USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

VATANDAŞIN BEKLENTİSİNE KİM KULAK VERECEK?

08-12-2023
31 Mart Yerel Yönetimler Seçimine sayılı günler kala ; çalışmalar hem genelde hem yerelde ciddi manada devam ediyor.
Kuruluş felsefesi ve ideolojik düşünceleri paralelinde siyaset yapması gereken partiler ; varlıklarını, amaçlarını ve hedeflerini unutmuşcasına, kendini daha güçlü hissetmek için akıl almaz davranış ve açıklamalar eşliğinde bir takım arayışlar içinde.
Birilerinin elinin sürekli cebinde olmasına tahammül edemez duruma gelmiş olanlar "diğer cebim de emrinde" moduna girip ahbap-çavuş ilişkilerinin bozulmamasına özen gösteriyor.
Değişim rüzgarları estirip koltuğu kapanlar ; esen rüzgarın esintisine fena kapılmış vaziyette, ablalarının eteğine sarılma gayretini sürdürmekte.
Tükenmişlik sendromu yaşamakta olduklarını hissettirmek istemeyen "hanım ağa" görünümlü Hint kumaşı ablaları, afra-tafra içinde bol keseden atmak suretiyle "ı-ıh" deyip yapışan elleri eteğinden kurtarmaya çalışıyor.
Yeniden isim değiştirme zorunda bırakılan tüm seçimlerin kilit partisi HEDEP, daha bir istikrar görüntüsü içinde ve her türlü diyaloğa açık olduğunu belirtip dik duruşuyla dikkat çekiyor.
Boyuna-bosuna-kilosuna bakılmaksızın ; genel seçimlerde, siyasi hayatları boyunca kazanamayacakları düzeyde hediyelerle taltif edilip Mecliste 39 koltuk sahibi olan mini-mini particikler, bu seçimde hadlerini aşarak talepte bulunacak durumda olmadıkları gibi ; 39 belediye hediye edecek herhangi bir yönetim de gözükmüyor.
Yazının girizgâhını asıl konusundan uzun tuttuk gibi...
Konumuz, aday belirleme ile ilgili görüş ve değerlendirme içerikli iken ; siyasi yelpazenin panoraması çıktı ortaya.
Koşullar ne şekilde oluşursa oluşsun sonuçta partiler ; değişik yöntemlerle belirleyecekleri adayları birkaç gün içinde açıklamaya başlayacak.
Yerelde, dolayısıyla Mardin'de ;
Büyükşehir Belediye Başkanı,
İlçe Belediye Başkanları,
Belediye Meclis Üyeleri ile
Mahalle Muhtarları seçimleri nedeniyle belirlenmiş adaylar için sandığa gidilecek ve 5 yıl süreyle hizmet verecek olanlar seçilmiş olacak.
Siyasi partilerin aday belirleme konusunda ; belediye başkanlıklarının belirlenmesinde gösterdiği hassasiyet ve özenin, meclis üyelikleri için gösterme zorunluluğunu hatırlatmak isterim.
Senelerin alışkanlıklarından vazgeçerek ; belediye hizmetlerinin sadece başkanla yürütülmeyeceği ve bu işin ekip işi olduğu gerçeğinden hareketle meclis üyelerinin belirlenmesi gerek.
Belediye Başkanının yönlendireceği meclis üyelerinin değil ; meclis üyelerinin yönlendireceği belediye başkanının bulunduğu bir belediye yönetiminin önü açılmalı.
Bugüne kadar oy hesabı üzerine kurulmuş belediye meclislerinin faturaları çok ağır oldu.
Çok şey ve çok zaman kaybı yaşandı.
Bu tabuyu yıkmak için bir yerden başlamalı.
# Oy alınması beklenen büyük aileleri taltif etme amaçlı, aile büyüklerinden birinin yapıldığı belediye meclis üyelerini,
# Belediye Meclisi toplantılarında, birbirlerine tütün tabakalarını ikram edip sigara sarmayla uğraşan meclis üyelerini,
# Şehir Plancısının hazırladığı imar planı ile ilgili bilgilerin verildiği meclis toplantısında uyuklayan meclis üyelerini,
# Sadece partiye yakınlığı nedeniyle listeye konup seçilen bilgi-birikim ve mevzuattan uzak, belediye olanaklarını kendi ikbâli ve yakınlarının çıkarları doğrultusunda kullanan meclis üyelerini,
# Meclisten kopuk bir şekilde görevini belediye başkanının gölgesinde geçiren meclis üyelerini tanıdı ve bu meclisin yarattığı enkazları yaşadı bu halk.
Bu olumsuzlukların yaşanmaması ve yeni bir belediye meclisi anlayışının yerleşmesi için, bir beklenti içinde olan vatandaşlar ; seçimlerde aday gösterecek tüm partilerin bu konuda duyarlı davranmasını bekliyor.
Demokratik yöntemler gereği ; kadın ve gençlik kotalarının önemsendiği kadar, oluşturulacak belediye meclisinde ;
# mimarın,
# inşaat mühendisinin,
# şehir plancısının,
# hukukçunun,
# mali müşavirin,
# eğitimcinin bulunması da önemsenmelidir.