USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HAKLISIN DERDO

10-05-2022

Okumaya yazmaya ara verdiğimde soluklandığım bir bahçe sanki şiir sayfam. Avare ruhumu dinlendirme anlarında sığınağım. Neden böyle bir sayfa açtığımı hatırlamıyorum. Ne kimin beni takip ettiğini ne de kimi takip ettiğimi bilmiyorum. Şiirlerimi paylaştığım sayfa.  Aslında kendi şiirlerimi de ciddiye alamıyorum …

Son günlerde beni takip edenleri ben de takip etmeliyim düşüncesiyle birkaç kişiyi  takip etmeye başladım. Güzel bir müzik eşliğinde memleket manzaraları içeren paylaşımlar  dikkatimi çekiyor.

Derdo'yu da paylaşımları ile tanıdım. Yürek yakan görüntüler, yürek yakan ezgiler, ağıtlar, şiirler paylaşıyor. Derdo müzikten anlıyor, beğenilerimiz örtüşüyor. O da beni takip edenlerden.

Aramızda bir türkü kardeşliği başladı. Ona adına uygun bir türkü gönderdim beğendi. Belki de ona bu adı ben verdim.

Ahmet Arif'i, Ahmet Kaya’yı çok seviyor, onlarla birlikte paylaşıyor o güzel resimleri. Benim de Ahmet Kaya paylaşmışlığım çoktur.

Profil resmi yok Derdo'nun. Çok geçmeden bir paylaşımında bir fotoğrafına rastladım, hemen bu sensin biliyorum dedim. Yalan söylemiyor, evet dedi. Hüzün ve öfke ile harmanlanmış bir duyguyu taşıyor sanki. Fotoğrafta Venceromos işareti yapmış, iki parmağı V gibi açarak. İtalyanca "Kazanacağız" demek venceromos. Kimileri Victory der, yani zafer. Her neyse, ikisi aynı anlama geliyor .

Asıl mesele ne kazanacağız. Kaybedilenlerin hesabını kimden soracağız. Ne oldu havaya savurduğumuz yumruklar, and içmelerimiz? Hayatı çok ciddiye aldık da ne oldu?

Pek gülümsemiyor bu çocuk. Derdo gülümse dedim. Biliyorsun böyle gelmiş, böyle gidecek, alış dedim, mutlu olmaya çalış. Bana gülümseyen komik bir adam resmi gönderdi, böyle mi der gibi… İşte böyle gülümse dedim. Gülümseyemiyorum dedi, ne kadar sahte, iki yüzlü bir toplum haline geldik, ne kadar ezdiler bizi. Ne kadar zorbayız birbirimize. Hayır desem yalan, evet haklısın dedim.

 Bir Mardin resmine müzik ekleyip hikayemde paylaştığım gün çok güzel paylaşım yazdı yorumlara. Beğenmesine sevindim. Resim ve müzik kardeşliğimiz devam ediyor demek ki.

  O gün o da bir resim paylaştı. Resimde  bir genç türkü söylüyor kapatıldığı bir odada. Hastane olabilir. Resmin üzerinde "sizce bu deli mi?" yazıyor. Arkasında gülüşen kişiler var. Sözler anlaşılmıyor fakat o ses, o ne güçlü, bas bariton bir ses… Bir türkü olamaz bu, ancak bir ağıt, umudunu kaybetmemiş, acıları kanıksamış birinin sesi, her şeye rağmen hiç pişman olmamış biri sanki, ağlarken güler gibi söylüyor. Ahmet Kaya'yı hatırlatıyor.  Gözlerimi kapatıp tekrar dinliyorum, içim daralıyor, içim sızlıyor ve söylenmeye başlıyorum. Çocuk, ben seni gülümsetmeye çalışırken sen  beni neden üzüyorsun ki? Sonra gözlerim doluyor, kendi kendime "Haklısın Derdo" diyorum.