USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

VATANDAŞA HİZMETİN KARŞILIĞI PARA CEZASI

11-11-2023
"Sen misin vatandaşa
ücretsiz taşıma hizmeti veren"
"İBB'ye 161 milyon lira para cezası"
Sayıştay ;
# dini ve milli bayramlarda,
# üniversite giriş sınavlarında,
# okulların açıldığı ilk günde,
# İstanbul'un Fethi ve
# İstanbul'un Kurtuluşu kutlamaları etkinliklerinde; toplu taşıma araçlarında vatandaşa ücretsiz ulaşım hizmeti götürdüğü için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni para cezasına boğdu.
Ücretsiz yolcu taşımanın kamu zararına yol açtığı gerekçesiyle ve yasalara aykırı bir uygulama olduğundan bahisle ; İBB'ye161 milyon lira para cezası veren Sayıştay, bu cezanın Başkan ve 312 meclis üyesinden tahsil edileceğini açıkladı.
Karara itiraz eden Başkan İmamoğlu ve 312 meclis üyesinin itirazlarının reddedilmesi ve kararın kesinleşmesi halinde ; her meclis üyesinin 520 bin lira para cezası ödeyeceği belirtildi.
Önceki belediye yönetimlerince de aynı uygulamalar yapılmasına rağmen, aynı cezai işlemin uygulanmamış olması akıllarda soru işareti bırakmakta.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uygulaması sonrası yürürlüğe giren yasalardan biri olan 4736 sayılı yasa ile; ücretsiz ve indirimli tarife uygulama yetkisinin Cumhurbaşkanı'na ait olduğuna bakıldığında ; yaklaşan mahalli seçimler nedeniyle, kararın siyasi olduğu, verilecek talimatlarla benzer yıpratma çalışmalarının sıkça yaşanacağı gözükmekte.
2019 seçimleri sonuçlarının ardından, "davul birinin boynunda, tokmak başkasında" sözü bugünleri işaret ediyordu sanki.
Düşünebiliyor musunuz ;
vatandaşın refahını sağlamak amacıyla kentte yapılacak yerel hizmetler, başkan ve meclis kararı dahilinde gerçekleşirken ; belirli günlerde vatandaşa ücretsiz toplu taşıma hizmeti götürmek ancak Cumhurbaşkanı kararıyla verilebiliyor...