USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

AKLIN KÂRI

12-08-2016

Zaman akımına kapılan ?Önce ve sonra? dan ibaret olan bizler ne yazık ki kendimizden, düşünce kalitemizden ve akıl kârımızdan bihaberiz.

Bizden önce ki düşünürlerin yapıtları bizi hala düşündürüyorsa ve aldığımızı üretmiyorsak; akıl kârını zeval eden düşünce gücümüzde bir aksaklık var demektir

Beyin uyuşukluğundan kurtulmak için düşünceyi güçlü kılan, düşünerek ders almaktır.  Ve ders almanın yanı sıra alınan dersle de arkamızdan akın akın gelen toplumları düşündürecek yapıtlar bırakmakla mükellefiz?

Bizden önce yaşayanların düşünce gücümüzün üzerinde bıraktığı etki ortada.

Mükemmeliyetin yanında mükellefiyet çok çabuk tepki verirse şayet bu geçit veya döngü layıkıyla sağlanır?

Yani;

?Söz konusu yargı ve yanılgılar olunca; aklın şûrasında herkes müellif olduğu mükemmeliyetten mükelleftir??

 Ünlü ve keskin zekâsına bir o kadar hayran olduğum düşünür Thomas Alva Edison´un düşünce anlayışında ki kısa ve özlü söylemi gibi;

 ?Ben benden öncekinin bıraktığı yerden başladım.?

 Edison´un kendisine rehber kıldığı bu söylemi sadece düşünce ve akıl sağlığı için söylenmemiş elbette? Negatifi, pozitif duruma getirmek için bir yerden başlanmalı. Misal; ateşi söndürmek için de suya ihtiyaç var, pisliği temizlemek için de suya ihtiyacımız var.

Hal böyle iken bireysel hiyerarşiyi hezeyana uğratan sorunlar için de düşünce gücüne ihtiyacımız var, toplumun medeni durumuna tanı koymak için yine düşünce gücüne ihtiyacımız vardır?

Peki, toplumun medeni durumu nedir?

Birçok nedenin arasında hiç olma veya nedensizlik korkusu yaşayan ?Yargı, yanılgı ve kurnazlıklarımızdır.?

Evet sevgili dostlarım; aklın şûrasında kırk bin tilkiye çobanlık eden aklımız her şeyin üstesinden gelebilecek kapasitededir. Yeter ki siz isteyin. Yeter ki bu kurnaz çobana yani düşüncenize sürüsünü toplamak için gerekli olan bilimsel münazara alanını açın. Düşünün ve sevin! O vakit siz de fark edeceksiniz ki çobanlık ettiğiniz tilkiler bile bu pozitif alanda sizi hazır kıta bekliyor olacaktır. Karşısında en azılı silahları susturan düşünce asla tesadüf değildir. Derinlikle aydınlığın buluşmasında paydası olan bizler önce ve sonralarımız gibi duygu ve düşünceden ibaretiz.

Görünmeyen düşüncenin kılavuzu olan bizler kendimizi bulduktan sonra bizi hezeyana uğratan yanılgılar bile yanımıza kar kalacaktır.

Evet, müellif düşünceyi konu aldığım yazımı burada noktalarken yargı ve yanılgılarınızın arasına sıkışan ?aklınıza mukayyet olun.? diyorum?