USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA'ya AÇIK MEKTUP

14-11-2023
Sayın Bakan ;
Yasadışı faaliyetler ile mücadele konusunda büyük zaafiyetlerin yaşandığı uzun süreli bir dönemde, yani ;
# uyuşturucu madde ticareti,
# yasadışı bahis,
# organ mafyası,
# kara para aklama faaliyetleri,
# çek-senet mafyası,
# yurt dışına adam kaçırma,
# yolsuzluk-usulsüzlük,
# rüşvet ve irtikâp,
# kamuya zarar gibi; sıraladıkça çoğalacak eylemler karşısında gerektiğince mücadelede bulunulmadığı gibi ;
# "yapanın yanında kâr kalır" şeklindeki bir anlayışın hakim kılındığı,
# hak-hukuk gözetmeksizin "kırın bacaklarını" emrinin verilebildiği,
# yıkımı konusunda mahkeme kararının olması gereken bir yer için "siz yıkın, karar sonra alınır" denilebildiği,
# demokratik hakların askıya alındığı,
# bu hakkı kullanmaya kalkanlara karşı zor kullanıldığı,
# devlet olma adabına hiç yakışmayan "ohhh...ohhh..." üslubuna bile başvurulduğu ; Cumhuriyet ve demokrasi adına talihsiz bir dönemin ardından Bakanlık görevine getirildiniz.
Sayın Bakan ;
Göreve başladığınız günden bu yana, yukarıda saymaya çalıştığım olumsuzluklardan birçoğuna karşı başlatmış olduğunuz, alışılmadık derecede ciddi mücadele, kamuoyunda karşılık bulmuş durumda.
"Yapanın yanında kâr kaldı" anlayışına karşı "yapanla-yaptıranla mutlak mücadele" şeklindeki kararlı operasyonlar, vatandaşın bu konudaki beklentisini üst düzeye çıkartmıştır.
Başta kamuya zarar verme ve haksız kazanç elde etme konuları başta olmak üzere, her türlü yolsuzluk ve usulsüzlükle mücadelede atacağınız her adım size duyulan güveni daha da yukarılara taşıyacaktır.
Sayın Bakan ;
Sayıştay'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Meclis Üyelerini; belirli günlerde vatandaşın toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmasını sağladığı için "kamu malına zarar ve usulsüz uygulama" gerekçesiyle 161 milyon lira para cezasıyla cezalandırmış olduğu haber, akıllara haklı olarak daha önceleri çeşitli yolsuzluk ve usulsüzlükle gündeme gelen ve haklarında ciddi iddialarda bulunulan bazı yöneticileri getirdi.
Müfettiş raporlarıyla haklarındaki iddiaların doğru olduğu tespit edilmiş olmasına rağmen ; bu kişilere bakanlıkça soruşturma izni verilmemiş olması ve şu ana kadar herhangi bir yaptırıma tabi tutulmayışları vatandaşın vicdanını sızlatmış durumda.
Milletvekillerinin meclis kürsüsüne taşıyıp soru yönelttiğinde; Horasan Belediyesi ile ilgili açıklama getirdiğiniz halde, zamanın Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliğini yapan eski Vali Mustafa Yaman ile ilgili bir açıklamanız olmadı.
Kamu vicdanı sizlerden ; daha önce bir şekilde kollanarak yargılanmaları için soruşturma izni verilmemiş bu kişiler için soruşturma izninin verilerek adaletin önüne çıkarılmasının sağlanmasını beklemekte.
Vatandaşın bu haklı talebinin karşılık bulacağı umuduyla, başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum.