USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Mardin'de yaşanan kuraklık çiftçi ve hayvancıları etkiledi

Güneydoğu Anadolu Projesi Kapsamında Yer Alan Mardin Yöresinde Son 30 Yılın En Kurak Kış Mevsimi Yaşandı. Hal böyle olunca bir taraftan çiftçiler diğer taraftan da hayvan yetiştiricileri zor durumda kaldı. Hayvancılar hayvanlarını

Mardin'de yaşanan kuraklık çiftçi ve hayvancıları etkiledi
08-03-2021 12:03
Google News
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yer alan Mardin yöresinde son 30 yılın en kurak kış mevsimi yaşandı. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayında yağışların olmaması nedeniyle bölgedeki çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri kuraklık yüzünden zor günler geçirirken, hayvan yetiştiricileri ise dağlarda ot yetişmediği için hayvanlarını otlatacak mera bulmakta zorlanıyor.

Hayvan yetiştiricileri ot bulmakta zorlanıyor

Mardin'de yeterli yağışın meydana gelmemesi kuraklığa neden oldu. Kırsal alanda besicilik yapanlar hayvanlarını beslemek için meralarda ot bulmakta güçlük çekerken, Derik Ziraat Odası Genel Sekreteri Ramazan Açan, "Koyun ve keçilerdeki süt miktarı yavrularını besleyecek yeterlilikte bile olmadığını belirterek Mardin’de son 30 yılın en kurak dönemini yaşadıklarını söyledi.

Kış mevsiminde yağmur ve kar yağmaması nedeniyle Mardin kırsalında meralarda otlar yeşermediğine dikkat çeken Açan,” Hayvan yetiştiricileri otların yeşermemesi nedeniyle binlerce büyük ve küçük baş hayvanları otlatacak mera bulmakta zorluk çekiyor. Kış mevsiminde Türkiye'nin birçok bölgesinde kar ve yağmur yağışı etkili olurken, Mardin'de ise yeterince yağışın meydana gelmemesi kuraklığa neden oldu. Kuraklığın etkili olduğu Mardin'de besiciler, hayvanlarını meralarda ot bulmakta güçlük çekiyor. Buda bölgede binlerce büyük ve küçük baş hayvanın etkilenmesine neden oldu. Şu anda besicilikle uğraşan çiftçilerimizin süt ve süt mamulleri satan çiftçilerimiz sadece yani koyunların yavrularına sağlayabilecek kadar süt verimi elde ediyorlar. Çiftçimiz süt ve peynir satamaz hale geldi. Çiftçilerle konuşuyoruz. Çünkü süt verimi şu anda bu kuraklıktan dolayı çok çok düşmüştür. Bu da çiftçilerimizi, besicilerimizi olumsuz bir şekilde etkilemektedir” dedi

Mardinli hayvan yetiştiricileri ise kuraklıktan dolayı hayvanlarını otlatacak meralar bulamadıklarından şikayetçi.

Kuraklığın besicileri ve çiftçileri etkilediğini söyleyen Hayvan yetiştiricisi Mahmut Demir “Kasım ayından beri Mardin’de yeterince yağmur yağmadığını söyledi. Demir,” Mart ayındayız ve hala yağmur yağmadı. İlimizde ciddi manada kuraklık yaşanmaktadır. Son 30 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Kuraklık nedeniyle özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi, besicilerimizi olumsuz etkilemektedir. " dedi.

Artukluya bağlı Zınnar bölgesinde çobanlık yapan İsmail Dere, hayvanları için merada ot bulamadıklarını ifade ederek, "Bu sene yağmur olmadığı için ot bulamıyoruz. Hayvanları dağ dağ gezdiriyorum. Fakat otlar yeşermediği için hayvanlarımız aç kalıyor. Ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Ot olmadığı için hayvanlar iyi beslenemiyor. Önceki yıllarda yağmur daha fazla yağıyordu. Bu yıl ise hiç yok denilecek kadar" diye konuştu.

Ovada kuraklık çiftçiyi kara kara düşündürüyor

Bu yıl istenilen yağışların olmaması nedeniyle Mardin’de Mezopotamya ovasında 2 milyon 450 bin dekar alanda ekilen buğday, arpa, mercimek, mısır olmak üzere birçok ürün tarlada kurumaya yüz tuttu. İl genelinde bulunan 30 bin çiftçi zor günler bekliyor. Mart ayında beklenen yağmurlar gelmezse tarladaki ekinler kuruyacağı ve binlerce çiftçi iflasın eşiğine geleceği ifade diliyor.

Yağışa bağlı tarlalardan bir kısmına artizyen kuyuları açarak, sulu tarıma dönüştürme gayretlerinin de yüksek maliyetler getirdiğini belirten bazı çiftçiler ise, "30 yıldır ilk defa böyle bir kuraklık ile karşı karşıya kaldıklarını söylüyor. Çiftçiler “Yağmur yağmazsa ekinlerimiz tarlada kuruyacak. Bu da gübre, tohum ve mazotun maliyetini karşılayamamaktan korkuyoruz. Susuzluktan bereketli Mezopotamya topraklarımızın bir bölümü ciddi manada büyük çatlamalar oldu. Eğer yağış düşmezse, yağışa bağlı tarlalarımızda şu aşamada ekinler kuruyup gidecek. Çünkü ciddi kuraklık kaygılarımız var. " ifade ediyor.

Çiftçiler zor durumda

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbay, bu yıl Allah’ın takdiri mevsim kurak geçtiğini belirterek, bölgede binlerce çiftçi kuraklıktan etkilendiğini söyledi.

Çiftçinin ülke genelinde bir kuraklık yaşadığını ancak en çok Mardinli çiftçileri etkilediğini belirten Erbay,” Kasım ayından beri yağmur yeterince yağmadı. Yağışlar az olunca Çiftçilerimiz kuraklıkla mücadele etmeye başladı. Sulu tarımın yapılmadığı bölgede ekinler kurumaya yüz tuttu. Sulu tarım çok pahalıdır. Çiftçilerimiz sulama yapamıyor. Elektrik faturaları kabarık gelmesinden korkuyor. Çiftçilerimiz bu yıl kuraklıkla mücadele etti. Allah yardımcımız olsun. ”dedi

Kuraklık tehlikeli boyutta

Mardin’e bağlı Alakuş köyünde çiftçilik yapan Fahri Yıldız, bu yıl kuraklık tehlikeli boyuta ulaştığını belirterek, sonbahar kış aylarında yeterince yağmur yağmadığı için ekinlerimiz tarlada kurumaya yüz tuttuğunu ifade etti.

Yıldız,” Mart ayında yağmurun yağmaması durumda ise Mardin ovasında ekili binlerce dekar üstünde ekili arazi kurumaya yüz tutacaktır. Şu anda benim 1500 dönüm ekili arazim var. Ailemizin de yaklaşık 3 bin dönüm ekili arazisi var. Kara kara düşünüyoruz. Su kuyularımız var. Fakat elektrik faturası kabarık geleceği korkusunu yaşıyoruz. Korktuğumuz için kuyuları çalıştıramıyoruz. Yağmurda gelmiyor. Ekinler tarlada kurumak üzeredir. Maddi manevi zarardayız. Ekinler kurursa bölgede ekonomik facia olur. Binlerce çiftçi iflasın eşiğine gelir. Çünkü tarlayı sürerken mazotu, gübreyi, borçla satın aldık. Zararımız çok yüksek olur. Bir taraftan da hayvanları otlatacak mera bulamıyoruz. Meralarda yağmur yağmadığı için otlar çıkmadı. Bu konuda devletimizin ovada acil eylem planı şimdiden hazırlaması gerekir.” Şeklinde konuştu

Mardin’de kuraklık ciddi boyutta

Türkiye’nin kuraklık eylem planı hazırlığı olmasına rağmen azalan yağışları dikkate alarak susuzluğa karşı önlemlerini almadığı ve bu durumun gıda güvenliğini de riske attığı tartışılıyor. Mardin’de Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayında yağışların normalin altında seyretmesi ciddi kuraklığa işaret ediyor. Hal böyle olunca ovada ekili binlerce dönüm arazi kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Binlerce büyük baş ve küçük baş hayvan açlıkla karşı karşıya kaldı.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ