USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

AŞIRI TURİZM, YAVAŞ ŞEHİR VE MARDİN

17-05-2022

Turizmde son yılların güncel konusu Aşırı turizm( OVERTOURİSM) üniversitelerin ortak çalışma, araştırma yaptıkları konulardan biri. Peki ne demek aşırı turizm? Hedef bölgenin turizmden dolayı yaşam kalitesinde düşüş, rahatsızlık ve bozulma, gelen turistlerin bekledikleri nitelikte bir gezi yapamaması, turist hoşnutsuzluğu yaşanmasıdır. Daha ileri bir anlamı turizmin  yenilgisi, beklenmeyen sonuçtur.

Aşırı turizmin sebeplerinden biri nüfus artışıdır, bölgede artan nüfus pahalılığa, hizmetlerin aksamasına sebep olur. Hayatın akışında aksaklıklar başlar. Ulaşım zorlukları, restoranlardaki, otellerdeki hizmetin kalitesinde düşüş,gürültü kirliliği, çevre kirliliği ve görsel kirlilik artık kaçınılmazdır. Üniversiteler arası ortak çalışmalarlaböyle durumlarda ne yapılması gerektiği araştırılmaktadır.

Aşırı turizmin bir nedeni de medyadır, medyanın devamlı bölgeyi gündemde tutması, aşırı abartılı bilgi vermesi, bu arada yanlış bilgiler de verilmesi sonucu bölge aşırı turist alır. Sonunda bölgenin sakinleri ah artık eski günlere dönsek serzenişlerinde bulunmaya başlarlar. İşler tersine döner bölgeden şikayetler gelmeye başlar.

Benim gözlemlerime göre Mardin son günlerde aşırı turizmin etkisi altında. Trafik karmaşası artmakta, motorsikletli kuryeler, özel araçların otopark sorunu, taksi sayısının yetersizliği yaşam kalitesinde düşüşe sebep olmaktadır.

Şehir taşıyabileceği rakamın üzerinde turist ağırlamaktadır. Yoldayürümenin zorluğundan bahsedilmektedir.

Şehirdeki doğal yaşam bir animasyon gösterisine dönmeye başlamıştır: poşu bağlama yarışından, tesbih satma yarışına, zorla mırra ikram etmeye, binek hayvanları süsleyip, turistleri zorla bindirip fotoğraf çekme gibi davranışlar şehirdeki doğal yaşamı etkilemekte, şehrin kültürüne zarar vermektedir. Aşırı turizm sonucu bir aşırılık yaşanmaktadır.

 CITTASLOW

Küreselleşme ve aşırı turizm sonucunda şehirler insanların çok hızlı yaşadığı, sürekli tükettiği yerler haline gelmiştir. Hızlı yaşayan hızla tüketen bir yaşam sürdürülebilir bir yaşam değildir. İnsanların daha sükunet içinde yaşayabilecekleri yerler sağlık ve mutlulukları için tercih edilir.  Cittaslow yani yavaş şehir, huzur içinde yaşama  düşüncesiyle, felsefesiyle doğmuştur. İtalyanca "Città " ve İngilizce "Slow" kelimelerinin birleşmesiyle türetilen "Cittaslow", "Sakin Şehir" anlamında kullanılmaktadır. Cittaslow 1999 yılında İtalya Belediyeler Birliği tarafından kurulmuş uluslar arası bir kuruluştur. Üyelerini müracaat ile uygun kriterlere sahipse kabul etmektedir. Türkiye'de 21 yerleşim bölgesi Cittaslow'a kayıtlıdır. Bu bölgelerden biri Urfa'nın Halfeti ilçesindir.

Benim görüşüme göre Mardinde bir cıttaslow  yani Yavaş Şehir olmaliydı.. Medreseleri, Manastırları ve Camileri ile insanda huşu uyandıran bu şehrin, sokaklarındaki amaçsız kalabalık, vur patlasın çal oynasın zihniyeti  şehrin artık eski özelliğini kaybettiğini gösteriyor. Unutmayalım kı kimliğini kaybeden şehirler kendilerine gösterilen ilgiyi de kaybetmeye mahkumdurlar.