sonucunda oluşturulan 300 kişilik müze gönüllüsü ile yürütülen müze eğitimi çalışmalarında 5-18 yaş arası gençler, en fazla 30 kişilik gruplar halinde haftanın 5 günü atölye çalışmalarına katıldığını,10 bin dolayında gencin yararlandığını ifade etti. Arkeopark'ta, her yaş grubu için hazırlanmış farklı programlara katılan gençler, arkeolojiyi tanıyarak arkeologlar eşliğinde bilimsel kazı çalışması yaptıklarına vurgu yapan Erdoğan Müze koleksiyonları ile izleyiciler arasında bağ kurmak olarak tanımlanan müze eğitimi? çalışmaları için  Mardin Müzesi, müze binası önündeki alanı Arkeopark olarak düzenlenmiş ve müzede eğitim ve etkinlik salonları oluşturmuştur. Arkeoparkta yapılan müze eğitimi çalışmaları ile gençlerde kültür varlıklarını tanıma, koruma, yaşatma bilincinin geliştirilmesi hedeflenmiş ve kültürel mirası koruyan, yaşatan, farklılıklara saygı gösteren, demokrasi bilinci edinmiş,  paylaşımcı ve kendisiyle barışık, müze kültürüne sahip nesiller yetişmesi amaçlanmıştır.

         Mardin Müzesi, Arkeopark projesi ile çocukların yapay bir kazı alanında arkeolojik kazı yapma, çıkan eserleri temizleme, çizimlerini, restorasyonlarını yapma, belgeleme ve sergileme süreçlerini deneyimledikleri, eski çağlardaki gibi seramik yapıp çivi yazısıyla kil tabletlere yazılar yazdıkları, el değirmeninde un öğüttükleri, heykel yapıp, sikke bastıkları ve benzer birçok aktiviteye katıldıkları bir alan olmuştur.

                 Arkeopark'ta kerpiçten Neolitik Ev modeli ve eşyaları, 4 adet  derinliğinde  dört kazı alanı açma  oluşturulmuş, mimari buluntularla birlikte geçmişin bilgi kaynağı olan  ve çocukların yorumlayabilecekleri eserlerin imitasyonları tablet, kandil, kap kacak, fibula, ok gibi   kazı alanı içerilerine bırakılarak üzerleri toprakla kapatılmıştır. Müze eğitim atölyelerinde ise çivi yazısı yazma, sikke basma, ebru, heykel, kök boya ile baskı yapma, çarkta seramik yapımı, eski çocuk oyunları ve oyuncaklar, uçurtma, kukla, Neolitik Dönem evi ve yaşamını gözlemleme, masal ,müzik ve dans gibi otuzun üzerinde atölye faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

            Mardin Müzesi, kurduğu Arkeopark ile nesne merkezli eğitim? yöntemini uygulayarak müzeyi aktif öğrenme ortamına dönüştürmüştür. Arkeoparkta Bir Gün? adlı projesi sayesinde köylerde yaşayan 2 bin 500 öğrenci ile birlikte iki yılda 10 bingenç ve 35 bin yetişkinin müze eğitim çalışmalarının içinde yer almasına aracı olmuştur. Daha önce müzeye gitmemiş ve müze ziyaretçisi olmayan genç bir kitlenin aktif müze kullanıcısı olmasını sağlamıştır? ifadelerine yer verdi.

              Müze serlerin korunduğu yer değil.

           Müzede yapılan geçici sergiler, konserler ve dinletiler, sinema gösterimleri, konferanslar, festivaller ve müzenin bulunduğu sokağın komşularıyla birlikte çiçeklendirilmesi, boyanması ve peyzajı gibi sosyal projeler ile müze eğitimi atölye çalışmaları gerçekleştirilerek sadece ziyaretçiyi müze binası içine çekmeyi değil müzenin çocuklara, gençlere ve yetişkinlere ulaşarak toplumun yaşamında değişim yaratması amaçladıklarını hatırlatan Erdoğan Mardin Müzesi; müzelerin ?tarihi eserlerin korunduğu ve sergilendiği yer' kimliğini aşarak farklı kültürlerden insanların bir araya geldiği, topluma hizmet veren bilim ve eğitim merkezi olması gerektiğine inanarak, bilim, sanat, arkeoloji vb. konularda ziyaretçilerinin sosyalleşmesine katkı sağlayan, içinde bulunduğu kültürü ve farklı kültürleri derinlemesine tanıtan programlar ile gençlere ve ailelerine yönelik müze eğitim çalışmalarını 5 yıldır yürütmektedir.? Şeklinde konuşmasını sürdürdü.

             Mardin Müzesinde yapılan törende telkari, kök boya baskı, bakırcılık, demircilik, keçecilik, takunyacılık, semercilik, nalbantçılık, çömlekçilik, taş işlemeciliği, marangozculuk, bakkalcılık,fotoğraf sanatçıları, gibi yaşayan insan hazinesi ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı? olarak Mardin kent kültürünün oluşumunu emek veren kültür taşıyıcıları olan 75 kişiye onur belgesi verildi.

         Tören sonrası Müze Stera Arbane Topluluğu, Mardin dengbejlerinden Mehmet Tavşan ve Rıbab sanatçısı Koçer sahne aldı. Program, Mardin Reyhani Müzik Grubunun düzenlediği leyli ile tamamlandı.

 

 Haber:Mehmet Çelik

Fot:Erkan Akın

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ