USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

ZORLU COĞRAFYANIN HAYIRSEVER İNSANI

9 yaşında babasını kaybettiğinde henüz kendisini nasıl bir geleceğin beklediğini bilmiyordu. O çocuk bir gün büyüyecek ve Türkiye’nin en başarılı, tanınmış isimlerinden biri olacaktı. Yaşar Aktürk’ten bahsediyoruz, nam-ı diğer ismiyle tekrar yazalım “Berber Yaşar!” demezsek çoğu kimse tanımıyor

ZORLU COĞRAFYANIN HAYIRSEVER İNSANI
03-04-2021 20:44
03-04-2021 20:47
Google News

Bugün size sadece Türkiye’nin değil, Uluslararası camiada birçok ülkede tanınmış bir isimden bahsedecek ve kendisi ile yaptığımız söyleşiyi yayınlayacağız.

Yaşar Aktürk; Son savaşını korona ile verdi, umut yok denilirken ayağa kalktı ve dünyada yapacak işlerim daha bitmedi diyerek tekrar işlerinin ve ailesinin başına döndü. Pandemi nedeniyle temaslarını asgari düzeyde tutan Aktürk, evinin kapılarını Mega Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Arif Kurt’a açarak sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin en çok merak edilen isimlerinden biri olan Aktürk’e, tüm merak edilenleri sorduk ve İstanbul Boğazına  karşı olan meşhur malikanesi, Beyaz evde samimi cevaplar aldık.

Arif Kurt : Öncelikle bizlere vakit ayırdığınız ve evinizi açtığınız için teşekkür ederiz. İlk sorumuz herkesin merak ettiği bir soru olsun. “Berber” lakabınız nereden geliyor?

Yaşar Aktürk : Her evlada babasının sahip olduğu şeyler miras olarak kalır. Babanın şanı, şerefi, mesleği, serveti bunlara dahildir. Ben Kilisli Berber Muzafferin oğluyum. Rahmetli babam Kilis’te berberlik yapardı. 1951 yılında rahmetli olması nedeniyle bu mesleği erken teslim aldım. Bir süre Kilis’te berberlik yaptım, daha sonra ticarete atılıp makası bıraktık ama bu lakap benimle birlikte yaşadı. Ben kim olduğumu, babamın kim olduğunu asla unutmadım. Belki başkası olsa “Berber” olarak anılmak istemez ama ben bu lakabı şerefle taşıdım. Bu hayatta çok şey başardığıma inanıyorum ama bu başarının ilk adımı kim olduğunu unutmamaktır. Ben Berber Yaşarım! Berber Muzafferin oğluyum ve Kilisliyim! Kimden olduğun kadar nerede doğduğunu önemseyen bir insanım. Hayatta en çok gurur duyduğum iki şey bunlardır. Birincisi Berber Muzafferin oğlu olmak, ikincisi ise Kilisli olmak beni ben yapan en önemli unsurlardır.

Arif Kurt : Sayın Aktürk, hemen sözlerinizin başında Kilis için ayrı bir yer açtınız. Her insan doğduğu toprakları sever ama sizinki bir tutku haline gelmiş. Bu tutkunun sebebi nedir?

Yaşar Aktürk : Ünlü bir İslam düşünürü olan İbn-i Haldun “Coğrafya Kaderdir” diyerek iki kelimelik bir söz söylemiş. Coğrafya kaderdir Arif bey.. Şayet ben Kilis’te doğmasaydım bugün sahip olduğum şeylere sahip olamazdım, başka bir hayatım olurdu. İşte ben böyle dediğim zaman insanlar hemen bir “Kaçakçılık” imasında bulunuyorlar. Bunu ima eden insanlar keşke bizim dönemimizde Kilis’te yaşasaydılar acaba ne yaparlardı? Önce bunu bir anlamak lazım. Kurtuluş savaşı öncesi Kilis büyük bir ticaret merkezi, önemli bir yermiş. Bin parçaya yakın köy Kilis’e bağlıymış. Sonrasında maalesef iki yüz kadar köy Kilis’e kalmış. Sınırlar çizilmiş ve Kilis sahip olduğu gücün büyük bir kısmını maalesef Suriye’de bırakmış. Daha sonrası malum, bir ilçe olarak Gaziantep’e bağlanmış. Anadolu’nun en dip noktasında unutulmuş, kendi haline bırakılmış ve insanların bir şekilde ayakta kalması beklenmiştir. Bu insanlar, biz dahil ne yapmışız? Türkiye’de bulunması zor olan ürünleri karşıdan getirmiş gerek Gaziantep’te gerekse Kilis’te pasajlarda satmışız. Peki ne satmışız? İşte efendim, kumaş olur, saat olur, radyo olur ne bileyim çakmak olur bunları getirmişiz. Yasak mı? yasak. Fakat bunu başka çaremiz olmadığı için yapmışız. İnsanlar bunu eğlenceli ve güzel bir şey zannediyor. Bunun bedelini Kilis ağır ödemiştir. İnsanlar çocuklarına ekmek getirmek için mayınlı arazileri geçmek zorunda kalmıştır. Kilis’te bir dönem neredeyse baktığınız her yerde bacağı kopmuş insanlar görürdünüz. Yani kim yapar bunu? Yapmak zorunda olan yapar. Kilis uyuşturucu ticareti yapmamıştır, silah ticareti yapmamıştır. Bunlar önemli konular. Yapan çıkmamış mı? istisna onlar hep ve toplum bunlara yüz vermemiştir. Kilis’in insanı onurludur. İnsanları zehirleyen kimseye saygı göstermez. Devlete kurşun sıkanı içinde barındırmaz. O nedenle genel olarak baktığımızda Kilis’in insanı her zaman devlet sahip çıkmıştır. Bakın o kadar terör olayı oldu, Güneydoğuda Kilis’te hiç bir olay olmamıştır. Aksine Kilisliler devletimiz için ne yapabiliriz demiş ve şehitler vermiştir. Böyle bir toplumu nasıl sevmeyeyim ben? Uyuşturucu işi yapan adamın selamını almaz benim hemşehrilerim, devletine kurşun sıkanı orada barındırmaz. Kilisli olmak benim için bir onurdur, bir şereftir, bir ayrıcalıktır.

Arif Kurt : Bilindiği kadarıyla büyük bir servetiniz var. Bu servetin çakmak, kumaş, saat, radyo vs. ticareti ile oluştuğunu düşünmek biraz hayalperestlik olmaz mı?

Yaşar Aktürk : Benim hikayem Kilis’te bu bahsini ettiğim şeylerin ticareti ile başladı. Bir zemin oluşturmadan yani ilk basamağı koymadan merdivenleri çıkamazsınız. Benim ilk basamağım Kilis’te sınır ticareti ile başlamıştır, sonrasında ise altın ve döviz ticareti ile devam etmiştir. Biz devletimiz bizden ne istediyse onu yaptık, yaptığımız her şey devlet kontrolünde oldu. Gayri-resmi olarak lanse etmek isteyenlere lütfen kimse itibar etmesin. Özellikle rahmetli Özal döneminde bu ülkeye hem ülke içinde hem ülke dışında hizmet ettik. Ben yıllarca yurtdışında kaldım. Dışarıda geçireceğim yüzyıla, kendi ülkemde geçireceğim bir günü feda etmem. O dönemin şartlarında rahmetli Özal devlete hizmet etmemizi istedi. Şu adamla bizi tanıştır dedi tanıştırdım, şu adımları atalım dedi attım, şu kadar para lazım dedi buldum. Döviz yasağı nedeniyle zorlanan Türk ekonomisine o dönem biz nefes aldırdık. Düşünün döviz yasağı var ve biz bu yasak sayesinde para kazanıyoruz, insan para kazandığı iş elinden gitsin ister mi? Ben istedim! Rahmetli Özal’a defalarca döviz yasağını kaldırmasını rica ettim. Çünkü ekonomiyi dar alanda dar kurallarla yönetirseniz büyümeniz mümkün olmaz. Biz gerekiyorsa biz küçülelim ama ülkemiz büyüsün dedik. Kötü mü oldu? Sonrasında Türk ekonomisi bir ivme yakaladı ve bugün hala o dönem atılan adımların iyi sonuçlarını görüyoruz. Rahmetli Özal, ülkesine ve devletine aşık bir adamdı. Ne karar aldıysa bu ülke için aldı. Kendisini rahmetle anıyorum.

Arif Kurt : Gaziantep ile Kilis’i birbirinden ayrı düşünmek zor olur. Sizin Gaziantep ile ilişkileriniz nasıl olmuştur, mesela kimleri tanırsınız? 

Yaşar Aktürk : Gaziantep ile Kilis’i birbirinden ayrı düşünmek gerçekçi bir yaklaşım olmaz.     Antep’te çok dostum var. Deli Hayri vardı mesela Allah rahmet eylesin. İbrahim, Hasan Dai; bunlar o zamanın dama taşıydı. Şekerci Durdu vardı, hepsinden iyisi Sani Konukoğlu’ydu. İmam Çağdaş benim dostumdu. Ben her zaman tatlıyı severim. Yılbaşı olsun, bayramlarda olsun tatlı dağıtırım. Bir gün 5-6 tepsi Rahmetli İmam’dan aldım, götürdüm, dağıttım. O zaman tepsiler bakır. Bir gün baktım ki Burhan ile Talat geldi ofise. ‘Şu bizim tepsimiz’ dedi. ‘Ya, utanmıyor musunuz siz?  Ben şimdi adamlara baklava göndermişim, tepsilerini gönderin mi diyeceğim. Tepsinin parasını alaydınız benden.’ dedim. O bizim aramızda espridir. Talat arkadaşımdı, Burhan evladım gibiydi. Şimdi benim bütün tatlılarım oradan gelir. Sizin aracılığınız ilede sözü gelmişken tüm Antep’li hemşehlerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Şahin Bey’lerin, Şehit Kamil’lerin memleketi olan Gaziantep bizim için Kilis’ten farklı değildir.

 


Editor : Mehmet ÇELİK
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ