USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARANLARA "DUR" DEMELİ ARTIK

18-10-2023
Bu konu ile ilgili ve yetkili makamlara hatırlatma ve bir an önce önlem alma amaçlı bir yazı olacak bugünkü yazımız.
Mardin'in her ne kadar çözüm beklemekte olan onlarca sorunu var ve bu sorunlar değişik zamanlarda, değişik platformlarda dile getiriliyor olsa da , an itibariyle Mardin'in çözülmesi hemen gerekli öncelikli sorunu ; adetâ bir "ölüm makinası" halini almış "motorsiklet terörüdür"
Evet, öncelikli halledilmesi gereken bir sorundur çünkü ;
# sonunda bir hayatın yok oluşu vardır,
# sonunda ölüm vardır,
# sonunda gözyaşı vardır.
Oluşmuş her türlü kaza, tabii ki kaderin bir tecellisidir.
Ve de sonunda yaşanacak ölümler tabii ki bir yazgının sonucudur.
Ama ;
canlı bomba gibi ortalıkta dolaşan,
ölüme davetiye çıkaran araçların ehliyetsiz ve bilinçsiz kişilerin fütursuzca kullanımına izin verilirse ; meydana gelecek her türlü ölümlü-ölümsüz kazalar, kader olmaktan çıkarak cinayete dönüşmüş olur.
Önlemi alınmamış olması ise, tam anlamıyla "ölüme davetiye çıkarmak"olur.
Ne zamandır Mardin'de yaşamakta olan herkesin dikkatini çeken, her yerde konuşulmaya devam etmekte olan motorsiklet sürücülerinin kural-nizam tanımadan ; hem kendilerinin, hem başkalarının hayatını hiçe sayar biçimde kullandıkları motorsikletlerle estirdikleri trafik terörüne dikkat çekme düşüncesi taşıyor okumakta olduğunuz yazı.
Ülkenin yaşadığı pandemi sürecinin hediyesi olan motorsiklet-kurye uygulamasıyla ; her tarafta olduğu gibi Mardin'de de yüzlerce motorsiklet, şehir içi trafiğinde oluşturduğu yoğunlukla trafiği çekilmez hale getirmiş durumda.
Büyük bir çoğunluğu yemek servisi yapmakta olan moto-kuryeler ; siparişlerin erken varması için her türlü trafik kuralını ve insana saygıyı hiçe saymak suretiyle ölüme davetiye çıkarmayı var gücüyle sürdürüyor.
Bazı güzergahlarda Elektronik Denetim Sistemi (EDS) uygulamaya konmuş olmasına rağmen, sorumsuzca motorsiklet kullanma huyundan vazgeçen yok gibi.
Kafasına geçirdiği kaskla her türlü önlemi aldığını, hiç zarar görmeyeceğini, başkasına da zarar vermeyeceğini sanan motorsiklet sürücüsü ;
iki hamburger iki ayranı,
üç porsiyon lahmacunu,
acılı Adana Kebapları soğutmadan yetiştirmek için ;
# ters yönde gitmeyi,
# yaya kaldırımını kullanmayı,
# yaya geçidinden geçmeyi,
# hareket halindeki araçların arasından zikzak geçişler yapmayı,
# hız limiti tanımadan süratli gitmeyi,
# hareket halindeki aracın sağından geçmeyi hüner belleyerek ; büyük-küçük araçların yoğunluğuyla zaten çekilmez olan trafiği kana bulama tehlikesiyle karşı karşıya getirenlere "dur" demek kaçınılmaz bir zaruret halini almıştır.
Bu tablo karşında gerekli denetimlerin yapılarak caydırıcı önlemlerin alınması , duyarlı tüm vatandaşların beklentisidir.
İnsan hayatı ;
sorumsuz ve maceraperest birinin davranışına terk edilecek kadar ucuz değildir.