USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

OKUMA(MA) KÜLTÜRÜ

28-12-2018

Kitap okumanın ne kadar önemli olduğu yadsınamaz bir gerçek. Toplumsal ve bireysel gelişim için, kitap okumak yapılabilecek en önemli aktivitelerin başında geliyor. Türkiye´de,TV başında geçirilen süre günde ortalama 6 saat, internete harcanan süre günde ortalama 3 saat; okumaya ayrılan süre ise günde 1 dakika. Daha ilginci ortalama her 100 kişiden 4´ü okuyor. Kitap okumak elbette önemlidir fakat ?nitelikli okumak? başka bir ifadeyle ?nitelikli okur olmak? açıkçası asıl önemli olan noktadır.

Kitap okuma aktivitesi çok önemli ve her gün yapılması gereken bir eylemdir. Kitap okumak, -çok farkında olunmasa da- üst düzey bir ihtiyaçtır. Hele ki eğitim sürecinde kitap okumak ihtiyaçtan ziyade önemli bir mecburiyet olarak algılanmalıdır. Bu konu da Cemil MERİÇ katıldığım bir açıklama yapmış, aktaralım: ?Kitap bir limandı benim için. Kitaplarda yaşardım. Ve kitaplardaki insanları sokaktakilerden daha çok sevdim. Kitap benim has bahçemdi. Hayat yolculuğum sınır taşları kitaplardı. Bir kanat darbesiyle Olemp, bir kanat darbesiyle Himalaya. Ayrı bir dil konuşuyordum çağdaşlarımla. Gurbetteydim. Benim vatanım Don Kişot´un İspanya´sıydı, Emma Bovari´nin yaşadığı şehir. Sonra Balzac çıktı karşıma, Balzac´ta bütün bir asrı yaşadım, zaman zaman Votren oldum, Rastinyak oldum. Dört bin kahramanda dört bin kere yaşamak.?

Son olarak kitap okumayla ilgili bazı öneriler paylaşıp yazımızı bitirelim. Öncelikle okumaya sayfa sayısı az, ilgi çekici kitaplardan başlayabiliriz. Böylece daha çabuk alışkanlık geliştirebiliriz. Evde herkesin kitap okuduğu saatler belirleyebiliriz. Bu kitaplara ayıracağımız zamanı belirlemede bize yardımcı olur. Çevremizdeki yararlanabileceğimiz kütüphaneleri/okuma salonlarını keşfedip, gezebiliriz.. Okumayı zevkli hale getirmeliyiz. Bunun için farklı yöntemler kullanabiliriz. Okunacak kitap listeleri oluşturup bunlara uyabiliriz.