USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Midyat markalaşma yolunda `Bir Kentin Var oluşu` tanıtıldı

Mardin'in Midyat ilçesinde Kaymakamı Oğuzhan Bingöl tarafından Kasr-ı Nehroz Otel gerçekleştirilen `Bir Kentin Varoluşu` konulu toplantı düzenlendi.

Midyat markalaşma yolunda `Bir Kentin Var oluşu` tanıtıldı
29-09-2014 12:29
Google News

Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, `Bir Kentin Var oluşu` konuşu toplantıyı düzenlemenin amacını şöyle anlattı. 'Biz öncelikle Midyat'ta toprağına bir katma değer vermek Midyat'ın hak ettiği değeri kazandırması için bir araya geldik. Midyat hak ettiği yeri bizim onlara vermediğimiz hizmetlerden dolayı değerini bulamamış bir toplumdur. Hak ettiği yeri, hak ettiği değeri, bizim onların geçmişte kurdukla uygarlıklara sahip çıkmamamızdan kaynaklı bir durumdur. Ben bu anlamda eğer bu ilçede gurur duyulacak bir şey aranıyorsa kendi adıma ben bu işin olacağını düşünüyorum. Bir insanın sofrasına gerçek anlamda yüreğine kaliteyi getirebiliyorsa ve benim de bu konuda emeğim olacaksa ben burada sekreterlikte yapmaya, hizmet etmeye, işçilik etmeye hazırım. Biz Midyat'tı bir değer olarak görüyoruz. Midyat'a hak ettiği değeri bizden daha iyi değer vereceğini his ediyoruz. Midyat'ta bir tasarım üssü kurmayı planlıyoruz. Bu tasarım üssünde `Bir Kentin Var oluşu` olacak.'dedi.

 Cumhurbaşkanı eski genel sekreteri ve Vali Kemal Nehrozoğlu ise, marka olan her şey diğerlerinden mutlaka farklı olduğunun altını çizdi.

 Nehrozoğlu şöyle konuştu: 'Bir şeyin marka haline gelmesi içinde tasarım dediğimiz, doğru çizim, doğru düşünce, doğru hayal etme… O hayali uygulamaya geçirme süreci kafada tasarlayıp ondan sonra onu birçok denemeden sonra geçip nihayet sonunda uygulamaya geçirmeyle oluyor. Bu emek isteyen bir çalışma ama sonucu çok çok iyi olan dönüşü fazlasıyla getirisi olan bir çalışmadır. Midyat'ın evvela fiziki yapısı, yeni bir tasarım anlayışı ile tanışmalı. Ondan sonra Midyat'ta ne üretiliyorsa telkari, bakır kilim üretiyorsa el sanatları olarak bunların marka değeri kazanması Midyat'ı Mardin'i ekonomik bakımından sosyal bakımından son derece değiştirecektir.'diye konuştu.

Mardin Vali Yardımcısı Ali Güldoğan da Valilik olarak `Bir Kentin Var oluşu` için dünyaca ünlü örnek kentleri baz alarak ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi. Vali Güldoğan, 'bu çalışmanın da Midyat'ta emin ellerde yapılıyor olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Mardin de çok önemli bir projenin sürdürülebilir kapsamda güçlü bir yerel destekle bu konunun başarılacağına inanıyorum.'dedi.

Programının tanıtım konuşmasında, Midyat'ı bir tasarım kenti haline dönüştürmek ve daha iyi bir hale getirilmesi için Midyat'tın tarihi, kültürü, dini, siyasi, etnik, kimliğinin çıkarılması gerektiğini söyleyen Mimar Faruk Malhan ise şöyle konuştu:

'Kentsel tasarım dünyada çok büyük önem arz etmekte. Daha önceleri Türkiye'de şöyle olmaktaydı. Kentsel tasarım için ihaleye çıkılmaktaydı, İyi firmalar ihaleye girmekte referansları varsa bu firmalar akredite olup teklif vermekte en nihayetinde bir firmaya verilmekteydi. Sonuçta şehirlerimiz bu hale geldi. Şimdi artık şehirlerin tasarlanması bir miktar yerel insanlarla, yerel irade ile ve biraz daha ufuklara sahip kuruluşlarla olmaya başladı. Sosyal gelişmenin yükselmesi, eğitim ile beraber aynı zamanda dünya görüşü ile beraber kültür turizmi, inanç turizmi ve kongre turizmi gereklidir. Çünkü burada dünyanın ilkleri yatmaktadır. İlk yerleşim, ilk kap, ilk kacak, ilk taş, ilk çift taraflı balta v.s, ve bunun bıraktığı çok katmalı bir kültürlü yatmaktadır. Buraya değerli insanlar gelecektir.'dedi.

Malhan, dünyaca ünlü kent modellerinden örnekler vererek ülke ekonomilerine kattığı katma değerden söz etti. Malhan, `Bir Kentin Var oluşu` ilgili olarak ise şöyle anlattı. 'Midyat'ta bir eğitim kuruluşlumuz olacak, sektör olacak ve tasarım vakfı olacak. Kilim çalışıyorken mutlaka kaymakamlık olacak. Vakıf kura caz ve köylere dağıla caz. Görevli arkadaşlarımız köylerden ve Halk Eğitim Merkezinden buraya getireceğiz. Bir iki hafta eğitim vereseceğiz. Bu eğitim sonunda kabiliyetli olan dokuyuculara tezgâh vereceğiz. Bu tezgâhlarla evinde kilim dokuyabilecek. Kilim deseni var, ipliği var, müşterisi hazır. Bu desene göre kilimi dokuyacak. Kentin tarihi dokusuna uygun yerlerde satışa sunulacak. Ve internet ortamında satış yapılacak.'dedi.

`Bir Kentin Var oluşu` Bir sosyal dönüşüm olarak düşündüğünü sözlerine ekleyen Malhan, turizmin öncelikli olduğunun altını çizdi.

Malhan konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Yaşadığımız gerçeklik içinde, hayal dünyası, yaratıcı dünya ve kentlerin materyal hayatı ile nasıl başa çıkacağız? Bunun iki yolu olarak mantık ve kreatif  (tasarımcı) yöntemidir. Mantık, daha çok gerçekliğe, materyale, planlamaya, varsayımlara, bütçe ve yönetime dayanır. Kreatif yöntem ise tasarımın temellerine dayanır ve açıklanabilir değildir. Tasarımcının, endüstri devriminden sonra ortaya çıkmıştır. Kullanıcı ve üretici arasında bir aktördür. Bu üç aktörün de kendi içlerinde farklı çıkar beklentileri vardır. Bu üç dinamik arasında iyi bir denge ve fikir birliği olmalı. Günümüzde Avrupa gündemindeki en önemli konulardan biri de kopyadır. Herhangi bir strüktürü, ne kadar yerel kültürü içine katarak tasarlarsak o kadar kopyalanabilecek bir şey tasarlamaktan uzaklaşılabilir.'diye konuştu.

Tasarım konusunda inivasyon öykü, bağlam, kimlik ve sahiplenme konusunda bilgi veren Malhan; 'Midyat'ın kom üniteleri sosyal inivasyon süreci. Kültür turizmi, inanç turizm ve kongre turizmin gelişmesi gerekir. Midyat'ın kent tasarımı bir sosyal tasarım üzerinde yoğunlaşması üzerine çalışma yapılacak. Tasarım konusunda Midyat'ın bir tasarım üssü olmasına cam ve seramik atölyesi, kilim atölyesi, yönetim merkezi, sanat atölyesi, tekstil ve deri ve misafirhane kurulması planlanıyoruz.'şeklinde konuştu.

Düzenlenen toplantıya, Cumhurbaşkanı eski genel sekreteri ve Vali Kemal Nehrozoğlu, Kaymakam Oğuzhan Bingöl, Vali Yardımcısı Ali Güldoğan, Belediye Başkan yardımcısı Tevfik Baysal, Meslek Yüksek Okulu Müdürü Tarık Demir, Tasarım Vakfı Başkanı Faruk Malhan, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Yapılan konuşmaların ardından, çeşitli siyasi ve stk temsilcileri söz aldı. `Bir Kentin Var oluşu` için üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yapılaması için çalışacaklarını ve destekleyeceklerini belirtiler. 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ