USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

OKURKEN Mİ HUZURSUZ OLUNUR; YAZARKEN Mİ?

29-11-2018
Gelin başlığımızdaki bu sorunun cevabını sevgili Metin Aydın´ın ?Bisturi - Huzursuz Metinler? isimli kitabını yanıtlayalım. Yazar Metin Aydın´ın ilk kitabı olan ?Biblo Hayat?, Babil Yayınları, deneme serisi´nden (2010) yayınlandı. Bisturi - Huzursuz Metinler;  Şair-Yazar Metin Aydın´ın ?üryan? adlı şiir kitabından sonra (2016, Lethe Yayınları) çıktı. Kitabın isminde bir ?huzursuzluk? olması sizleri yanıltmamalı çünkü ilk anlamıyla huzursuz gibi gözükse de, aslında bir o kadar huzur kokan metinler. Okuyucusunu, günümüz moda buhranları, popüler söylemlerden çekip bir bilge söyleme, üryan´ a, çeken şar-yazar Metin Aydın; ?Bisturi-Huzursuz Metinler? ile aslında ikinci kitabı üryan´ı tamamlıyor; güzel sözler ve bakış açısıyla okuyucusunu cezp ediyor.

****

Metin Aydın; bir köprü görevi üstlendiği kitaplarına, tek safhada yer kaplamayacak bir şekilde, geniş yelpazeler açarken, arada hem hararetli gündemlerden, güncel konularla, yahut filozofik bir dile kapı aralayarak fethediyor kalbimizi. Psikolojik sorunların arttığı bu çağda, kişisel gelişim üzerine değindikleri ise önemli: "Başarma şansımız hala mümkün; çünkü her gün yeni bir gündür." Kelimeler; çoğu kez bizim anlatmak isteyip de anlatamadığımız, dile getirmek istediğimiz anda, dilimizin ucundan bir türlü çıkmıyor diyeceğimiz cinsten. (Tam da böyle zamanlarda yazarlarımıza ne çok iş düşüyor değil mi?) Gerek doğru sözcüğü seçip, doğru paragrafta kullanmak; gerekse halkın anlayacağı dilden konuşmak? Bisturi - Huzursuz Metinler, tam da bu esnada imdadımıza yetişen hızır gibi. Huzur veren edasına, yazarımızın aslında bir ironi yaratarak, bu başlığı seçmesi pek şaşırtmıyor. Bir şekilde algılarımızdan sıyrılıp. öze öz bir şekilde, süzgecinden geçirsek hayatı? Tabiri caizse; artık telefonda uygulama güncellemek yerine, bir günü de kendimizi güncellemeye ayırsak? Bu noktada huzursuzluk yakalıyor bizi. Sarıyor, sarmalıyor? Gel de çık işin içinden!

****

 

Yazar Aydın, teknolojinin başını alıp gittiğini de fark edecek ki; kısasa kısas diyerek, noktalıyor. İç seslerin yankısını bir kenara bırakıp, huzursuz imlâlar kemiriyor bir ifrit gibi beynimizi? Metin Aydın´ın özveri ile ince eleyip sık dokuduğu nüshaları göz ardı etmek mümkün değil. Bu şekilde adına, şanına yakışır huzursuz metinler ortaya çıkıyor. Kalemini usta bir şekilde kullanan Metin Aydın mış/miş kelimelerini kullanmadan. Şimdiye hitap ederek; kitabın üzerinde sörf yapmaya davet ediyor bizi. Bu güzel davete icabet edelim tez vakit.

Geçmiş bir yana, gelecek bir yana demiyoruz. Şuan ve şuan´dan sonrası bizim için tek ve gerçektir.

 

****

 

Kısa paragraflardan ziyade can alıcı noktaları seçmek hiç zor değil. İnsanın kendi dünyasından sıyrılmak isteyip de sıyrılamadığı bir çağ bu. Uzun okuma metinlerinden sıkıldığı bir çağ... Bisturi - Huzursuz Metinler öyle değil ama. Yazar sanki burada hem insanı galeyana getirmemeye özen göstermiş; hem de çalakalem sözlerden sıyrılıp, işte söylemek isteyip de söyleyemediğim tam da buydu dedirtiyor. O halde buyurun size bisturiden bir alıntı: ??yeni bir yaşama dair, gıcır gıcır kelimeler bulmalı/çıkarmalı!.. Irzına geçilmemiş aydınlık düşüncelerle yeniden kurulacak esaslı cümleler ışığında; kavga ve nefret dilini de gıdım iplemeyecek bir inançla, ışıktan bir bisturi olup, cümle insanlık değerleriyle hemhal bir katıksız vicdanla, kirletilmiş ve zehirlenmiş yaşamlarımızın hepten sağaltılması adına; bu hepten kötürüm durumdaki karanlığın böğründen rengârenk ışıltılar koparmalı.?Heyhat! Daha fazla söze gerek var mı? Bir parça kopmadan hayattan? Eski kelimeleri zikrederek, yeni kelimeleri yitirmeden? Başlayan huzursuzluğu kesmeden? Yüzleşmek hayatla! Artık bir bütün olarak değil de parça parça kucaklamak paragrafları. Bisturi - Huzursuz Metinler kucaklasın sizi. Bir ?çare? olarak bu noktada kitap bize kucak açıyor. Kutlamalarda yapıyor üstelik. Hem özgürlüğü savunarak, hem de kedilerin de kutlu bir günleri olduğunu hatırlatarak.

 

****

Metin Aydın, kendi yarattığı dünya ve kaosu bir kenara bırakarak; biz okura, kitabın içeriğine odaklanın, demeyi de ihmal etmiyor. Bisturi - Huzursuz Metinler; başladığı gibi bitmiyor? Bir yaşanmışlık var? Bu noktada yazarın hem ruh halini öğreniyorsunuz, hem de olaylar karşısında ki sağduyusunu. Metin Aydın; yazmaya olan bağlılığının yanı sıra sevdiklerini de kitabına dahil etmeyi ihmal etmiyor: Kah çocukları Robîn ve Sermîyan´a şahitlik ediyorsunuz. Kah Aydın´ın eşi ve bilgisayarına (ilk sevgilisi). Ne güzel! Çünkü hayat da aslında bir kitaptır diyor yazar. Hem yaşadıklarımızı barındıran, hem de gündemi ele alan. Öyleyse alın size Bisturi´ den güzel bir alıntı daha:  ?Bu kaotik atmosferle uyumlu bir dağınıklık içinde yüzüyoruz. Batmasak iyidir.? Batmayalım o vakit. Umut, güzel günlerin habercisidir. Soluksuz bir kuştur? Bisturi - Huzursuz Metinler; uzun bir solukla okuyacağımız.

 

(BİSTURİ - Huzursuz Metinler, Kaos Çocuk Parkı Yayınları, s. 115)

Büşra AKAR Kimdir?

İstanbul/Cerrahpaşa Üniversitesi TBMYO Radyo ve Televizyon Teknolojisi okumaktadır. 2011´den beridir Mardin Haber Gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.