USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

5 ARALIK KADINLARIN SEÇME VE SEÇİLME HAKKINI KAZANDIĞI GÜN

05-12-2023

Seçim konusunda 2. yazımın bu güne denk gelmesi tamamen tesadüf. Memleketlerim olan Mardin ve İzmir’de son durumları takip ederken bir de baktım ki bugün Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 89. Yıl dönümü. Konuyu seçim tarihi açısından da değerlendirmeliydim, cinsiyet ayrımcılığı yapmayan eşitlikçi ve adil toplum açısından da. Rakamlar şöyle;

Bu güne kadar seçilen erkek belediye başkanı 32 bin kişi, seçilen kadın belediye başkan sayısı 150 kişi olmuş. İzmir’de son 93 yıldır seçilmiş il belediye başkanı kadın maalesef yok. İlçelerde seçilen kadın belediye başkan adayı sayısı 13 rakamıyla hüzün verici. Ne yazık ki önümüzdeki seçimlerde İzmir ili için kadın aday adayı sayısı henüz üç civarında. 

Bu arada aday adayları listeleri oldukça kabarık görünüyor. Memleketten ne kadar eli kalem tutmuş, mürekkep yalamış kişi varsa döküldü ortalığa. PTT Müdürü, Veteriner, Emekli Doktor, Mühendis, Öğretmen, Vali, ve daha niceleri var listelerde, bir tek benim adım yok. Sahi neye göre seçilecek adaylar? Bu adaylar arasından uygun olanı nasıl seçilir? Herkes neyin peşinde? Peki, bu işi en iyi şekilde yapabilecek kadınlar nerede?

 Benim iki memleketimde de durum aynı. Kadın aday çok az, oysa çok başarılı kadın belediye başkanları da gördü bu ülke.

 Türkiye’nin ilk il kadın belediye başkanı olan Fatma Müfide İlhan,(1911-1996) Mersin'de  Belediye başkanlığı yapmıştır. Başarılı bir başkan olarak tarihe geçmiş. Kadınların siyasal yaşama katılımına öncü ve örnek olmuş farklı sosyal katkıları ile anılıyor.

Diğer kadın belediye başkanları da belediye başkanlığında başarılı olmuşlar.

 Son belediye seçimlerinde Türkiye'de 81 ilde 4 ilde kadın belediye başkanı seçildi. AK Parti'den Fatma Şahin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve CHP'den Özlem Çerçioğlu, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Bedia Özgökçe Ertan Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirken, Berivan Helen Işık Siirt belediye başkanı oldu. İllerde durum böyle, Türkiye genelinde 41 kadın ilçe belediye başkanlığı görevi yapıyor. Bu belediye başkanlarından dördü Mardin'de; Nusaybin’de Semire Nergiz, Mardin Mazıdağı’nda Nalan Özaydın, Mardin Kızıltepe’de Nilüfer Elik Yılmaz, Mardin Derik’te Mülkiye Esmez. Figen Altındağ'ı da Mardin belediye başkanlığı için eşbaşkan olarak seçilen başarılı bir kadın olarak anmak gerekir.” Mardin kayyım modeli” uygulamasına takılan Altındağ görevinden alınmıştır. Konu kadınlar olduğu için Figen Altındağ ile birlikte seçilen eş başkan Ahmet Türk'ü anlatmayı bir başka yazıma bırakıyorum. 

Mardin'in tarihinde bir de efsaneleşmiş, bir filme konu olmuş bir kadın belediye başkanı var; adı Zekiye Midyat. “Hükümet kadın” adlı filmde Zekiye Midyat’ı Xate adı ile Demet Akbağ canlandırdı ve film oyuncunun yeteneğini ispat ettiği filmlerden biri oldu. Filmin gösterildiği yıldan bu yana Zekiye Midyat'ın ilk, Türkiye'de ilk kadın belediye başkanı olması konusu hala tartışılmaktadır. Zekiye Midyat’ın 1965 yılında görev yaptığı biliniyor. Kimilerine göre ilk belediye başkanı Şadiye Ardahan’dır, Ardahan 1930 yılında, bugün Artvin ili Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya (eski adıyla Ersis) beldesinde Belediye Başkanı seçilmiş ve iki yıl bu görevi yürütmüştür. 

Tarihin unutulmaz, bahsetmesek olmaz bir kadın belediye başkanı ünlü oyuncu Fatma Girik’tir. 1988 yılında aktif siyasete atılan Fatma Girik 1989-1994 yılları arasında Sosyal Demokrat Halkçı Partiden Şişli Belediye başkanı olarak görev yapmıştır. Oldukça başarılı olmuştur Fatma Girik, kendisini rahmetle anıyorum. 

Nerede olursa olsun kadın adayların da bu görevi layıkıyla yapacağına inanıyor, kadın belediye başkanı sayısının artmasını bekliyorum.