USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İNANÇ TURİZMİ VE MARDİN

06-04-2022

 Turizm gezmek, görmek, dinlenmek veya ibadet etmek gibi çeşitli nedenlerle yapılan geziler ve bu gezilere katılımı artırmak için yapılan ekonomik, kültürel, sosyal önlemlerin tümünü ifade eder. Turizm faaliyetleri kentlere, ülkelere göre çeşitlilik gösterir. Kentlerin turizm çeşitliliğini iç dinamikleri belirler. Kimi kentlerin gelişmiş hastaneleri ile bu hastanelerde yapılan özel hizmetleri şehrin bir sağlık turizm merkezi olmasını sağlar. Kimi kentler Kapadokya'da olduğu gibi doğal oluşumları eşsiz güzellikleriyle, kimi kentler deniz sporları, tekne turları ile, kimi kentler de Kudüs örneğinde olduğu gibi din merkezi olması nedeniyle turist çekmektedir. Son yıllarda gastronomi turizminin de kentler için alternatif turizm çeşidi olduğu görülmektedir.

 Bütün bunları düşündüğümüzde Mardin'in en çok inanç turizmine yatkın bir yer olduğunu düşünüyorum.  Şehirde üç büyük dine ait kültürel zenginlik ve paralelinde tarihsel yapılar yönünden zenginlik Mardin için büyük bir avantajdır. Manastırlar, kiliseler, camiler ilgi çekmekte ve bunları görmek isteyen yerli turistler her geçen yıl bir önceki yıla göre dikkat çekici bir artışla devam etmektedir. En çok da geçmişte farklı nedenlerle bölgeden ayrılan etnik grupların atalarının bir zamanlar yaşadığı bu şehri ziyaret etmelerinin turizme katkısı bulunmaktadır. Midyat'ın Tur Abdin (Turabdin) bölgesi şehrin en çok turist çeken bölgesi olup bu bölgede bulunan dokuz kilisenin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne girmesi buradaki turizm hareketliliğini artırmıştır. Özellikle Deyruzaferan Süryanilerin haç merkezidir, inanç turizmi bakımından da en önemli bir yerdir.

 Çok kültürlülük Mardin için her zaman bir avantajdır. Camilerimiz de güzellikleri ve özellikleri ile turistlerin ilgisini çekmektedir. Mardin'in sembolü olan Ulu camide hazreti Muhammed'in sakalının olduğu bölüm çevre illerden gelen turistler tarafından ilgi ile ziyaret edilmektedir.

İnanç turizmini etkileyecek yerlerin tanıtımlarının yapılmasında Artuklu Üniversitesi’ne ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Kültür ve Turizm İl Müdürlüklerine büyük sorumluluk düşüyor.

 Kentler arasındaki turizm dayanışması da turizmin gelişmesi bakımından da çok önemli. Mardin Artuklu Belediyesi tanıtım videoları bu konuda yapılan iyi hizmetlerden biri. Yine Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün Turizm ve Sosyal İşler Dairesi’nin hazırladığı broşürler takdire değer.

Turizm şirketlerinin de bu konuda üstlerine düşen görevi yapmaları gerekir. Örneğin Urfa Göbeklitepe' ye yapılan turistik gezilerin Mardin'deki tarihi yerlerin gezilmesi ile birleştirilmesi, ortak bir tur hattı her iki kent içinde artı bir faydadır. GAP turlarında birkaç şehrin gezilerek buralardaki görülmeye değer yerlerin ziyareti turizm getirisini etkilemektedir. Bu turların çok iyi düzenlenmesi gerekmektedir. Bölge tarihi geçmişi ile mevcut anıtları ile dört beş gün değil en az bir ay içinde tam anlamı ile gezilebilir. Bunun için süre değişkenliği içinde çeşitli alternatif turlar oluşturulmalıdır. Mezopotamya turizm açısından Türkiye'nin en çok önem verilmesi gereken bölgesidir.

 Artık çoluk çocuğun ezberlenmiş yüzeysel bilgi ile rehberlik yaptığı zamanları geride bırakmamız gerekir. Turizm özenli çalışma ve araştırma gerektiriyor.