USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MARDİN’DE TURİZM SİNYAL VERİYOR.

14-04-2024

Aşırı turizm hedef bölgede turizmden dolayı yaşam kalitesinde düşüş, rahatsızlık ve bozulma, gelen turistlerin bekledikleri nitelikte bir gezi yapamayıp hoşnutsuzluk yaşamasıdır. Daha ileri bir anlamı turizmin  yenilgisi, beklenmeyen sonuçtur.

Aşırı turizmin sebeplerinden biri nüfus artışıdır. Bölgede artan nüfus pahalılığa, hizmetlerin aksamasına sebep olur. Hayatın akışında aksaklıklar başlar. Ulaşım zorlukları, restoranlardaki, otellerdeki hizmetin kalitesinde düşüş, gürültü kirliliği, çevre kirliliği ve görsel kirlilik artık kaçınılmazdır.

Aşırı turizmin bir nedeni de medyadır, medyanın devamlı bölgeyi gündemde tutması, aşırı abartılı bilgi vermesi, yanlış bilgiler vermesi sonucu bölge aşırı turist alır. Sonunda turizmin getirdiği değişim nedeniyle bölgenin sakinleri ah artık eski günlere dönsek serzenişlerinde bulunmaya başlarlar. İşler tersine döner bölgeden şikayetler gelmeye başlar." Nesrin Aykaç (17. 5. 2022.)

Mardin'de bayramda yaşananlar aşırı turizm belirtilerini veriyor mu?

İki yıl önce yine  turizm ile ilgili yazdıklarımı açıp gözden geçirdiğimde, gelen şikayet mesajlardaki bilgilerle karşılaştırdığımda durumun aşırı turizmin belirtilerini görüyorum. Turizmde yaşanan sorunlar iki yıldan bu yana tekrar ediyor. Bu sorunların bazıları şehrin coğrafi yapısından , bir kısmı işletmecilerin ve esnafın ticaret anlayışından, bir kısmı yerel yönetimlerin ihmallerinden doğuyor.

Turizm konusunda sıklıkla durum değerlendirmesi yapılması gerekiyor. 

Mardin'in bu bayramda yaşadığı en büyük sorun trafik ve  park sorunu olmuştur. 1. caddenin iki tarafına park eden otomobillerin yolu kapatması sonunda trafik defalarca kilitlendiği çoklukla yazılan sorunlardan biri. Otopark sayısı yetersiz, ihtiyaç giderek artıyor. 

Turizm rehberi Nagehan Selek Akın Otogardan Sabancı müzesine kadar 1 saat 50 dakikada gidebildiklerini anlatırken, yolu kapatan bir aracı açmak için dört turistin arabadan inerek kol gücüyle bir arabayı kenara çekerek yolu açtıklarını anlatıyor. 

Gelen turistlerin görmek istedikleri tarihi yerlere ulaşım araçlarının azlığı nedeniyle ulaşamadıkları bir başka yakınma konusu. Park eden otomobillerin İstasyon bölgesine kadar uzaması da gelen haberler arasında yeralıyor.  Trafiğin durması nedeniyle Eski Mardin'e gitmek isteyenler ancak yürüyerek ulaşmışlar. 

Nisan sürprizi yağmur da  eklenince bayram günlerinde zor anlar yaşanmış.

Diğer sıkıntılardan biri bayram tatili nedeniyle kapalı olan restoranlar.  Turistlerin aç kaldığı söyleniyor. Çarşıda bazı dükkanların kapalı olması bir yanda sorun diğer yanda açık olan dükkanlarda esnafın da bayram zammı uygulaması; örneğın 100 liralık bir malı 500 liraya satması bir başka  sorun, fırsatçılık bitmiyor. 

Her zamanki gibi kapı önlerindeki şeker ikramlarının sürmesi, şekerlerin bayat olması konuşulan şikayetler arasında.

Bayram nedeniyle at binme ve eşekle dolaşma fiyatları da 50 liradan 200 liraya çıkmış. (Bir hayvansever olarak hayvanların bu şekilde ticari meta olarak kullanılmasını kınıyorum.)

Değişik bir haber de Mardin'de hanutçuluğun giderek artması. Bilmeyenler için “hanutçuluk” turizmden doğan bir meslek olup

bir kişinin bazı dükkanlarla anlaşarak  turistleri alışveriş yapmaları için o dükkanlara götürmesi ve yapılan satıştan gizli pay almasına denir. Bu işi yapan kişilere hanutçu denmektedir. Mardin'deki hanutçular turistleri "otelinizde müzik yok, sizi en iyi müzik yapan eğlence  yerlerine götürelim" diyerek kişi başına 250 lira almaktalarmış.

Bütün bunlarları duyduktan sonra Mardin'de turizmin yetkili yerel birimlerce bir kez daha masaya yatırılması gerektiğini düşünüyorum. Denetim, tedbir, eğitim  gerekenlerin başında geliyor. Sadece turist sayısının artması amaç olmamalıdır, iyi hizmet ile turizmin sürdürülebilirlik açısından da geliştirilmesi gerekir  Gelen turistlerin 12 ay boyunca tekrar gelmelerinin sağlanması  önemlidir. 

Turizm sadece şehrin tanıtımını yaparak turist çekmek değildir, gelen turistlere doğru hizmet vermek, yapılan hizmeti geliştirmektir. Mardin için “Bir giden bir daha gitmez” yakıştırması hepimizi üzer.