USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HAKSIZLIK KARŞISINDA SESSİZ KALAN, ZULME ORTAK OLANDIR

12-02-2019

         Haksızlıklar karşısında nasıl davranacağını bildiğin zaman güçlü olursun. Susup sineye çekmek zorunda olmadığını bilmek ve sineye çekmemek seni mutlu eder.Söyleyemediklerini bir papağan gibi kendi kendine tekrar edip öfke patlamaları yaşamaktansa doğru yollarla hakkını aramak seni özgür kılar.

         Hayatın her alanında maalesef haksızlıklara uğrayabiliyoruz. Evde, sokakta, işte... Bazen bu haksızlığı yaratanlar canımız derecesinde sevdiğimiz insanlar da olabiliyor -ki en acısı da bu olsa gerek. Ancak nereden ve kimden gelirse gelsin kendine duyduğun saygıyı yitirmemek için doğru yollarla sana ait olanı alman gerekir. Evet, kabul ediyorum ki haksızlıklarla savaşmak hiç kolay olmayabilir; zorlu bir mücadele gerektirir çoğu zaman ama sen bu mücadeleyi adım adım yürüttükçe ancak ilke ve doğruluk sahibi olabilirsin. Dış dünyadan yüreğine girerek "ben"ini örtmüş, içini karartmış, zihnini köreltmiş ne varsa onları atıp kurtulmadan kendin olamayacaksın bunu unutma!

       Hem şöyle düşün: Haksızlığı sineye çekmek, onun karşısında  yürüteceğin her türlü mücadeleden daha zor değil midir? Bir kere ona tahammül ettiğin zaman birkaç kere, hatta pek çok kere tahammül etmeye başlamaz mısın? Kendini başka insanların ellerine bırakıp bir kukla gibi iplerini çekmelerine, seni istedikleri yöne götürmelerine izin vermiş olmaz mısın? Kendine ait fikirlerin zamanla yok olmaz mı? Haklıyı haksızı ayıramaz hale gelir, kim bilir belki de gücünün yettiklerine sen de haksızlık etmeye başlarsın.  Soruyorum, gerçekten istediğin bu mu? Cevabın  evetse şimdilik sessizliğe devam et. Tabağına konulanı ye,almak istediğini değil; başkalarının cümleleriyle konuş kendininkileri unut artık. Sana biçileni giy, sana uygun görülen hayatı yaşa! Bir kukla olarak doğmadın belki ama bir kukla gibi ölmeye razı ol! Şunu da unutma: "Zararın sadece kendime." diyorsan, yanılıyorsun. Haksızlık karşısında sessiz kaldığın süre boyunca başkalarının da zarara uğramasına göz yumdun. Birilerini desteksiz bıraktın, mücadele yürüten birilerini yalnız bıraktın.

      Şöyle silkinip gerçekleri  bir görebilsen; insanlar doğaya, birbirlerine, kendilerinden küçüklere, yoksullara, kadınlara, çocuklara, hayvanlara ne çok haksızlık etmiş ve ediyor, bunu anlayacaksın. Haksızlık karşısında konuşmadığın zaman en az zulüm yapan kadar suça ortak olduğunu bilmeni isterim.  Belki bunları bilirsen ezenin yanında yer almaya devam etmekten vazgeçer; sadece kendini düşünmez ve "Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın." demezsin.