USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Misafir Filmi'nin Galası Yapıldı

"En İyi Belgesel" ödülüne layık görülen ``Misafir`` adlı belgesel filmin galası Mardin`de yapıldı

Misafir Filmi'nin Galası Yapıldı
18-12-2013 13:03
Google News

Kuzey Amerika'nın ilk Türk belgesel ve kısa film yarışması niteliğindeki 8. Boston Belgesel ve Kısa Film Yarışması`nda "En İyi Belgesel" ödülüne layık görülen ``Misafir`` adlı belgesel filmin galası Mardin`de yapıldı.

23 Kasım`da açıklanan 8. Boston Belgesel ve Kısa Film Yarışması`nda Mardin`de Deyrulzafaran Manastırı`na 10 yaşında bırakılan 77 yaşındaki Bahe`nin hayat hikayesinin  anlatıldığı ``Misafir`` adlı belgesel filmin galası Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen Mardin`deki Deyrulzafaran Manastırı`na 10 yaşında bırakılan 77 yaşındaki Bahe`nin hayat hikayesinin anlatıldığı filmin galasına n galası, filmin konuklara izletilmesiyle devam etti. 

Mardin Valisi Ahmet Cengiz, filmin proje danışmanı Senarist Hüseyin Kuzu ve Mardin`deki Süryani Kırklar Kadim Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz birer konuşma yaptı. 

Mardin Valisi Ahmet Cengiz, herkesin bu belgesel filmiyle üzerine düşeni aldığını, işin özünün iyi bir inan olabilmek olduğunu ve bunu herkesin başaramayabileceğini söyledi. 

Belgesel hakkında fazla gerek olmadığını ve filme işin asıl uzmanlarının not verdiğini dile getiren Cengiz, şöyle konuştu: 

"Arkada hayata veda ettiğimizde insanlar, bizi hayırla yad edebiliyorsa, güzelliklerimizi yad edebiliyorlarsa bu en büyük kazanç. Ne mutlu Bahe amcaya. Herkesin ittifak ettiği ve herkesin melek olarak adlandırabilmesi ve nitelendirebilmesi çok kolay bir olay değil. Belgesel ile ilgili bizim çok fazla bir şey söylememize gerek yok. Notu verenler vermiş. Bilenler vermiş. Asıl işin uzmanları, filme notunu vermiş. Ben bu genç ekibe başarılar diliyorum. Yolları açık olsun. Mardin`in gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında tanıtılmasına katkı yapmak, Mardin`e yapılacak en güzel hizmetlerden biri. Biz, toplantılarda ısrarla Mardin`in tanıtımına vurgu yapıyoruz"

Misafir Belgesel Filminin Proje Danışmanı Senarist Hüseyin Kuzu da, filmin çok zor aşamalarda çekildiğini, filmin yönetmeni ve yapımcısı Haydar Demirtaş`ın filmi çektikleri zaman okuldan atılma noktasına geldiklerini, okuldaki hocalarının kendilerine böyle bir belgesel olmayacağını söylediklerini kaydetti.  

Filmin Türkiye`deki yarışmalarda ve festivallerde hiç derece alamadığını belirten Kuzu, "Film, Türkiye`de derece alamadı. Öncelerin şansızlığı budur. Hiç derece alamıyor, jüri sonra gelip de özür diliyor. Bu olunca ben de dedim ki, "aynen devam et" Antalya Film Festivalinde ödül alamadı. Ama Boston`da aldı. Neden? Çünkü: orada bizden bir adım öndeler. Bakış açısı açısından. Haydar, teklifler aldı. Geldi, bana söyledi. Bende Mardin`e git dedim. Farkı orada çıktı zaten. İstanbul`dan gelip Mardin`de film çeken bir sürü insan var. Ama şu filmi yapamadılar. Çünkü: içerden bakmanın, burada yürümenin anlamı farklı. Şu ekip, 81 ilin bir kaçında var bu. Başlangıçta artık kendi kendini eğiten açısından" diye konuştu. 

Süryani Cemaati adına konuşma yapan Mardin`deki Süryani Kırklar Kadim Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz de, film yapımcısı Haydar Demirtaş ve ekibine teşekkür ederek, Demirtaş`ın bu filmle Bahe`yi ölümsüzleştiren bir kahraman yaptığını söyledi. 

Bahe`nin hem Hristiyanlar`ın hem de Müslümanlar`ın kalplerinde taht kurduğunu ifade eden Akyüz, "Eski Valimiz Temel Koçaklar ve eşi Sabahat Hanımefendi, paskalya bayramında Kırklar Kilisesi`nde Bahe`ye bir gül vereriyor ve Bahe için `Bu, manastırın (Deyrül Zafaran) gülüdür` dedi. Ve bu şekilde Bahe herkesçe sevilmiş, hem Hristiyanlar`ın, hem Müslümanlar`ın, herkesin yüreğinde taht kurmuş. Bu filmi yapan Haydar beye Süryani cemaati adına tekrar teşekkür ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Gala gecesinin sonunda Vali Cengiz, Mardin İl Jandarma Komutanı Albay Vural Erol ve Vali Yardımcıları filmi yapan ekibi tek tek kutladı.

Boston Film Festivalinde belgesel ve kısa film kategorisinde yarışan 40 filmin arasında en iyi belgesel ödülüne layık görülen "Misafir adlı film, manastırdakiler tarafından büyütülen ve "Bahe" olarak tanınan Circis Kaplan`ın yürekleri acıtan hikayesini ve annesine duyduğu özlemi Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice anlatıyor.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ