USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Engelli Engelsizler

20-01-2019

3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili bazı tanımlamalar, yeni(literatürde yer almayan) kavramlar üzerinde izlenim ve görüş aktaracağım.

 İlk kavramdan başlayalım: Engelli. TDK´nin tanımına göre engelli sözcüğü: ?1. Engeli olan, mânialı. 2. Vücudunda eksik veya kusuru olan? anlamına gelmektedir. Bir de engelsiz sözcüğüne bakalım ve daha sonra yazının asıl amacı olan yeni sözcüklerden bahsedelim. TDK´nin tanımına göre engelsiz sözcüğü:?1. Engeli olmayan, mâniasız. 2.  Engeli, sıkıntısı, sakıncası olmayan bir biçimde.? Yani kısacası engelli kişiler ek, yardımcı aparatlara veya aletlere ihtiyaç duyar; engelsiz kişiler duymaz.

 Engelli bireyler vücudunda bir kusur veya bir eksiklik taşıyabilir ama bir engel türü daha vardır; Düşünce engeli. Örneğin, 2018 yılında vefat eden S. Hawking´e kim engelli diyebilir? Merhum sadece gözlerini oynatarak kitaplar yazıyordu ve birçok sözde engelsizden daha engelsizdi. Başka bir örnek verirsek bu kez 15 yaşında bir Türk´ten, çok zor bir başarı hikâyesinden söz edeceğiz; Sümeyye Boyacı.  İyi yüzen insanlara ?Balık gibi yüzüyor.? denir ya? Sümeyye yüzmeyi gerçekten balıklardan öğrenmiş. Doğuştan iki kolu olmayan ve kalçası çıkık olan 15 yaşındaki Sümeyye,demek ki ?Yüzmek için kollara ihtiyaç yok." deyip 2008 yılında başladığı yüzmede şu anda Avrupa Şampiyonu. Açıkcası, engelli olup aslında bir sürü engelsiz davranış sergileyen birçok engelli engelsiz vardır ama işin kötüsü onlardan daha fazla sayıda engelsiz engelli var, sayıca daha fazla oldukları için bu engelsiz engelliler, engelli engelsizlere sözde farkındalık günleri düzenlerler ama bu sahte, gereksiz, özümsemediği için, günler bir dışlama günü olmaktan öteye geçemez.

 Özel günlerin bir çoğu gereksiz sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü değil, onları gereksiz kılan şey de bu günler farkındalık günüyken, empati günleri de, diyebiliriz. Kutlama günlerine dönüşmesi(evrilmesi) hem çok tuhaf hem de çok ayrımcı. Örneğin, 5 Aralık Kadın Hakları Farkındalık Günü yerine 5 Aralık Kadın Hakları Kutlama Günü´ne dönüşmesi ne kadar anlamsız. Umarım ki bu saçma sapan günlerin yerine gerçek farkındalık günleri gelir biran önce.