USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KATİL KARAKTERLER

23-07-2019

İnsana dair aynada tuttuğum günlükte bugün hepimize kınama cezası getirerek biz ve bizimle bütünleşen katil karakterimize değineceğim. Peki karakter olarak siz hangi gruptansınız?

1-Yobaz, taş kafa(inatçı), faşist, fanatik
2-Korkak, çekimser, içine kapanık
3-Yalancı, fırıldak, düzenbaz ve hilebaz
4-Çıkarcı, yalaka, benmerkezci
5- Girişken, delişmen, atak
6-Realist, idealist, akılcı
7- Adil, dürüst, duyarlı, vicdanlı

Saydığım bu maddelerin çoğu ta kendimizindir. Bu karakter sıralamasını başka maddelerle harmanlamak olanaksızdır. Neysek oyuz. Yani ne yobazla akılcılığı, ne çıkarcı ile vicdanlıyı aynı maddeye aynı bedene sığdırabiliriz. Sessizliğinizi bozdum mu yoksa sizi düşündürdüm mü bilmiyorum ama her ne tepki verdiyseniz çoğunuzun gözü tavrınızın iştahını kabartan 5, 6 ve 7ci maddeye takıldı değil mi? Eğer zaten o karakterlerdeyseniz sorun yok. 1, 2, 3 ve 4cü maddeleri taşıyan karakterdeki kişiler toplumun dengesini bozduğu gibi 5,6 ve 7ci karakterler kuşkusuz düzen toparlayıcıdır.
Peki, her gün beraber yiyip içtiğimiz bu karakterdeki insanları nasıl tanıyıp iyileştireceğiz? 
Bu yazıyı okuyanlar mümkünse önce dönüp kendisine sonra etrafındakilere baksın. Tanıdığınız insanlar arasında kaç kişi bilgili, kültürlü, anlayışlı, yürüyüş ve gülümseyişiyle etkili, konuşması ve yardımseverliği ile erdem timsalidir. Ve ya tanıdığınız kaç kişide bu karakterlerin tam zıttı insanlar mevcut? Hesaplayalım lütfen, hesaplayalım? Birbirimizi incitmeden değerlendirelim. Sizce toplumun bu en hasta karakterlerini bilgi, edep, anlayış ve beceri ve hür sesimizle utandırmanın vakti gelmedi mi? Yoksa ?Amaan bize ne? Her koyun kendi bacağından asılır mı?? Dediniz. Demeyin! Diyen olduysa şayet 1ci maddedeki karakterleri giyindiniz demektir. Karakterlerin yanı sıra önyargı, bön yargı olmadan bütün kurumları ve hatta en dokunulmaz kurumları bile kendi vicdani iradenizle yargılayın? Korkmayın, her kurum kendi çapında kendi saltanatından ibarettir. Dünya merkezinde birbiriyle iniltili biz insanların yeri ayrıdır fakat konuların insana yansımaları farklıdır. Yani demem o ki biz insanlar bizimle ilgili konulardan ne kadar haberdarız? İnsana sunulan bu merkez ve içindekileri ne kadar umursuyorum? Herkes görevini layıkıyla yapıyor mu?
Peki ya çok şey biliyormuş gibi etrafta cirit atanlara ne demeli? Bu tip insanların eylemsizlik ve icraatsızlıklarından gına gelmedi mi? Bu tip çokbilmişler, bilmişlikleri falsoyla sonuçlanınca durumu ya geyik muhabbetine çevirirler veya sert bir tavır takınıp vatanseverlik ayaklarına takılırlar. 
?Çok biliyorum deyip hiç bir şey bilmeyen sayın vatandaş! Vatanın içindeki insanı sevmeden vatanını nasıl sevebiliyorsun aklım almıyor?? Çünkü sevmek bir bütünlüktür ve insan o bütünlüğün içindeki en özlü sözlüktür. 
Kendini akıllı zanneden bu katil karakterlere son bir kaç soruya değinmeden geçemeyeceğim:

-Hırs patlamalarınız yüzünden kaç insanın yarınlarını yok ettiniz? 
-Sevmeyerek şimdiye kadar kaç insan öldürdünüz?
-Yalan söyleyip iftira ederek kaç insanı yaraladınız?
-Aşağılayarak, hor görerek kaç insanı arkasından uçuruma ittiniz?
-Aptal savaşlar yüzünden kaç çocuğun üzerine kâbus gibi çöktünüz?
-Ahmak egolarınız yüzünden kaç kadının ırzına geçip öldürdünüz? 
-Sırf gözünüz doysun diye kaç insanın lokmasına göz diktiniz?
-Yattığınız yerden kaç komplo kurup, kaç insanı yerinden yurdundan ettiniz?

Sizce toplumsal düzenin bu şekilde şekil alması imkân dâhilinde mi? Bu yalan ekili tarlada daha ne zamana kadar koyun gibi güdüleceksiniz? Çoğu bizler yine, en kestirme yol olan üç maymunu oynayacak.?Görmedim, duymadım, bilmiyorum? söylemleriyle yine inkâra kaçmayı tercih edecek. Ya da ağıt sesiyle zil takıp oynayacak. Durmayın kendinizden kaçın! Adı üstünde ´tercih sizin?´ İradeye hüküm dayatmak haddim değil. O´nu terbiye edecek olan sizlersiniz, bizleriz. Kimse kimseyi sevmek zorunda değil fakat saygı ve duyarlılık kavramları herkes için elzemdir. İnsansak elzemdir, kardeşsek elzemdir. Güzel düşünmesi gereken o güzel başımızı mümkünse artık medyadaki politik kavgalardan kaldırıp en şeffaf halimize dönelim.

?Duyarlılık bir kez çıkıp giderse şuurumuzdan, yetişemeyiz arkasından.
Elimizde kupkuru sapı kalır, eyvah çeker dururuz dil yarasından??

Her günün bitiminde vicdanımızı bin kaşık suya boğalım ki güzel huylarımız susuz, kalmasın.

Kötü huy ruhsuzdur kaçırır neşeni
Gözden, gönülden düşürür seni
Gölgene basmaya vaktin kalmaz
Ruhuna ruhban ol ki yürüsün gemi