USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MARDİN'DE BAYRAM TURİZMİ, TURİZM BAYRAMINA DÖNDÜ

05-05-2022

Pandemi sonrası ilk Bayram olan Ramazan Bayramı'nda Mardin %100 artan turist sayısı bayram havası yaşattı. Oteller %100 doluluk ile şaşırttı. Esnaf bayramda en çok yüzü gülen gruptu, restoranlar da öyle. Havaların güzel gitmesi de herkesin işine yaradı. Meydanlar, sokaklar, tarihi yerler, çarşılar doldu taştı.  Herkes keyifle kutladı bayramı. 

Turizm açısından bakıldığında ufak tefek şikayetler de vardı elbette. Ben de bir yerel rehber olarak sokağın nabzını tuttum. Özellikle turist memnuniyeti açısından araştırdım. Turist açısından incelerken özellik de çeşitli şehirlerde kaldığım marka otellerin Mardin’deki otellerini seçtim. Yerel rehber olarak bu oteller için yazılan yorumlardan yararlandım. İkincil olarak da yapılan şehrimizdeki genel yanlışların neler olduğunu araştırdım. Bu bölümde de görüştüğüm kişiler arasında esnaflar, yerli turistler, sanatçılar ve arkadaşlar vardı. 

 Bunları bir sonraki bayrama hazırlanırken yararlı olabileceği açısından paylaşmak üzere kaydettim. Bu kez akılda kalması için maddeler halinde yazacağım.

 1. Şikayetlerin en yoğun olduğu konu kahvaltı ve akşam yemeği saatlerinin erken sonlandırılması örneğin Sabah 10 akşam 10'dan sonra servisin olmaması. 

2. Kahvaltı ve akşam yemeklerinde yöresel ürünlerin servis edilmemesi.

3. Bazı otellerde içki servisinin olmaması yani içki yasağı.

4. Kahvaltıda çıkan ürünlerin kalitesizliği.

5. Odalarla ilgili şikayetler de en başta temizlik anlayışındaki eksiklikler geliyor. Özellikle havlu şampuan gibi malzeme eksiklikleri ve yedeklerin bulunmaması.

6. Eşyaların, mefruşatın eskiliği.

7. Odaların sigara içilebilir içilemez diye ayrılmaması.

8. Kalifiye eleman sıkıntısı, özellikle yabancı dil eksikliği.

9. Belboy ve vale gibi yardımcı eleman eksikliği.

10. Ses kirliliği, müziğin fazla açılması, müzik seçimi.

 

Bu tip şikayetlere verilen yanıtlara baktığımda işletmecilerin durumu olumlayarak nezaket içerisinde yanıtlar vermesi sevindirici.

 

Esnaf, sanatçı, sade vatandaşlar ile yaptığım görüşmeler sonucu duyduğum şikayetler genelde şehir merkezi ile ilgili.

1. Turistlerin gelmesi ile şehrin trafiğindeki artış, trafik tıkanıklığı, park sorunu.

2. Turist taşıyan araçlardaki tur operatörlerinin rehberlerin şehir hakkında bilgisinin olmaması ya da yetersiz bilgi sahibi olması.

3. Turistlere gönüllü rehberlik yapan gençlerin yetersiz yabancı dil yüzünden turistleri yanlış bilgilendirmesi örneğin Kırklar kilisesi yerine kırk haramiler kilisesi demeleri gibi. Gereksiz yere soykırım, katliam gibi sözcükleri kullanmaları.

4. Turistlerin kendilerine uygulanan farklı fiyatlar karşısında komşu şehirlere gitmeleri.

5. Birinci caddenin vazgeçilmez alışkanlığı olan hanutçuluk ve "buyurun buyurun" şeklindeki davetlerdeki ısrarcılığı.

6. Her kademede denetim eksikliği.

7. Toplu taşımadaki güzergahın zaman kaybına sebep olması. Alternatif taşıma araçlarının olmaması.

8. Turistler tarafından eve götürülmek üzere alınan Yöresel ürünlerin genelde kalitesiz ve bayat olması.

Elbette ki şikayetler bu kadarla kalmıyor kültürel miras olan anıtların, tarihi yerlerin ziyaretlerinde, neler oluyor bitiyor incelenmesi, çevreye hasar verilmemesine dikkat edilmesi gerekiyor.

 Bu bayramda böyle geçti, kimine bayram kimine seyran.

Hepimize nice bayramlar...