USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EŞİTLEYİCİ COVİD-19

14-04-2020

Kimse kimseyi anlamıyor ama herkes kendini anlatmak için uğraşıyor. Belki de anlatma isteğimiz çok yoğun olduğu için dinleyemiyoruz karşımızdakini ya da beynimiz anlatma sırasının bize geleceği anı kollamakla meşgul, ne anlatacağına konsantre de olabilir. Birazdan benim de yapmaya çalışacağım bu olacak sanırım. Bir farkla  inanın bir aydır yazmıyorum yani anlatmıyorum.  Bu sürede dinledim, izledim ve anlamaya çalıştım. Anladığım bakış açıları oldu, anlayamadıklarım da...

Herkes neden bir  aydır sadece izlediğimi az çok tahmin etmiştir. Salgın nedeniyle evimize kapanalı bir ay oldu. Kiminde panik vardı, kiminde gereksiz bir rahatlık... Kimi bu virüsün icat edildiğini düşündü, kimi doğaya verdiğimiz zararın bir sonucu... Çinlilerin yarasa yenmesine, bizlerin haram yemesine bağlayan da oldu. Olur tabi. Bağlamada (sebep sonuç oluşturmada hiç de fena değiliz)Bu fikirleri, hatta "Bana nasılsa bir şey olmaz." özgüvenini de bir yere kadar anladım da şu bakış açısını hiç anlayamadım: Covid-19 eşitleyiciymiş(!) Zengin de fakir de evdeymiş, zengin de fakir de ölebilirmiş ve eşitleyiciliği buradaymış. "Hadi bakalım(!)"

Sevgili Covid, sen ne kadar eşitlikçisin yahu. Birileri villasının çiçek açmış ağaçlarla dolu bahçesinde ve havuz kenarında göğe çevirirken başını; kimileri depremden her yanı çatlamış, akmış tavanına bakarken evinin... Sonra yıllardır her şeyin en doğalıyla - şimdiki tabirle organik-beslenen insanla yiyecek ekmeği zor bulan insanda yarattığın etki bakımından... Ha, bir de her sabah evden birilerini çalışmak için yollayıp akşama korku dolu bekleyenle her şeyi evine depolamış ve tamamen güvenli sınırlar içine çekilmiş olan var, o da ayrı bir konu. Sen yine de çok eşitleyicisin Covidciğim. Mesela ölüm konusunda öyle olduğunu düşünüyorlar.

Ölümde eşit davranıyormuşsun... Zengini de fakiri de  öldürüyormuşsun. Öyle diyorlar(!) Kusura bakma ama ben buna da katılamıyorum. Ölümün kendisi şimdilik eşit olan, yani senin bir marifetin yok bu noktada... Şimdiye kadar da hep öyleydi. Ölüm zengine de fakire de statüye de bakmazdı. Trafik kazası örneğin hiç adam seçmezdi, seçmez de. Şimdi diyeceksin ki "Benimle ne alıp veremediğin var?" açıkça söylüyorum: "Hiçbir alıp veremediğim seninle değil." Benim derdim her şeye sorgulamadan bakan ve eşitliği bile sende arayacak kadar çaresiz olanla.  Birileri ne kadar da istiyor eşit olmayı, ne kadar çok istiyorsa onu bile sende arıyor.

 Bana göre dünyada eşitliği sağlayabilecek çok az şey var: Para ve Güç. Bunlar yeni değil. Bazen hayatın koşturması içinde üzerinde düşünmesek de bazen de kendilerini her fırsatta hatırlatan iki şey.  İnsan, bu iki varlıkta eşitlenmedikçe -ki para gücü getirdiğine göre o bile tek başına yetebilir- hiçbir zaman eşit olamaz. Öyle Covid-19´la filan olmaz bu işler. Sahte eşitlikleri unutalım arkadaşlar, buyurun uyanmaya...