USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KIZILTEPE’YE YENİ FAKÜLTE …

09-03-2022

Kızıltepe’de Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi açıldığı haberini okuduğumda gözlerimin önüne elli yıl önceki Kızıltepe ve yol üzerindeki Mardin İlk Öğretmen okulu geldi. Elli yıl önce o Öğretmen okulunda öğretmendim. Uçsuz bucaksız ova, ekili tarlaları ile sanki unutulmuş bir ilçeydi Kızıltepe. Haberi okuduğumda aklımdan ilk geçen; o kadar küçük bir yere fakülte açmak gerekli miydi?  Sonradan tarım alanı olarak ne kadar geniş olduğunu anımsadım.

Kızıltepe’nin yeni halini gördüğüm halde zihnim bana oyun oynuyor eski halini anımsıyorum. Bu Mardin için de geçerli. Yenişehir'in varlığını bir türlü kabul etmiyor aklım. Şehir hep eski haliyle gözümde canlanıyor. Bir an böyle bir yere fakülteye ne gerek var diye düşünmem o yüzden.

Mardin çevresi ile birlikte elli yılda çok değişti. Nüfusu arttı, kendi büyüklüğüne bir şehir daha eklemlendi sanki. Artık o büyük şehir olduğu için bir üniversitenin olması zaten gerekliydi. Tarihinde Medreseler şehri olarak anılan Mardin'in tekrar ilim yuvası olarak anılması hepimizin beklentisi.

Mardin tarihinde ilk üniversitenin Nusaybin'de Nihibis Akademia diye bilinen, Hıristiyan Süryani kilisesi olan Mor Yakup kilisesi olduğu bilinir. Yine Kasımiye, Zinciriye, Darül Zafaran bir zamanların en önemli ilim merkezleridir. Mardin’in ilim yuvası diye anılması o döneme aittir. Umarım Artuklu Üniversitesinin çalışmalarıyla, eğitim ve araştırmalarıyla Mardin yine böyle bir üne kavuşur.

Artuklu Üniversitesi ile ilgili yaptığım araştırmalarım sonucunda fakültelerin yörenin beşerî yapısı ve dinamiklerine uygun seçildiğini kanısına vardım. Arap Dili ve Edebiyatı, Kürt Dili ve Edebiyatı, Eğitim Bilimleri Fakültesi bence çok yerinde seçimler. Yüksek okullar da öylesine iyi seçilmiş yöresel yapı düşünülerek. 2007 yılında kurulan üniversite giderek gelişiyor, etkinlikleri ile dikkat çekiyor.

Tabii bazı sorular da ister istemez aklıma takılıyor üniversiteyi incelerken. Acaba bu fakültelerdeki eğitim evrensel ölçülere uyuyor mu? Öğretim üyeleri yeterli sayıda mı? Yeterli araştırma yapılıyor mu?  Yoksa her kente bir üniversite anlayışı ile yapılmış, orta öğretim kurumlarından farkı olmayan bazı üniversitelerin düzeyinde mi eğitim veriyor? Daha çok araştırma yapmam gerekiyor.

Bölgeyi tanımak için Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verilerine ulaşıyorum. 2021 yılı verilerine göre bu bölgedeki iktisadi faaliyetlerinin %66.8’i tarım, çiftçilik ve hayvancılık. 3 milyon 140 bin dekar tarım alanı var, Suriye'ye kadar uzanıyor. Bu bölgede faaliyet gösteren 28 bin çiftçi var. GAP projesi tamamlandığında bölgenin sulama sorunu da kısmen çözülmesi bekleniyor. Gelişmiş teknolojilerle yapılan tarımın Türkiye'ye faydası büyük olur. Bütün bunların iyi bir kadroyla olacağını düşünüyorum. Aslında bütün bunların çok daha önceleri yapılması gerekirdi. Bu misyonu yüklenecek kişilere başarılar diliyorum. Fakülte Kızıltepe halkına hayırlı uğurlu olsun.

 

*Bölgeyi tanımamda bana yardımcı olan, sorularımı cevapsız bırakmayan arkadaşım Mehmet Çelik'e de teşekkür ediyorum.