USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MARDİN TIP FAKÜLTESİNİ HAK ETMİYOR MU ?

10-09-2020

Değerli Dostlarım,

Sonsuz mahrumiyetler içinde sekiz seneye yakın görev yaptığım kadim kültür şehri Mardin'de hekimlik hayatımın inanılmaz anılarını yaşadım..

Mardin'de doktorluk çok zordu.. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde aldığımız mükemmel eğitim sayesinde nerdeyse sadece muayenemizle elde ettiğimiz bulgulara dayalı bir teşhis ve tedavi yapmak sanatı idi.

Bazan bir tahlilin, tetkikin hatta basit bir röntgen filminin bile çekilemediği günler, aylar oldu. O yıllarda Ultrason, MR, BT, EKO, Anjio vb. olmadığı gibi pek çok branş hekimi de yoktu.

Peki ne yapıyorduk.. Mardinliler hep bunlar için Diyarbakır yollarına düşer, yüzdoksan km. kıvrım kıvrım virajlarla dolu tek şeritli yolu binbir güçlük ve masrafla kateder bunu yaptırıp geri dönerlerdi.

Hele mutlaka yatarak tedavi görmesi gereken, ya da acil bazı branş hastaları ise aileler için tam bir yıkımdı. Hastasını yatırdıktan sonra refâkat, ziyaret için günlük gidip gelmek masrafları hastalık uzayınca bazan mal mülk satmayı ya da borçlanmayı zorunlu kılıyordu.

Parası olmayan ve acilen Diyarbakır Tıp Fakültesi'ne sevk gereken hastalar için şimdiye kadar yıllardır hiç dile getirmedim ama birçoğuna cebimden para verdiğimi de itiraf ediyorum.

Mardin'den ayrılalı 33 sene oldu. Hemen her hafta benim için hastanemize Mardin'den birkaç hasta geliyordu. Gelenlerin ellerinde Mardin Devlet Hastanesi, özel bir hastane tetkikleri dışında Diyarbakır Tıp Fakültesi'ne ait evrakları görünce soruyordum..

-Halen iş biraz çetrefilleşince Diyarbakır'a mı gidiyorsunuz?

- Evet her zor vakada, ya da iyileşme olmadığında yola düşmek zorundayız Hocam..

Aziz Dostlarım;

Bu cevap beni çok üzüyor. Yeter artık Mardinli zor durumlarda sağlık için Diyarbakır'a koşmak zorunda kalmasın.. Refâkatçilerin, ziyaretçilerin en çok ta hastaların bu yıllardır çektiği çile ve külfet son bulsun..

Mardinliler devletine, milletine saygılı olup seslerini sessizce, saygıyla yürekten dile getirirler.. Kırıp dökmezler, incitmezler.. Artık bu sessiz sesi duyalım, duyuralım..

Yüreklerin sesinde senelerdir kader gibi çekilen çilelerin sesi, kırık gönüllerin iniltisi, hastaların feryadı, hasta yakınlarının içine akıttığı gözyaşları var..

Sevgili Mardinliler;

Biz devletimizden mahzun gönülleri onararak İlçeleri ve çevresiyle nerdeyse bir milyonu bulan nüfûsuyla her branşı olan, sağlık turizmi de yapabilecek muhteşem bir tıp fakültesi istiyoruz..

Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bölge insanlarına hizmet etmiş bir hekim olarak hiçbir çıkar ve art niyetim olmadan tamamen insaniyet namına destekliyor ve talep ediyorum.

Zira Mardin C.Allah'ın Şaf'i esmasina mazhar olacak, evlâtlarını rahatlıkla okutacağı bir Tıp Fakültesi'ni çoktan hak ediyor...