SAĞLIK

Eczacılar Odası Başkanı Oral, “Bilim ve ilacın olduğu her yerdeyiz”

Türk Eczacıları Birliği 43. Bölge Mardin Şırnak Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Fatih Oral, “globalleşen sorunların, eczacıları da olumsuz yönde etkiliyor”

Eczacılar Odası Başkanı Oral, “Bilim ve ilacın olduğu her yerdeyiz”
01-05-2024 17:49
01-05-2024 18:03
MARDİN

Mardin Şırnak Eczacılar Odası, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılığın 185. Yılını kutlama hazırlıklarına başladı. 14 Mayıs tarihi, mesleğimiz açısından bir başlangıç ve dönüm noktasını ifade ettiğini hatırlatan Başkan Fatih Oral . 14 Mayıs 1839 tarihinde Sultan İkinci Mahmut tarafından açılmış olan Mektebi Tıbbiye-i Şahane’de ilk akademik eczacılık dersi verildiğini, 1968 yılından itibaren Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri ve Türk Eczacıları Birliği’nin ortak kararıyla 14 Mayıs, Eczacılık Günü olarak kutlandığını söyledi.

   Başkan Oral “Biz eczacılar, insanlıkla yaşıt kadim bir mesleğin mensuplarıyız. İnsan ve hastalık, tarihin en eski çağlarından beri iç içe var olan ve bundan sonra da var olacak olan iki olgudur. Biz eczacılar insanın sağlıklı yaşamasında kilit bir öneme sahip olan ilaç biliminin temsilcileriyiz” dedi.

        56 Bölgede 29 bin eczane  

        Ülkemizde 56 bölge eczacı odasıyla, 29 bini aşkın eczane ile, sanayide, akademide ve kamuda 49 bin 459 eczacı ile  sağlık hizmeti verdiklerinin altını çizen Başkan Oral . “Yine bölge odamız kapsamında bulunan Mardin’de 255, Şırnak ilinde 119 eczacımızla; 374 eczanemizde ve kamu hastanelerinde vatandaşlarımızın yanındayız. Bilimin ışığında, toplumun kalbinde, ilacın olduğu her yerdeyiz. Eczanelerimizde, kamuda, akademide, sanayide, özel sektörde meslektaşlarımızın etkileşimde olduğu hastalarımızla birlikte büyük bir sağlık ailesiyiz. Bizler mesleğimizi layıkıyla yerine getirmek istiyoruz ancak maalesef ki önümüzde ciddi sorunlarımız var.” Şeklinde konuştu.

    Başkan Oral sorunları şöyle sıraladı

 “ Güncelliğini yitirmiş İlaç Fiyat Kararnamesi, doğru bir ilaç temin politikasının olmayışı, yerli ilaç üretiminin yok denecek kadar az olması, uluslararası ilaç tekellerinin ilacı bir kâr aracı olarak görmeleri  gibi birçok nedenden kaynaklı sürekli olarak ilaç yokları yaşıyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu ilaçları temin etmekte zorlanıyoruz. Aynı zamanda bu sorunlardan dolayı güncel teknolojilerle üretilen birçok ilaç ülkemize gelemiyor ve hastalarımız bundan yararlanamıyor. 

 Hastalarımızın ilaca erişiminin önündeki en büyük engellerden biri de vatandaşlarımızın ödediği ilaç fiyat farkları. SGK tarafından bedeli ödenen 8 bin 827 kalem ilacın 3 bin 393 adedinde, hastanın ilacını alabilmesi için fiyat farkı ödemesi gerekiyor. Ne yazık ki 2024 yılında katılım payı haricinde yaklaşık 18 milyar TL vatandaşın cebinden çıkacak. 

 Sürekli artan fiyatlar karşısında eczane kârlılık oranları temel giderlerimizi bile karşılamaktan çok uzak. Eczane ekonomilerimiz ayakta durmakta zorlanıyor. 

 Eczacılık eğitiminin kalitesi giderek düşüyor. Ülkemizdeki fakülte sayısı, an itibariyle 60’a dayanmakta. ABD ve Hindistan’ın ardından fakülte sayısı en çok olan üçüncü ülkeyiz. Bu fakülte enflasyonuna karşılık ülkemiz, ilaç ihracatında bulunan 20 ülke arasında yok. Üstelik mevcut fakültelerden sadece 14 tanesi akredite durumda. Eczacı akademisyeni bulunmayan, öğretim elemanları eksik, altyapısı yetersiz, fiziki ve sosyal imkânları kısıtlı, bilimsel çalışma yapmaya uygun ortamı olmayan eczacılık fakülteleri, her gün yeni bir trajikomik haberle karşımıza çıkıyor. 

 Plansız açılan eczacılık fakülteleri hem eczacı işsizler ordusunu oluşturuyor hem de mesleğimizin eğitim kalitesini düşürüyor. Yeni mezun olan genç meslektaşlarımız meslek hayatlarına umutsuz ve birçok kaygı ile başlıyor. 

 Yeni mezun eczacılarımızın meslek hayatlarına başlamasını zorlaştıran bir faktör de Yardımcı Eczacılık Sistemi… 2013 yılı itibariyle eczacılık fakültesini kazanıp mezun olan eczacıların eczane açabilmesi, bir yıllık yardımcı eczacılık yapması şartına bağlandı. Ancak bu uygulama bugüne kadar eczacılarımızın bireysel çaba, fedakârlık ve mesleki dayanışma duygularıyla bugüne ulaştı. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar düşünüldüğünde temel giderlerini karşılamakta zorlanan eczanelerimizin devletin desteği olmadan yardımcı eczacı çalıştırabilmesi sürdürülebilir olmaktan çoktan çıktı. Üstelik 5 yıl temel ve oldukça zorlu bir akademik eğitimden geçen ve çalıştıkları sürece meslek içi eğitim alacak eczacılarımızın bu uygulamaya tabi tutulmaları da yanlış bir karardır. Tıp fakültelerinde intörn doktor uygulamasında olduğu gibi genç meslektaşlarımıza maddi destek sağlanmalı, eczanelerimizde tecrübe edinmelerinin önü bu şekilde açılmalıdır. 

 Kamuda çalışan eczacılarımızın maaş, özlük hakları ve çalışma koşulları tüm taleplerimize rağmen iyileştirilmiyor. Sağlık reformlarında kamu eczacıları sürekli olarak atlanıyor. Aynı şekilde kamudan emekli olan eczacılarımıza, hakkaniyetli, insanca ve yaşanabilir emeklilik koşulları sağlanmıyor, 

 Eczane dışı ilaç satışı sürekli olarak uğraştığımız konulardan biri. İlaç, gıda takviyeleri, vitaminler, dermokozmetik ürünler gibi sağlığı ilgilendiren tüm ürünlerin alınabileceği yegâne güvenilir kaynak eczanelerdir. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre internette satılan bu tür ürünlerin büyük kısmı sahte ve denetimden uzaktır. Eczaneden satılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı’nın denetimi altındadır ve İlaç Takip Sistemi’ne kayıtlıdır, dolayısıyla sahte olması ya da kişiye zarar vermesi mümkün değildir. Gerek ilaçlar gerek farmasötik formdaki bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri sadece eczacı inisiyatifinde ve danışmanlığında halka ulaştırılmalıdır. 

 Sağlık Bakanlığı tarafından Uzaktan Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğine dahil edilen eczacılar, sisteme entegrasyon konusunda kimi altyapı ve uygulama eksiklikleri ile karşı karşıya… Hastalarla yüz yüze etkileşimin azalmasının olumsuz sonuçları, hastaların kişisel bilgilerinin risk altında olması, teknolojik ekipman eksikliğine sahip vatandaşlarımızın bu hizmetten yararlanamaması gibi sorunların eksiksiz bir şekilde planlanmasını beklemekteyiz. 

Biz eczacılar vatandaşlarımızın ilk sağlık danışmanlarıyız. İlaç, vitamin, gıda takviyesi gibi sağlığa dair tüm ürünlerde güvenilir tek adres eczanenizdir”

 


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR