USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KARANTİNA ?SON-

10-04-2020

  Güzel Bir Bahar Gününde Merhaba

                     Coronavirüs ailesinin Covid-19 çocuğunu bir süre vücudumuzda misafir ettikten sonra uğurladık.

                     Bu ağırlama sürecinde bizi yalnız bırakmayan Doktorlarımıza, arayıp moral veren İl Sağlık Müdürüm Uz.Dr.  Saffet Yavuz´a, Her gün sabahın erken saatlerinde arayıp durumumuzu soran Ömerli Devlet Hastanesi Başhekimi Ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Ve Aile Daire Başkanım Uz.Dr.Mehtap Bingül´e, Okuyucularla buluşmamı sağlayan ve konuya duyarlılığından dolay Mardin Söz Gazetesi ve Mehmet Çelik abimize

                     Bizler için adak adayan, hatim indiren, dua eden, telefonla arayan sosyal medyada mesaj atan dostlarımıza sonsuz teşekkürler. Sizleri üzdük üzgünüz.

                     Bu sürecin bize öğrettikleri var, bunları hem fiziki hem de ruh sağlığımız için paylaşmak istiyorum.

Dikkate Alınması Gereken Doğrularımız

1.Doğru Bilgi

Doğru bilgileri doğru yöntemlerle almamız gerekiyor. Bu süreçte özellikle sosyal medyada yayılan bilgi kirliliğinde doğru bilgiyi almak lazım. Bu bilgiler devletin resmi kurumları ve kurumsallaşmış haber merkezleridir. Bu bilgilerin hesap verilir olması yüzünden çok daha dikkatli ve güvenilirdir. Bilgilerin bilimsel ve uzmanından alınması önemlidir. Bu bilgiler ne kadar acı olursa olsun ona karşı alınacak önlemlerde o kadar verimli olur.

2.Doğru Duygu Durumu

Geçirdiğimiz süreç çok basit bir süreç  değil. O yüzden pandemi sürecinin olumlu tarafına bakmak lazım. Ölü sayısından çok iyileşenleri, Bulaşandan çok bulaşmayanları veya bulaşanların çoğunun iyileştiğine odaklanmak lazım. Gelecek günlerde çocuklarımızın mezuniyet, düğün ve diğer güzel günler ve sıkıntıya girebileceği günlerde bizlere ihtiyaçlarının olabileceğini hayal ederek, iyimser ve direngen olmak üzerimde büyük bir görev olmalı.  Aksi takdirde başkasına gerek duymadan kendimizin felaket tellalı oluruz.

3.Doğru İnanç

İslamda, İslamın şartlarında önce imanın şartları gelir. Allaha inanıp her şeyin ondan geleceğine ve Kadere inanmak önemlidir. Hani Hazreti Peygamber diyor ya İlim Çinde de olsa gidin alınız. Safsata, hurafe ve bilimsel bir zemini olmayan yöntemleri ret edilmeli.  Bilim kurulu ve bilim insanlarının söylediklerini harfiyen uygulamak inancın gereği diye inanılmalı. Bu süreçte komşusu aç iken tok olan bizden değildir hadisi daha çok önem kazanıyor. Yardımlarınız önce komşularınız, sonra mahalleniz, ilçeniz iliniz ve ülkenizdeki yoksullar için olmalı. Sağ elin verdiğini sol el görmesin ama.

4.Doğru Zamanda Doğru Mekanda Bulunmak.

Bilim kurulu ve bu konudaki uzmanların ne zaman ve hangi sürelerde evde kalınacağı, sokağa çıkma kriterleri, sosyal mesafe ve hastaneye hangi belirtilerle ne zaman ve nasıl gidileceğine dikkat etmek lazım. Karantina, izolasyon süreçlerini uzmanların gözetimi ve tavsiyelerine harfiyen uyulması hayati derecede önem taşır.

5.Doğru Sorumluluk

Covid -19 hastalığı diğer kronik hastalıklar diyabet, tansiyon gibi hastalıklar gibi sadece bireyin kendisini etkileyen bir hastalık değildir. Virüs size bulaştığında çevrenizdeki herkesin hayatını tehlikeye atmaktadır. Önemsememe ve sorumsuzluk en yakınınızdan başlayarak insanların hayatına mal olabilir. Sorumluluğu doğru ve ciddi algılayıp ona göre hareket etmek lazım aksi takdirde en basit deyimi ile katil olmanız kaçınılmazdır.

6.Doğru Beslenme

Harcadığınız enerjinin karşılığı gelen kadar yemek yiyin.

Yada yediklerinizin tümünü  mutlaka  hareket ederek eritin

Bundan sonraki yazılarımı Corona güncesi altında yazmayacağımı belirttikten sonra.

Doğru yer

Doğru zaman

Doğru düşünerek

Doğru insani sorumluluğumuzda

Doğru ve güzel bir yaşamın bir parçası olmak dileği ile

Sevgi ve saygılar