SÖZÜNÜ ŞİİRCE SÖYLEYENLER

Nesrin Bulat
Nesrin Bulat
SÖZÜNÜ ŞİİRCE SÖYLEYENLER
06-05-2021

Şiir severler müjde! Bu defa köşemde sizlere, benim de arkadaşım Yunus Koşar'ı ve  yeni çıkan şiir kitabını tanıtıyorum.

 PAPATYAM – YUNUS KOŞAR

 Yunus Koşar’ın yeni kitabı PAPATYAM 2021 – Mayıs ayında Mordo Yayıncılık tarafından yayımlandı. Daha önce Rana adlı bir şiir kitabı, Gara Bilal, Kardeş Kavgası ve Joseph’in Yakarışı adında üç romanı yayımlanan yazarın yeni dosyası bir ithaf kitabı… Şairin eşine ithaf ettiği kitapta 39 aşk şiiri yer alıyor. Tematik kapak tasarımıyla dikkati çeken PAPATYAM’da arka kapakta kitapla aynı adı taşıyan şiirden bir bölüm yer alıyor. “Okumak özgürlükse; yazmak krallıktır.” diyen Yunus Koşar, zamanı durdurmanın, unutmaya ve unutulmaya başkaldırının tek yolunun yazmak olduğunu söylüyor.  

Editörlüğünü Cevher Güney’in yaptığı PAPATYAM’da, yazar kitabın önsözünde “Fildişi kulesi sakinleri, körler sağırlar birbirini ağırlar mukabilinde kendi dünyalarına hapsolmuşlar ve öylesine geçmişler ki kendilerinden belagat yarıştırma sevdası kör etmekle kalmamış sağır da etmiş bu sakinleri. Ufukları ancak kendi kulelerinin çatısı kadar olan bu sakinler dünyayı daracık dört duvar arasından ibaret saydıklarından mıdır nedir, şiiri kendi tekellerinde görürler. Onların söz dağarcıklarını yarıştırma sevdası öyle bir hale gelmiş ki ne söylediklerinin önemi kalmış ne de söylemek istediklerinin, yeter ki kendi dünyalarında yarışın içinde olsunlar. Öyle ki kimi zaman kendi aralarındaki horoz dövüşleri: boşa, seyri zevksiz, ruhu incitici, lüzumsuz zaman kaybından öte değildir. Onlar avam görürler sanayide eli yüzü kir içindeki çırağın dilinden dökülenleri, nohut yolarken yarık ellerinin acısıyla dile gelen Hatçe ananın sesini, hayatında hiç kalem tutmamış amma yüreğinin kapılarını hep açık tutmuş çoban Muammer'in ağıtını, yavrusunun uykusunu bile cennete çevirmek derdindeki ananın tılsımlı sözlerini; tek derdi hislerini, duyuşlarını kalp gözü açık, gönül kapısı açık kendi gibi insanlara duyurmak olan Yunus’un çağırışlarını. Şiir duymak, anlamak mı? Şiir yarış mı, kazanç kapısı mı? Değil değil… Şiir insan denilen o muhteşem yaradılışın her bir anının dile gelişi. Her kesimden: mekteplisinden alaylısına, köylüsünden kentlisine, dilber gözlüsünden kaytan bıyıklısına kadar, her nevi insanın duyuşu duygulanışıdır şiir. Ve mutlaka bu duyuşun bu duygulanışın sızacağı aralık kalmış bir kapı vardır. Sizler kapılarınızı açık bırakın. Mutlaka size misafir olacak bir söz söylenmiştir.” diyerek şiire bakışını ortaya koymuş.

 Yunus Koşar Kimdir?

 22.06.1975 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. İlkokulu Isparta Yalvaç Kuyucak Köyü İlkokulunda, Ortaokulu Yalvaç Merkez Ortaokulunda, liseyi Yalvaç Atatürk Lisesinde okuduktan sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmiştir. 1999 yılında başladığı öğretmenlik hayatına Başakşehir Anadolu Lisesinde Edebiyat Öğretmeni olarak devam etmektedir. Öğretmenliğe başladığı günden itibaren değişik yayın kuruluşlarına test sorusu hazırlamıştır. Bu anlamda yayınlanmış bir adet edebiyat soru bankası vardır. Görev yaptığı hemen her okulda çıkardığı okul gazetesi ve edebiyat dergilerini, edebiyata özellikle şiire merakı olan öğrencileri keşfetme aracı olarak görmüş; bu anlamda yeteneği olan öğrencilerin edebiyatla ve şiirle daha çok iç içe olmalarını amaçlamıştır. Lise yıllarında şiire merak salmıştır. RANA adlı bir şiir kitabı, GARA BİLAL, KARDEŞ KAVGASI ve JOSEPH’İN YAKARIŞI adında üç romanı yayımlanmıştır.

 Kitaba adını veren şiirinden:

 PAPATYAM

 “Al sevgilim,

Ömür bahçemden

Senin için devşirdim.

Renk renk çiçek yaptım sözcükleri… 

Cümle vazolarında demet demet…

 Al bu “sevgilim” sözcüğünü,

Tak kulağına bir papatya gibi…

Fallara kurban etme yapraklarını

Bil ki hep sevdim ben seni

 Bak bu “gülüşümsün” sözcüğü

Kokla bir kasımpatı gibi,

Zambak gibi…

Her nefesinle içine çek beni

Doymuyorcasına  her seferinde

Tekrar tekrar

(...)

                              Y. Koşar

 

ÖNCEKİ YAZILARI