Mardin Artuklu Üniversitesinin şehre kazandırdığı projelerin yer aldığı tanıtım filmi ile başlayan programa YÖK Başkanı Erol Özvar, Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, YÖK Yürütme Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Mardin’de Atatürk Kültür Merkezi Salonunda İl Protokolü, Akademisyen ve öğrencilere seslenen TÖK Başkanı Prof.Dr.Erol Özvar, üniversitelerin ülkeleri, ülke ve toplum hayatındaki etkilerini anlattı.
Almanya’da sanayi devrimine katkı sağlayan üniversite anlayışının 19.Yüzyıldan sonra Avrupa ardında ABD’ye sıçradığını ve dünya genelinde, üniversitelerin ülkelerin, sanayisine ve ekonomisine katkı sağlayacağı anlayışını yerleştirdiğini söyledi.
Devletin ve toplumun sivil hizmetlerini yürütecek insanların yetişmesini hedefleyen üniversiteler sanayi devrimi ile birlikte, yükseköğretim kurumlarının, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak oluşumlar haline geldiğine vurgu yapan Özvar “ İstanbul ve Ankara’da kurulun üniversitelerin Anadoluya yayılması önemli bir kırılma noktası oldu. Erzurum ve Karadeniz Üniversiteleri bölgeye canlılık getirdi. Bugün gelinen durumda ise her ilde bir üniversite olması, ülke geleceğine ışık tutacak ve inanıyorum ki önümüzdeki süreçte dünya ülkeleri, Türkiye’yi örnek alacaktır” dedi
Bardağın Dolu Tarafına bakmak lazım
Her ilde kurulun üniversitelerin kadro ve donanımlarının tartışmaya açık olduğunu kayeden YÖK Başkanı Özvar “ Üniversiteler, bilimsel eğitimlerin yanında, gelenek, görenek ve tecrübelerle gelişir. Bardağın dolu tarafına bakmak lazım. Eksiklikler var bunlar zaman içinde tecrübelerle giderilir ve üniversite olgunlaşır. 20-30 yıl sonra dünya ülkeleri şu anda bizim yaptığımızı örnek alacak. Şeklinde konuştu
Yerel Değerlere Odaklı Çalışmalı
Üniversitelerin bulundukları ilde, sanayicilerle, ekonomik kalkınma aktörleriyle işbirliği yapmasının bölge ve ülke kalkınmasına katkı sağlayacağını ifade eden YÖK Başkanı Özvar “ Ben bir sosyal bilimciyim. Mardin sosyal bilimciler için eşi bulunmaz bir şehir. Akademisyen arkadaşlarıma ve öğrencilerinize önerim araştırma, yüksek lisans ve doktora tezlerin Mardin Odaklı çalışmalarla yapılmasında yarar var. Bu diğer üniversiteler için de geçerli bir öneridir” şeklinde konuştu.
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Demirtaş
Üniversitelerin milletlerin medeniyet yolunu aydınlatan, bulundukları kentin sosyal, kültürel ve ekonomik ortamını şekillendiren kurumlar olduğuna vurgu yaparak “ Bilimin ve teknolojinin baş döndüren bir hızla geliştiği bugünün dünyasında, üniversitelerin rolü ve konumu da buna paralel olarak önemli bir değişim ve dönüşüm yaşamaktadır. Bu meyanda şehir ve üniversite ilişkisi de yeniden tanımlanması icap eden hususların başında gelmektedir.
Eskinin kentten izole, kendi kabuğunda, dünyadan azade üniversite anlayışı, bugün yerini kentin odağında, şehir ve o şehrin insanlarıyla iç içe, kent ekonomisinin, sanayisinin, tarımının merkezinde yeni bir üniversite profiline bırakmıştır. Aslen olması gereken de budur. Bugün her şehrinde üniversitesi bulunan ülkemiz, kent aktörleri arasında mümtaz bir yere sahip üniversite çevresini, mutlak surette kent yönetimi içerisine dâhil etmelidir. Akademik iklimin bilgi, birikim ve tecrübelerini kent kalkınması, kentlerimizin sosyal, kültürel ve ekonomik ivmelerinin arttırılması noktasında kullanmalıdır. Bu bağlamda fiziki imkânların sağlanmasına, eğitim altyapısının güçlendirilmesine paralel olarak kent-üniversite kesişimini sağlamak amacıyla bizler de çalışmalarımızı yoğun bir biçimde sürdürüyoruz. Mardin gibi tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve kadim bir kültürü, köklü bir mirası günümüze taşıyan önemli merkezi, çağın gerektirdiği bu işbirliğinde birleştiriyoruz. Mardin'imizin gerçek potansiyelini ortaya koymak; tarımda, sanayide, hayvancılıkta, el sanatlarında, ticarette, imalat sanayinde, turizmde, eğitimde, kültürde ve sanatta başa güreşen bir Mardin'den söz edebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Kıymetli Konuklar, Bu meyanda 750 yataklı Şehir Hastanesi ve Üniversitemiz bünyesinde Tıp Fakültesi kurulması kararını veren başta Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Aynı şekilde YÖK Başkanına, YÖK Genel Kuruluna, süreç boyunca büyük çaba gösteren Mardin milletvekillerimiz ile siyasetçilerine, Artuklu Üniversitesi Rektörüne, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza, hayırsever iş insanlarımıza ve sürece katkı sağlayan herkese, kıymetli hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. Buradan Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçı Birliği Başkanımız Mahsum Altunkaya Midyat Belediye Başkanımız Veysi Şahin ve Nusaybin Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanımız Ömer Özel’e teşekkür ediyorum” dedi.
Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ise “Üniversite ve şehir” konusunu akademik derinlik ve tecrübeyi meczetmiş bir akademisyenden dinlemenin hem entelektüel bir haz hem de toplumsal sorumluluklara dair bir hatırlatma olacağına inandığını söyledi.
Artuklu Üniversitesinin tanıtım gösterinin ardından Özcoşar”Türkiye ve dünya akademisinde güçlü bir Sosyal Bilimler Üniversitesi olma şiarıyla yola çıkan ve 2019 yılından beri “ahlak, bilgi, üretim” mottosuyla akademik ve kurumsal vizyonunu sürekli geliştirme ve güncelleme çabası içinde olan Mardin Artuklu Üniversitesi olarak bizler, bilginin; ilim, irfan ve hikmet denkleminde yeniden üretilmesi” ve “kendi coğrafyasının zengin ilmi ve kültürel sermayesini dikkate alan ve değerlendiren, akl-ı selim, kalb-i selim ve zevk-i selim sahibi bir gençlik yetişmesi” anlayışıyla bilimde özgün, özgür, yenilikçi, paylaşımcı ve özne bir akademi inşa etme yolunda ilerlemekteyiz.
2007 yılında kurulan üniversitemiz, Mardin’in içinde bulunduğu coğrafyanın medeniyet tarihinden bugüne tevarüs eden ilmî, tarihî, iktisadî ve kültürel müktesebatını daha ileriye taşıyacak misyon ve vizyonuyla geçmiş-şimdi ve gelecek arasında bilimsel/ilmî bir köprü kurma sorumluluğuyla yola çıktı. Bu sorumluluk çerçevesinde, üniversitemiz henüz kuruluş aşamasının başlarında, özgün bir sosyal bilimler üniversitesi vizyonunu tercih etti. Bu vizyon, yeni okuma biçimleri üretmek hedefine yoğunlaşarak, sosyal bilimler alanında yeniliklere açık, sorgulayan, düşünen, toplumsal yapıyla güçlü bağlara sahip akademik habitat oluşturmayı ilke edindi. Bu konuda üniversitemizin 14 yılda önemli işler yaptığını düşünüyorum.
Bununla birlikte son iki yılda sosyal bilimlerin yanında bilimsel, akademik ve kurumsal kimliğimizi daha ileri noktalara taşıyacak yeni odak noktaları belirledik. Bulunduğumuz coğrafyada değer üretecek bu coğrafyaya değer katacak, bölgesel/yerel çalışmalara vizyon kazandıracak, girişimci ve inovatif bir üniversite modeli bu odak noktalarının ortaya çıkışında temel belirleyici oldu. Yine Mardin’in Orta Doğu pazarına yakınlığı, şehrin genç ve dinamik insan gücüne sahip olması, İpekyolu gibi önemli bir uluslararası ticaret hattı üzerindeki stratejik konumu, kültür ve inanç turizminde köklü bir marka kenti olması, sahip olduğu verimli ovaları ve zengin tarım potansiyeli ile güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji potansiyelinin varlığı konularındaki dikkat çekici özellikleri bu odak noktalarını merkeze alan yeni bir vizyonu kaçınılmaz kıldı. Kısaca Sosyal Bilimler +5T olarak formülize ettiğimiz yeni vizyonumuz; sosyal bilimlerin yanında Tıp, turizm, tarım, tasarım, ticaret odaklarından oluşuyor.” Şeklinde konuştu
Konferansın ardından GAİB Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi Binası Yapımını Üstlenen Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği adına, GAİB Başkan Yardımcısı Aydın Kutlu, Midyat Kredi ve Yurtlar Kurumu(KYK) Kız Yurdu binası yapımını üstlenen Veysi Şahin' ne, Tıp Fakültesi Nezir Sürücü Hastanesi ve Temel Tıp Bilimleri Binası yapımını üstlenen iş insanı Nezir Sürücü ve Neriman ve Celal Özel Nusaybin Meslek Yüksekokulu derslik binası Yapımını Üstlenen Hayırsever iş insanı Nusaybin Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Özel’e teşekkür belgesi verildi.
Editor : Mehmet ÇELİK