USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SICAK YAZ GÜNLERİNDE NE KADAR SU İÇMELİYİZ ?

01-07-2019
Günde birkaç litre su içmenin sağlığa iyi geldiği, enerjiyi artırdığı, cildi güzelleştirdiği, kilo kaybetmeyi kolaylaştırdığı, hatta kanseri önlediğine dair iddiaları çok duyuyoruz.

Su tüketiminin sıcak yaz aylarında bunlardan daha fazlası olduğunu söyleyebilirim. İnsan vücudunun bütün reaksiyonları sıvı maddeler aracılığıyla gerçekleşir. Vücuda alınan su sayesinde karaciğer, beyin , kalp , böbrek başta olmak üzere bütün organların ihtiyacı olan besin maddeleri , enerji, hormonlar , oksijen, karbondioksit ve diğer bütün elementler taşınır ve ilgili birimlerde ihtiyaç oranında reaksiyonları gerçekleştirir. 

Yukarıda bahsedilen tüm sebepler ve daha fazlası bize suyun hayat olduğunu , aslında hayatın susuz mümkün olmadığını ve devam edemeyeceğini göstermektedir.

 Terleme, idrar ve nefes alma yoluyla vücudumuz sürekli su kaybeder. Aşırı sıvı kaybını önlemek ve sıvı dengesini korumak için yeterli sıvı almak gerekir. Yeterli sıvı alamadığımızda halsizlik, yorgunluk, ısı artışı, unutkanlık, iştahsızlık, ağızda kuruluk, kulak çınlaması, idrar çıkışında azalma gibi durumlar ortaya çıkar.

Sağlıklı bir vücutta su kaybı başladığında beyin hemen susuzluk hissini devreye sokarak su içilmesini sağlar. Ayrıca bir hormon salgılayıp böbreklere mesaj göndererek idrarın yoğunlaşmasını ve vücuttaki suyun muhafaza edilmesini sağlar.Kısacası, vücudumuzu dinlediğimizde ne zaman su içmek gerektiğini biliriz.

Peki günlük ne kadar su içmeliyiz? 

Hayati fonksiyonların sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için yeterli miktarda suyun tüketilmesi gerekmektedir. Günde 8-9 bardak veya 2-2,5 litre su tüketmek vücudun su ihtiyacını karşılamaktadır. 

Ayrıca vücudun her 25 kg ağırlığı için 1 litre su tüketilmesi gerekmektedir.Ancak sıcak yaz günlerinde ya da dışarda sıcak havada çalışan kişilerde bu miktar biraz daha fazla olabilir.

 Su içmenin yerini diğer sıvı gıdalar asla tutamaz. Çay , kahve ve gazlı içecekler suyun yerini alamadığı gibi bazen vücuttan su atılımına da sebep oluyorlar. 

Fazla su içmenin zararı var mı ?

Fazla su içmenin zararı olabiliyor ancak böbrek mekanizması fazla suyu idrar olarak atmaktadır. Bazen aşırı idrarla beraber vücuttan sodyum gibi mineraller de atılmaktadır. O yüzden dengeli ve yeterli miktarda su içmemiz gerekir.

 Suyun vücudumuzdaki hayati fonksiyonu ve faydaları saymakla bitmez ancak birkaç tanesini sizin için buraya aldık.

Kalp hastalıklarından su ile korunabilirsiniz . Yetersiz su alımında kan yoğunluğu dediğimiz ozmolarite artar ve kan pıhtılaşmaya eğilimli olur , bundan dolayı kalp krizi ve damar tıkanıklığı riski artış gösterir. 

Beyin fonksiyonel olarak sıvı ağırlıklı iş yapmaktadır dolayısıyla yetersiz su alımında beyin hücreleri istenilen fonksiyonel işleri daha yavaş yapar ya da yapamaz hale gelir. Düşünme, algılama , problem çözme uyku- uyanıklık halinde dengesizlik başlar. Bol su içerek daha zinde kalabilirsiniz. 

Karaciğer ve bağırsaklardaki besin emilimi yine kan ve su yoluyla tüm vücuda dağılmaktadır. Az sıvı alımında kabızlık başta olmak üzere bir çok hastalık meydana gelebilir.

Parıldayan bir cilt için su için.

Vücudun en büyük organı derinin suya ihtiyacı da büyüklüğüyle orantılıdır. Dolaşım sisteminin deriye yeterli su getiremediği yani yeterli su tüketilmediği durumlarda hücre içi suyu azalarak derinin onarım hızı düşmektedir. Sağlıklı, yumuşak, nemli ve yaşlanmanın etkilerinin görülmediği bir cilt için günlük su tüketimine dikkat edilmelidir.

Su , metabolizma hızı ve kilo dengesi için de vazgeçilmez bir gıdadır. Dengeli su içmek , düzgün spor yapmak , az yağlı beslenmek fazla kilolardan kurtulmanızı sağlar. 

 Uykudan önce 1 bardak için: Rahat ve kaliteli bir uyku için iç organlarımızın, kırmızı alarm vermemesi önemli.

Susuz kalan iç organlar, tehlike sinyali alır, dolayısı ile yatmadan önce iç organları ferahlatmak önemli.

Uyanır uyanmaz 1 bardak için: Bütün gece uyku sırasında kaybettiğiniz suyun yerine konması, hem zihninizin hem de iç organlarınızın uyandığınızı anlaması ve kendini yeni bir güne hazır hissetmesi için mutlaka su içmelisiniz.

 Çocukların da erişkinler gibi aynı şekilde su ihtiyacı vardır. Sıcak yaz günlerinde bebeğiniz 6 aylıktan büyükse temiz olan sudan ihtiyacı kadar ona da içirin. Daha büyük çocuklar için de piknik ya da geziye giderken çantalarına muhakkak su koymayı  ihmal etmeyin.