USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GASTRONOMİ TURİZMİ VE MARDİN...

13-04-2022

Gastronomi turizmi yiyecek ve içecek üzerinden yapılan gezileri, bu gezilerin ekonomiye katkısını arttırmak amacıyla yapılan tanıtımları, çalışmaları kapsar. Bir yörenin yeme içme kültürü, sürdürülebilir yeme içme alışkanlıkları ve gelenekleri o kentin kültürel mirasıdır. Bu kültür mirasının ekonomiye katkısı gastronomi turizm ile gerçekleştirilebilir. Mardin’e ait yemek çeşidindeki zenginlik şehrin nüfusunun farklı etnisitelerden oluşmasından, yani kültürel zenginliğinden kaynaklanıyor. Türk, Arap, Kürt ve Süryani mutfakları, kendilerine özgü yemekleri ve içecekleri düşünüldüğünde Mardin gastronomi yönünden olağanüstü zenginliktedir. Bunun yanında bu yörede yetişen tarım ürünlerinin çeşitliliği de ayrı bir avantajdır, bu ürünlerin tanıtımı ve satışı için yapılan bütün çalışmalar da gastronomi turizminin eşliğinde geliştirilebilir. Geniş tarım alanlarına sahip olan şehrin kalkındırılması tarımın ve gastronomi turizminin ilişkilendirilmesi ile mümkündür.  Artık günlük yaşantımızda mesafeler kısalmıştır, kargo şirketleriyle alışveriş gelişmiş ve insanlar istedikleri ürünlere internet üzerinden alışverişle ulaşabilmektedir.

  Üretim, kooperatifleşme, tanıtım ve satış tarım ürünleri için izlenebilecek basamaklardır.

İlk örneğim İzmir Urla'dan. Bölgenin en çok yetiştirilen ürünlerinden biri olan enginar bir zamanlar sadece yörede satılan bir ürün olduğu halde bugün kurulan kooperatiflerle dünyaya açılmıştır. Bu sürecin ilk basamağı 2014 yılında düzenlenen Enginar Festivalidir. Başarılı bir belediye başkanı olan Sibel Uyar'ın projesiyle üretici kadın kooperatifi kurulmuş, ilk Enginar Festivali düzenlenmiştir. Enginar bugün ayıklanmış olarak paketlenerek ya da kavanozlarda konserve olarak internet üzerinden satılmaktadır, dünyaya açılmıştır. Urla Belediyesi  "Uluslararası Urla Enginar Festivali" ile Fransa'nın Strazburg kentinde "Yerel Kalkınma" alanında "İdeal kent" Ödülü'nü aldı. Festivalin yerli üretici ile esnafa dolayısıyla kentsel kalkınmaya etkisi büyüktür.

  İkinci başarı örneği Gaziantep şehrimizden. Gaziantep UNESCO yaratıcı şehirler listesinde yer alan şehirlerden biri. Geniş bir yiyecek spektrumu ile tanınıyor. Patlıcan kebabı, Beyran, İçli köfte, Fıstıklı baklava bu yiyeceklerden bazıları. Yemek kültüründeki zenginliğine dünyaya kabul ettirmiş durumda. Her yıl 25-27 Kasım'da Fıstık Festivali düzenleniyor, birçok yarışmalar yapılıyor ve turizmde dikkatleri çekiyor.

    Mardin gastronomi turizminde kendi programını kendi iç dinamiklerine göre belirlemelidir. Bölgeye özgü ürünler seçilerek, onların üretimi arttırılmalıdır. Örneğin Derik zeytini, Midyat mercimeği, Zinnar kirazı, Mardin bademi gibi. Tarım ürünlerinin tanıtımı için tarım ve gastronomi fuarı düzenlenebilir. Yöresel yemekler için ise festival gibi etkinlikler projelendirilebilir. Bunların doğru seçilen ürünlerle doğru zamanda doğru yerde yapılması önemlidir.

Turizm şirketlerinin düzenlediği turlarda turistlere yöresel yemeklerin servis edilmesi de gastronomi turizmini geliştirmek açısından önemlidir. Otellerde turlarla gelen turist gruplarına şehrin yemeklerini tanıtmak amacıyla özel geceler düzenlenebilir. Mardin yemeklerinin coğrafi adla tescillendirilmesi de ayrıca önemsenmelidir. Bugüne kadar Mardin'de 5 yöresel yemek olan Kaburga dolması, haşlanmış içli köfte olan İkbebet, Kibe, ve Sembusek olarak bilinen kapalı lahmacun ile Badem şekeri coğrafi işaret alarak tescillenmiştir, bunun dışında daha bir çok ürün tescillenebilir.

Mardin bölgenin en büyük inanç, gastronomi ve el sanatları merkezi olmaya adaydır.