USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?

06-05-2019

Ramazan ayının başlaması ile herkesin aklına ortak bazı sorular gelmektedir. Yaşlılık nedeniyle bazı sorunlar ve hastalıklar yaşayanlar oruç tutabilir miyim? gibi sorular sormaktadır.
İlaç kullananlar ve ameliyat olanlar da aynı soruların cevabını merak etmektedir. Ayrıca herkesin aklına gelen bir diğer soru da havaların ısınması ve vücut su kaybının artması , gündüz açlık süresinin yaklaşık 16-17 saat olması nedeniyle beslenme tarzının nasıl olması gerektiği konusudur.

Hastalığı olanlar ve ilaç kullananlar muhakkak ilgili doktora başvurup onay aldıktan sonra oruç tutmalıdırlar. Çünkü bazı hastalıklar günde üç dört defa ilaç kullanmayı gerektirir. Şeker hastalığı , böbrek yetmezliği v.b hastalıkların açlık ve susuzluktan çok hızlı etkilendiğini unutmayın.
Ramazan ayında sıvı tüketimi önemlidir!
Yeni bir beslenme düzenine vücudun uyum sağlaması için muhakkak günlük su tüketimi 2.5 litreden fazla olmalıdır. Artan hava sıcaklığı ve vücut terlemesi yoluyla sıvı kaybı diğer dönemlerdekinden daha fazla olmaktadır. Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir.
Oruç tutanlar için beslenme önerileri
? Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
? İftara muhakkak hurma ile başlayın.
? Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.
? Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
? Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın.
? Kalsiyum ihtiyacı için hem sahurda hem de iftarda yoğurt ve ayran tüketin.
? Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.
? İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb.) tercih edin.
? İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin.
? Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.
? Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin.
? Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durun.
? İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.
? Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için sıvı tüketiminize dikkat edin. Ek olarak, yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edebilirsiniz.