USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KÜÇÜK HAREKETLER

03-01-2023

Bilerek açtım bu parçayı. Ne zaman memleket meseleleriyle dolsam sizin şu an işitmediğiniz ama benim kafamda dönüp duran bu şarkıyı dinlerim.  Sözlerini yazıya serpiştireceğim. Şimdilik şunu söyleyeyim:  Bitiyor bir daha dinliyorum, bitiyor bir daha... Aydınlıktan hemen önceki son karanlıklardayız, diye düşünmek istiyorum. Umutlu olmaya herkes kadar ihtiyacım var.

Akşam haberlerinden hemen sonraki saatte yazıyorum bu yazıyı. Kaç zamandır ülke gündemine dair haberler tat tuz bırakmıyor insanda. Tabii hangi kanaldan izlendiği de önemli, ben tatsız olanları izliyorsam... Memura, emekliye yapılan zam miktarından üç çocuğunu adam akıllı doyuramayan annelere; tacize tecavüze uğrayan çocuklardan dilimin hak ettiği sıfatı söylemeye utandığı zalimlere; itişip kakışan siyasetçilerden erken seçimlere uzayıp gidiyor liste. "Bir ışık parlar yeniden, karanlıklar arasından/ Umudu kesme yurdundan..." diye dönüyor şarkı.

Bu kadar iç sıkıcı gündemin arasında birdenbire Gaziantep'teki işçilerin direniş haberine rastlıyorum. On tane işveren, direnen bu işçilerden atılan olursa işe almayacakları konusunda birleşmişler. Ortak amaca bak "Hak yemek." Grevdeki bu işçilerden birine mikrofon uzatılıyor:  "Hiçbir sendikaya üye değiliz." diyor. "Hakkımızı almak için birleştik, insanca yaşamak istiyoruz." diye ekliyor. İnsanca yaşamak neydi? Unuttuk çoğumuz. Yine de bu işçi direnişinde küçük de olsa bir umut yok mu? Dönüyor şarkı: "Kara kışın buzu bile/Sürmedi sonsuza kadar/Bahara döndü sonunda..."

Hani bazen beyin uyanır, kaslar eşlik etmez ona.  Uyanan kişi sanki vücudunun üzerinde biri oturmuş ya da ağırlık çökmüş gibi hisseder. Bağırmak istersiniz sesiniz de çıkmaz. "Karabasan" denir bu duruma. Bir karanlık teslim alır uykunuzu. Sonra nasıl geçer bu durum? Görünmeyen bu canavara yenilmek istemediğinizden durmadan hareket etmeyi denersiniz. Belki ayak ya da el parmağınızdaki küçücük bir salınmayla başlar her şey. O belli belirsiz devinimle çözülmeye başlar bedeniniz. Elleriniz, kollarınız ve diliniz harekete geçer. Beyniniz kaybolan efendiliğine kavuşur. Antep'teki küçük direniş de belki bir uyanıştır, diye umutlanıyorum izlediğim haberle. "Filiz sürdü kar altından/Umudu kesme yurdundan..."diyor şarkı.

Umudu kesmiyorum yurdumdan. Biliyorum ki küçük hareketler; karabasanlardan kurtarır, büyük bedeni kaldırır uykudan.